Sansürsüz Kültür – Sanat: Can Almanak 2015

Bu yılın son sürprizi Can Yayınları’ndan çıkan Can Almanak 2015. Bitirmek üzere olduğumuz yılın kültür ve sanat olaylarını sansürsüz, ilk kez yayınlanan fotoğraf ve makalelerle bu almanakta görüp okuyabilir, unuttuklarınızı hatırlayabilir, bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz.

almanak-2

Almanak kelime anlamıyla takvime göre düzenlenmiş, özel bir alan ya da alanlarda çeşitli bilgiler içeren yıllık anlamına gelir. Belirli bir alandaki bilginin tarih ve açıklamalarla gün gün okunması bütünü görmek açısından önemlidir. Dünyanın ilk sanat almanağı 1700’lerde basılmış. Kuşkusuz kültür – sanat almanakları bir ülkenin entelektüellik seviyesini gösteren yayınlar olmuşlardır. Ve bugün olduğu kadar gelecekte de değerlerini asla yitirmezler.

Can Yayınları’nın sürpriz kültür ve sanat almanağı

Bu yılın kitap dünyasındaki son sürprizini Can Yayınları, Can Almanak 2015’i yayınlayarak yaptı. Son günlerini yaşadığımız yıl içerisinde ülkemizde yaşanan kültür ve sanata ilişkin haberlerin olduğu bu almanakta, küçük notlarla dünya ve Türkiye gündemindeki siyasi olaylar, unutulmaması gereken anekdotlar veriliyor. Kuşkusuz siyasetin kültür ve sanat üzerindeki etkisi düşünülürse bu çok da yerinde olmuş.


Can Almanak 2015’e yorumları ve anılarıyla değerli katkılarda bulunan yazar ve sanatçılarımız da var: Metin Akpınar, Cem Erciyes, Haydar Ergülen, Kerem Görsev, Karin Karakaşlı, Arif Keskiner, Pınar Kür, Seçkin Selvi, Ahmet Ümit, Metin Üstündağ. Bu yazar ve sanatçıların yazıları almanağı daha da canlı kılmış.

Almanak projesinin mimarı Yekta Kopan. Kopan çok yönlü bir sanatçı; hepimizin bildiği gibi bir seslendirme sanatçısı, kültür – sanat programı sunucusu, köşe yazarı ve edebiyatçı. Sanırım bu kültür ve sanat almanağının onun projesi olduğuna hiçbirimiz şaşmayız.

2015 yılında kaybettiğimiz sanatçılar ve yazarlar

Can Almanak 2015 kültür ve sanata ilişkin önemli tarihleri verirken, “Kaybettiklerimiz” başlığıyla almanağın en arkasındaki kara sayfada bu yıl içerisinde yitirdiğimiz sanatçıları ve yazarları da unutmamış. Talat S. Halman, Müzeyyen Senar, Can Akbel, Yaşar Kemal, Erol Büyükburç, Kayahan, Zeki Alaska, Bedri Koraman, Sümer Tilmaç, Başar Sabuncu, Cüneyt Arcayürek, Fikret Otyam, Tarık Dursun K., Tomris İncer, Sennur Sezer, Levent Kırca, Memduh Ün, Çetin Altan, Yılmaz Köksal, Gülten Akın, Atilla Arcan, Hasan Pulur, 2015’te kaybettiğimiz, hayatımıza bir şekilde dokunmuş sanatçı ve yazarlardan birkaçı. Onların sanata ve yazın dünyasına katkılarını unutmamız mümkün değil.

Can Almanak 2015’ten bazı başlıklar

• Molière’in Hastalık Hastası ilk kez Kürtçede.
• Edirne Sinagogu restore edildi.
• En büyük yazarın vedası: Yaşar Kemal.
• Elektronik kitap yayını yüzde 128 arttı.
• Efes Müzesi’nde eser sayısı arttı.
• En kolektif bienal: Mardin Bienali.
• Karadeniz’in de bir kitap fuarı oldu.
• Edebiyat dergilerini seviniz.
• Bizans araştırmaları için ilk akademik merkez Boğaziçi Üniversitesi’nde kuruldu.
• Operada bir ilk: Kendi kendini göreve atadı.
• Sansüre karşı sinemacılar uyardı.
• İlk sergi ve son yüzyılın Karşılaşmalar’ı.


Sonuçta, Can Almanak 2015’i hazırlayan ekip; yayına hazırlayanlardan düzeltmenine, kapak tasarımcısından dizgicisine kadar harika bir iş başarmışlar, hepsinin ellerine sağlık.

Kitabın arka kapağında Can Almanak 2015 vazgeçmemek, teslim olmamak için hazırlandı… Sanatın sesi hafızamızdan silinmesin, diyor.

Bu dileğe katılmamak mümkün değil. Geleceğimizin daha umut dolu ve özgür, alabildiğine kültür ve sanatla iç içe olması dileğiyle. Sanatı sevin ve her zaman yaşatın!

Can Almanak 2015 okuyucusuna küçük bir fikir: Almanak içerisine, sizin için önemli kültür ve sanat aktiviteleri ya da sanatçılarla ilgili notlar düşmeniz elinizdeki kitabı daha anlamlı kılacaktır. Almanağına kıyamayanlarsa not kağıtlarına yazdıklarını kitap içerisine iliştirebilirler. Eminim böylece almanağınız sizin için daha önemli ve unutulmaz olacak, yıllar geçse de (kendi eklemelerinizle) değerini asla yitirmeyecektir.


Tüm kültür – sanat dostlarına iyi okumalar…


Zeynep Küçük
1970 yılında İstanbulʼda doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümüʼnden mezun oldum. 1996 yılından beri ülkemizin en eski ve en önemli yayınevlerinde çeviri editörlüğü yaptım. Bir süredir serbest editör olarak çalışmaktayım. Klasik müzik dinlemekten, seyahat yapmaktan zevk alırım. Bir de en önemlisi kitap okumayı kendimi bildim bileli çok ama çok severim. Issız adaya gitsem kitaplarım ilk sırada olur. Dostoyevski, Marquez ve Oğuz Atay favori yazarlarımdır.