Yasaklanan çocuk tiyatro oyunu meclis gündeminde

Ankara’da 14 yıldır ilk ve ortaöğretim okullarında sahnelenen, ancak Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl “sakıncalı” bulunan “Kayıp Satranç Taşlarım” adlı çocuk oyunu TBMM gündemine taşındı.

ankara milletvekili necati yılmaz chp

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, oyundaki “Burası benim sarayım/ Her istediğimi yaparım” şarkısı nedeniyle yasaklama kararının alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.

Yenimahalle’de serbest, Çankaya’da yasak

Ankara Milletveiki Necati Yılmaz (CHP), Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, ilk ve ortaöğretim okullarında 2002 yılından bu yana sahnelenen “Kayıp Satranç Taşlarım” adlı çocuk oyununun Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “sakıncalı”  bulunduğunu belirtti. Ancak aynı oyuna komşu ilçe Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Aralık 2015’te izin verildiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Konuyla ilgili olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından Kaymakamlığa gönderilen izin yazısında, oyunun ‘Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olduğu, öğrencilerimizin sosyo-psikolojik gelişimleri açısından sakınca içermediği tespit edildiğinden, okul müdürlüğünün denetim ve sorumluluğunda, başvuru dosyasındaki metne sadık kalınması kaydıyla, gönüllülük esasına göre okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde sahnelenmesi uygun görülmektedir’ ifadesi yer almaktadır.”


yasaklanan çocuk tiyatro oyunu

“Saray şarkısı mı sakıncalı bulundu?”

Çocuk oyununun sakıncalı görülmesinin gerekçesini soran Yılmaz, iki ayrı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tavrındaki çelişkinin neden kaynaklandığının açıklanmasını istedi. Yılmaz, şu soruları yöneltti:

• “Sözü edilen uygulamanın “hukuki” olmaktan öte “siyasi” niteliği bulunmakta mıdır?

• Oyunda, satranç kuralları gereği bir “Şah” karakterinin olduğu, karakterlerden birinin “Burası benim sarayım/Her istediğimi yaparım” şeklinde bir çocuk şarkısı söylediği de göz önüne alındığında oyunun sakıncalı görülmesinde sözü edilen “saray” ifadesi mi oyunu “sakıncalı” hale getirmektedir?

• Tiyatro oyununun idare tarafından “sakıncalı” olarak damgalanması hükümetinizin bir politikası mıdır?


• Yasaklanan oyun ve kitapların yoğunlaştığı bir dönemde ülkemize karanlık günler yaşatan “sakıncalı sanat eserleri dönemi” iktidarınızda yeniden mi başlatılmak istenmektedir?

• ‘Saray’ kelimesinin Türkçe sözlükten çıkarılması düşünülüyor mu? Eğer böyle bir şey düşünülüyorsa ‘yolsuzluk’, ‘yandaşlık’, ‘hırsızlık’ gibi kelimelerin de sözlükten çıkarılması hükümetinizin gündeminde midir?

CHP’li Necati Yılmaz: “AKP sanata da düşman”

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, AKP hükümetinin sanat ve sanatçı düşmanlığının da giderek arttığını belirterek, çocuk oyunlarının bile artık “sakıncalı” bulunmasının bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen eserlere iktidarca çeşitli müdahaleler yapıldığını anımsatan Yılmaz, “Çocuk oyununa bile tahammülleri yok. Toplumu sindirerek, korkutarak, işlerine gelmeyeni yasaklayarak sakıncalı sanat eserleri dönemi yaratmak istiyorlar. Biz buna benzer dönemleri darbe dönemlerinden hatırlıyoruz. Sanat ve sanatçının her zaman yanındayız, baskı ve müdahalelerin karşısındayız” dedi.

İlgili yazılar

Öğretmenler Gününde Eğitim Politikamızı Düşünmek

Türkiye’de Kutuplaşma Politikası


Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eskiyor mu?

Sanat ile direnmek! Gerçek sanatsever kimdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.