Tohum Otizm Vakfı’nın ücretsiz eğitim portalı yenilendi

Tohum Otizm Vakfı’nın ilk defa 2011 yılında açtığı otizmli çocukları hayata hazırlamak üzere ailelere, öğrencilere, eğitmen ve uzmanlara yönelik ücretsiz eğitim portalı, kapsamı genişletilerek ve içeriğine 173 yeni video eklenerek yenilendi.

tohum otizm vakfı portalı otistik çocuklar

Günümüzde her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğmaktadır. Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı ve sürekli, yoğun özel eğitimdir. Otizmli çocukların haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim almalarını sağlamak çok önemlidir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını göstermektedir. Ülkemizde 0-18 yaş arasında yaklaşık 352.000 otizmli birey olmasına rağmen ihtiyaçları olan sürekli ve yoğun eğitimden faydalanan otizmli çocuk sayısı çok azdır.

Otizmli çocuk aileleri, öğrenciler ve eğitmenler için eşsiz bir kaynak

Yoğun, sürekli ve bilimsel dayanaklı eğitim ihtiyacından dolayı ailelerin evde çocuklarını nasıl hayata hazırlayacaklarına dair yol gösteren, özel eğitim bölümü öğrencilerine ve eğitmenlerine kaynak olması hedeflenen Tohum Otizm Vakfı Eğitim Portalı’ndan bu güne kadar 15.587 kişi ücretsiz faydalandı. Bu üyelerin %33’ünün eğitmen, %18’inin öğrenci ve %23’ünün aile bireylerinden oluşması özellikle alanda çalışan uzmanlar için önemli bir bilgi kaynağı olduğunu gösterdi.


Otizmli çocuklar için ücretsiz eğitimin adresi: tohumotizmportali.org

Portalda, 5 bölüm ve 20 modülde videolar, fotoğraflar, etkinlikler, makaleler bulunuyor. Her bir modül işlevsel bilgilerden, örnek videolardan, çeşitli etkinliklerden ve sınama sorularından oluşuyor. 5 ana bölümde Otizmi Anlamak, Davranışları Yönetmek, Temel Becerileri Kazandırmak, Etkileşim ve Öz Bakım Becerilerini Kazandırmak, Toplumsal Yaşama Katılımı Sağlamak konuları örneklerle anlatılıyor. Yenilenen portal da, otizmli çocuğun eğitim sürecinin daha kolaylaştırılması için, anne ve babaların adımları tek tek takip ederek çocuğu ile nasıl iletişim kurabileceğini ve nasıl yeni beceriler kazandırabileceğini öğrenebilmeleri için 173 video eklendi. Ayrıca ilerlenen her modül sonunda kullanıcılar sınama soruları yanıtlayarak bir başarı sertifikası almaya hak kazanıyor.


tohum otizm vakfıEğitim portalının yenilenerek açılması ile ilgili açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Türkiye’de gerek öğretmenlerin gerekse anne-babaların otizmli çocuklara nasıl eğitim verebileceklerine ve onlara nasıl davranmaları gerektiğine dair ulaşabilecekleri kaynaklar oldukça kısıtlı. Biz de buradan yola çıkarak dileyen herkesin ülkenin herhangi bir yerinden ücretsiz ulaşabileceği bir eğitim portalı oluşturduk. Uzman bir kadro tarafından hazırlanan, otizm konusunda önemli bilgiler içeren, içeriği sürekli olarak güncellenen ve ücretsiz olarak faydalanılabilen portalın ülkemiz ve tüm dünyadan 15.587 üyesi var. Hedefimiz portala ulaşan her anne-babanın, öğretmen ve diğer uygulamacıların kendilerini yetiştirebilmelerine yardımcı olmak. Tohum Otizm Vakfı olarak bu portalı hazırlarken lise mezunu bir anne babanın rahatlıkla anlayabileceği bir portal olmasına özellikle dikkat ettik. Eğitim portalımızda; çocuğa nasıl eğitim verilmesi lazım, nelere dikkat edilmeli, yöntemler nelerdir gibi konular anlaşılır bir dille ve videolarla anlatılıyor. Türkiye’nin her yerinden daha bilimsel ve güncel bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlamak için yenilenen ücretsiz eğitim portalımıza e-mail adresi ile kayıt yaptırmak yeterli oluyor. Yenilenen Eğitim Portalı’mızın bu alanda önemli bir eksiği kapatarak daha fazla otizmli çocuğumuza umut olmasını diliyor ve hazırlık sürecinde emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

İlgili yazılar

Ayberk: Sevginin ve Otizmin Hikayesi


Otizm ile Bağlantılı Gen Beyni Nasıl Etkiliyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.