Suikast mi Çatışma mı? Tahir Elçi Kimdir?

Diyarbakır’da basın açıklaması yaptıktan sonra teröristlerin silahlı saldırısına uğrayan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti. Tahir Elçi kimdir?

tahir elci kimdir suikast tahir elçi

Diyarbakır’daki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalarda zarar görmesi nedeniyle bir basın açıklaması yapan Tahir Elçi, bu sırada başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti. Teröristlerin silahlı ve roketli saldırısına uğrayan grubun içerisinde bulunan ve ağır yaralanan Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Çatışma sırasında polis memuru Ahmet Çiftaslan şehit oldu. Yaralanan 2 polis ve Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz Aslan tedavi altına alındı. Valilik Sur ilçesinin 6 mahalle, 1 caddesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Tahir Elçi kimdir?

tahir elci tahir elçi diyarbakır baro başkanı suikast sur1966 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde dünyaya gelen Tahir Elçi, ilk ve orta öğrenimini de burada tamamladı. 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır’da serbest avukatlık yapan Elçi, mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştırdı. Kamuoyu gündeminde de kalmış birçok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti.


Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, birçok ulusal ve uluslararası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sunmuştur. 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermekteydi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve birçok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı.  Elçi evli ve iki çocuk babasıydı.

Hedef Baro Başkanı mıydı, Polis miydi? Suikast mi çatışma mı?

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Dört Ayaklı Minare olarak bilinen 517 yıllık caminin Diyarbakır’daki çatışmalarda ciddi hasar görmesi nedeniyle gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından tek kurşunla öldürüldü. İçişleri Bakanı Efkan Ala, olay yerindeki polislere bir araçtan ateş açıldığını ve sonrasında çıkan çatışmada  Elçi’nin hayatını kaybettiğini söylerken, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Tahir Elçi’ye suikast düzenlendiğini söyledi.


Tahir Elçi’nin basın açıklamasındaki son sözleri şöyleydi:

“Birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede; silah, çatışma, operasyon istemiyoruz.”

Diyarbakır’da çatışmaDiyarbakır’da çıkan çatışma sonucu Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir polis memuru hayatını kaybetti. Üç polis memuru ve bir gazetecinin de yaralandığı çatışmanın görüntüleri… https://indigodergisi.com/

Posted by indigo dergisi on 28 Kasım 2015 Cumartesi

1 ay önce gözaltına alınmıştı

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın Tarafsız Bölge programının konuğu olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “PKK, terör örgütü değildir” ifadelerini kullanmıştı. Programın konukları Tahir Elçi ve Uygar Aktan bu açıklamanın üzerinden tartışmıştı. Elçi konuşmasını “PKK, terör örgütü değil, siyasi bir harekettir. Devlet bir terör örgütü müdür?” sözleriyle sürdürmüştü. Bu sözler üzerine Aktan, “PKK’yı terör örgütü olarak bütün resmi kuruluşlar niteliyor. Sizin nitelendirmenizin hiç bir kıymeti yok.” sözleriyle Elçi’ye karşılık vermişti.

“PKK terör örgütü değildir” sözleri nedeniyle Bakırköy 2’nci Sulh Ceza Hakimliği, ‘terör örgütü propogandası yapmak’ suçundan Tahir Elçi hakkında yakalama kararı çıkardı. Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen Tahir Elçi, Atatürk Havalimanı’ndan Bakırköy Adliyesi’ne getirildi. Elçi, adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme Elçi’nin serbest bırakılmasına karar verdi ancak hakkında 7,5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.


Tahir Elçi, Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, merhum Şerafettin Elçi’nin de akrabasıydı. Öğrencilik döneminde 49’lar Davası diye bilinen “Kürtçülük Davası”ndan yargılanan Şerafettin Elçi, 1977 yılında Bülent Ecevit tarafından kurulan hükümette Bayındırlık Bakanı olarak görev almış, bu sırada yaptığı “Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürdüm” şeklindeki açıklamasından dolayı, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nce 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tahir Elçi’nin Twitter’da yazdığı son mesaj:

 

 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.