Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve gripten korunmak için hangi bitki çayı içilmeli? İşte gribe iyi gelen 10 bitki çayı…
Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarıyla ilgili önerilerde bulundu.
Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 mucizevi bitki çayı
1. Kuşburnu
Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı! Hatta en iyi C vitamini kaynağı diyebiliriz. Özellikle havaların değişken olduğu şu Ocak ayında günde 1 fincan kuşburnu çayı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
2. Ihlamur çayı
Ihlamur hep hastalıklarla beraber anılıyor, başka türlü aklımıza gelmiyor. Bitki çaylarının en masumu olan ıhlamuru bir de balla tatlandırarak hem tatlı isteğinizi azaltabilir hem de hastalıklara karşı koruma kalkanınızı oluşturabilirsiniz!
3. Chai baharatlı çaylar
Chai aslında birçok baharattan oluşan bir karışım. Hatta bazı kahve dükkânlarında sütle karıştırılmış olarak da rastlamış olabilirsiniz. Tarçın içeriği sayesinde tatlı krizlerinizi atlatmanıza yardımcı olurken, karabiber ve zencefil içeriği ile vücut sıcaklığınızı korumanıza yardımcı olur. Böylece hastalıklar size yaklaşamaz!
4. Yeşil çay
Yeşil çay, siyah çayın işlenmemiş halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem oluşmasına sebep olabilir. Ancak metabolizma hızlandırıcı etkisini de bir kenara atamayız. Günde 2 fincan yeşil çay hem sağlığa yarar hem kilolara.
5. Kayısı çayı
Kayısı çayının en önemli etkisi sindirim sorunlarını azaltmasıdır. Bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi beraber çalışır ve biri aksadığında diğeri etkilenebilir. Bu yüzden 2 günde 1 tüketeceğiniz 1 fincan kayısı çayı barsak sorunlarınızı gidermeye yardımcı olur. Dolaylı yoldan virüslere savaş açmış olursunuz.
6. Karahindiba çayı
Amerika Birleşik Devletlerinde yabani ot olarak kabul edilen karahindiba, alternatif Çin tıbbında 1000 yılı aşkın süredir soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor.. Ayrıca, karahindiba bitkisinin ülsere, diş eti hastalıklarına, bronşite ve zatürreye iyi geliyor.
7. Papatya çayı
Papatya çayının bağışıklığa etkisi üzerine yapılan araştırmalar, papatya içinde bulunan kimyasalların makrofajlar ve B lenfositlerin üretimini ve dolayısıyla beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara sahip.
8. Ginseng çayı
Tarihi, 5000 yıl önce yazılan Çin Şifalı Bitkiler kılavuzu olan Pen Tsao Ching’e dayanan ginseng’in yaşam süresini uzattığına inanılıyordu. Belki ginseng çayı içmek ömrünüze yıllar ekleyemeyebilir ancak yaşam süresi boyunca daha az hastalık yaşayarak yaşam kalitesini arttırabilirsiniz. Yapılan araştırmalar ginseng çayının hem kırmızı hem de beyaz kan hücresi sayısını artırarak bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu güçlendirdiğini ortaya koyuyor.
9. Ekinezya çayı
Amerikan yerlileri tarafından kullanılan ekinezya, günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki. Adı, şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen Ecinos’tan türetilmiş. Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılabilir. En sık kullanıldığı durumlar enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır. Ekinezya kırmızı ayçiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas otu, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği olarak da biliniyor.
10. Zencefil çayı
Yapılan çeşitli deneylerde zencefilin iltihabı, kan pıhtılaşmasını, kalp damar hastalıklarını ve kolesterol sorununu azalttığı görülmüş. Zencefili yemeklerinizden eksik etmeyebilir ya da çayını demleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Bulantı ve gaz sorunlarında mucizevi etkileri olan zencefil, iltihap giderici, antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle artrit ve astım gibi rahatsızlıklara da öneriliyor. Tabi ki bağışıklık sistemini en iyi destekleyen bitkilerden biri.