1 Kasım erken seçimi geldi çattı! 1 Kasım seçiminde yine sandığa gidip parti tercihinde bulunacağız. Görünen şu ki 1 Kasım akşamında da 7 Haziran sonuçlarına yakın rakamlarla karşılaşacağız. AKP yine birinci çıkacak; peki AKP bu kez ne yapacak?
Ufukta AKP – CHP Koalisyonu Var!
1 Kasım’da Türkiye erken seçime gidiyor… 1 Kasım seçimlerinde Haziran seçiminden farklı bir şey ile karşılaşacak mıyız? Haziran’dan sonraki gelişmelerin 1 Kasım seçimlerine bir etkisi olacak mı?
7 Haziran seçimlerinden sonra 1 Kasım’da yeni bir seçim var… Size şunu söyleyebilirim ki seçimde AKP Haziran ayında aldığı oya yakın bir oy alarak yine koalisyon hükümetine mecbur kalacağı görünüyor! Haziran seçiminden sonra CHP, koalisyon için istekliyken; bunu AKP heyeti istemedi. AKP demek doğru olmaz belki… “BİR” kişi istemedi!..
Önümüzdeki seçimden sonra da bizi yeni bir koalisyon süreci bekliyor olacak. Kuvvetle muhtemel AKP ile CHP koalisyonu bu kez kurulacak; kurulmak zorunda kalınacak gibi görünüyor!..
Neden mi? Çünkü MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 4 maddelik bir kırmızı çizgisi var. AKP’nin bu kırmızı çizgileri aşması açıkça söylemek gerekirse oldukça zor.
Yine AKP’siz bir hükümetin kurulması rakamsal olarak ve mevcut siyasal düzlemde de zor.
Bahçeli’nin, CHP ile de koalisyon kurması aynı derecede zor. Çünkü CHP ile koalisyon demek HDP’nin de torbada olması demektir. Çünkü CHP ve MHP’ye koalisyon ortağı olarak meclisteki 276 sandalye sayısı için HDP’de gerekli olacak. Ancak bu taktirde bu üç parti bir koalisyon kurabilir. Bahçeli geçtiğimiz haftalarda HDP’ye yine “hayır” dedi.
AKP’nin kuracağı bir azınlık hükümeti olabilir mi?
Azınlık hükümeti AKP’nin kuracağı bir hükümetle gerçekleşebilir. Bunun için de AKP’yi dışarıdan sürekli destekleyecek bir partiye ihtiyaç var. AKP’nin bugüne kadar yaptıklarını gören diğer siyasi partilerin AKP’ye dışarıdan destek sağlayacağını ve o yükümlülüğün altına gireceğini düşünmek zor.
Neden CHP?
O zaman tek şık olarak AKP-CHP koalisyonu karşımıza çıkıyor… AKP, neden CHP ile koalisyon kurmak zorunda peki?
Burada kısaca CHP’ye değinmek gerekiyor… CHP’nin oyları 7 Haziran seçimlerine göre 1-2 puan fazla çıkacaktır! Bunun birçok nedeni var. Örneğin, Haziran’daki HDP’ye kaptırdığı oyların bir kısmını geri alacak olması; CHP’nin koalisyon sürecindeki ısrarlı tavrı ve bunun halk üzerindeki olumlu etkisi… CHP’nin ekonomik söylemleri sonucunda etkili olduğunu gören AKP’nin, CHP’yi taklit eden 1 Kasım seçim bildirgesi… “Asgari ücreti 1.300 TL yapacağız!”, “Emekliye 2 maaş ikramiye” söylemi gibi… Bu gibi nedenler özellikle Batı’daki bir kısım MHP’li seçmenin yönünü de CHP’ye döndürebilir.
Batıdaki MHP seçmeni, neden CHP diyebilir?
Çünkü Batı’daki MHP seçmeni, Orta Anadolu’daki MHP seçmeni gibi CHP’ye katı bakmıyor; daha ılımlı diyebiliriz. MHP’den CHP’ye oy akışının olma ihtimalinin asıl nedeni ise Bahçeli’nin koalisyon sürecindeki ketum tutumunu gösterebiliriz. Bahçeli, tabi bunun nedenlerini televizyon ekranlarında açıkladı; ancak buna rağmen toplum nezdinde oluşturduğu olumsuz algı, Batı’daki bir kısım MHP seçmenini Bahçeli’ye tepki olarak CHP’ye döndürebilir.
Bu noktada AKP’nin fazla bir şansı kalmıyor! En azından “BİR” kişinin 2016 yılında isteyebileceği yeni bir Mart-Nisan erken seçimine kadar!.. Böyle bir seçim ihtimali olabilir mi? Yasal olarak hiçbir engel yok! Olabilir…
“BİR”inin halka, “Bakın gördünüz, koalisyon bize yaramıyor; denedik olmadı!” demek için böyle bir sürece gitmesi de söz konusu olabilir!
AKP’nin, CHP ile koalisyonu gönülden olmayacaktır tabi! Partinin teşkilatları yani tabanı da böyle bir ortaklığı istemiyor! Aynı şekilde HDP ile de… AKP’nin, Bahçeli’nin tavrını kırması halinde AKP, MHP ile güle-oynaya koalisyon kurmak isteyecektir; fakat Bahçeli’nin kilidini açması şimdilik söz konusu değil!
AKP – MHP koalisyonu olursa ne olur?
Bu olduğu taktirde ülkede ciddi gerginliklerin yaşanacağı kesin! Özellikle de “Çözüm Süreci” konusunda… Koalisyon sürecinde HDP Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, olduğu taktirde AKP – MHP koalisyonunu bir “savaş hükümeti” olarak değerlendirmişti.
Tüm bunlardan dolayı AKP, daha esnek olan CHP’nin kapısını çalmak zorunda kalacaktır! Önümüzdeki süreçte bu yüzden AKP – CHP koalisyonu en güçlü ihtimal…
Burada şunu da söylemeden geçmek istemiyorum. AKP’nin Mart – Nisan aylarında ülkeyi yeni bir seçime götürmesi halinde oylarını biraz daha düşürebileceğini kestirmek zor değil!..