Medya terör eylemlerini olduğundan büyük gösterir, abartır ve korkutucu bir tavır takınırsa terör grupları da o denli amaçlarını gerçekleştirmiş sayılırlar. Bütün terör eylemleri üç amaç etrafında toplanmaktadır. Birincisi; saldırdığı egemenliği küçümsemek, ikincisi; bu egemenlik çatısı altında bulunanları korkutmak, üçüncüsü; kendi taraflarına moral vermek. Fakat unutulmaması gereken bir şey var ki; bu amaçların sadece medya ile gerçekleştirilebilmesi. İşte tam bu noktada medyanın işlevleri…
Terör eylemlerinde medyanın önemi
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olan terör eylemlerinin medyada veriliş biçimleri geçmişten günümüze süregelen bir tartışma halinde ilerlemektedir.
Herhangi bir egemenliğe gerçekleştirilen terör eylemleri sırasında medya; ne terör eylemlerini destekleyici tarzda haber yaparak terör gruplarının amaçlarını gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamalıdır ne de halkı tamamen habersiz bırakmalıdır.
Medya, terör eylemlerini olduğundan büyük gösterir, abartır ve korkutucu bir tavır takınırsa terör grupları da o denli amaçlarını gerçekleştirmiş sayılırlar. Bir başka açıdan ise medya; terör eylemlerini olduğundan daha küçük gösterir, can alıcı noktaları yakalayamaz ise bu seferde medya işlevini yerine getirmemiş sayılır. İşte bu aşamada medyanın birincil ve vazgeçilmez görevi söz konusu dengeyi gerçekleştirebilmesidir.
Medya nasıl davranmalı?
Ana akım medyanın güvenilirliğinin gittikçe azaldığı 21.yy’da IŞİD tarafından gerçekleştirilen terör eylemleri ne yazık ki çoğu yayın organı tarafından hüzünlü bir hava içerisinde kamuoyuyla buluşturulmaktadır. Nitekim terör eyleminin gerçekleştirildiği bir toplumun görüntülerinin VTR tanıtımları ile adeta dramatize etmeleri gibi. Spikerlerin özel ses tonları yaratarak yaptıkları vurgularla sanki “mahvolduk” görünümü sunmaları gibi.
Ayrıca şehit cenaze törenlerinin, ölüm marşları ve tabutlara sarılarak ağlayan insanların görüntüleri ile verilmesi de farklı bir örnek olacaktır. Durum böyle olunca, terör grupları da bir avantaj sağlamış oluyorlar aslında. Kısacası medyanın olayları bu şekilde yansıtması terör gruplarının eylemlerinin başarılı olduğu izlenimini oluşturuyor diyebilirim.
Medya bu bağlamda dikkat etmelidir
- Medya meslek etiği ilkelerine sadık kalmalıdır.
- Terör gruplarının çıkarlarına uygun hareket sergilememelidir.
- Terör gruplarının saldırdığı toplumların fotoğrafları (ceset, kan vs.) açık bir şekilde gösterilmemelidir.
- Terör eylemleri abartılmamalıdır.
- Terörle ilgili bir haber ile normal bir haber kesinlikle farklıdır, bunun farkına varılmalıdır. Bu tür olaylarda yayın kuruluşları rekabet ve reytingden uzak durmalı ve birbirleriyle işbirliği içinde olmalıdırlar.
- Terörün yarattığı etki son derece önemlidir. Bunun için doğru ve tarafız haber atmosferini yakalayabilmek adına yaptırımlar uygulanmalı ve bunun kontrolünü sağlanmalıdır.
Ayrıca terör haberlerinin hassas doğası gereği medya çalışanlarına “terör haberciliği” çatısı altında eğitim verilmesi düşüncesindeyim.
İlgili yazılar:
Medyamız ve kanıksadığımız şiddet