Yosun maskesi: Ev yapımı gençlik mucizesi

Yosun maskelerinin geliştirilip kadınlara ve erkeklere sunulduğu günümüzde cilt sağlığına önem veren herkesin bitkisel yağlara ve yosun maskelerine ilgisi de her geçen gün artıyor…

ev yapımı yosun maskesi tarifi hazırlanışı

Cildimizdeki mucize yosun

İnsanın varlığı ile birlikte onunla gelişen, değişen ama hiç tükenmeyecek bir kavramdır güzellik. Çoğunlukla kadının merkez alındığı bir kavram diye düşünülse de bu konuda erkekler ikinci planda kalmaktan çoktan vazgeçtiler ve kadın – erkek güzelliği ve bakımı son yılların en çok gelişen sektörü oldu.

Kadın ev erkek için de ortak bir güzellik alanı olan cilt bakımı; teknolojinin, kimyanın, tıbbın, bitki bilimin gelişmesiyle inanılmaz gelişmeler gösteriyor ve artık gördüğümüz yüzlerin kaç yaşında olduğunu tahmin edemiyoruz. Bakım yapmanın ve canlı bir cilde sahip olmanın getirdiği faydalar; hem sağlık hem görünüm için yaşantımıza olumlu katkılar sağlıyor.


Temel bakımın ve güzelliğin temel göstergelerinden birisi olan cildin bakımı için öncelikle cilt yapılarını ve tiplerini bilmek gereklidir. Yapacağınız bakım için cilde uygun işlem ve ürünler kullanılmazsa cildiniz daha kötü görünüm alabilir, bu yüzden cildinizi mutlaka tanımalısınız.

Cilt Tipleri dört ana tipte incelenir

  • Normal Cilt
  • Kuru Cilt
  • Yağlı Cilt
  • Hassas Alerjik Cilt

Ana cilt tiplerinin içinde; akneli cilt, olgun cilt, kuru hassas cilt, yağlı hassas cilt, karma cilt, deforme olmuş cilt gibi ayrışan gruplar mevcuttur. Cilt tiplerinin kendilerin has özellikleri olmakla birlikte aynı cilt üzerinde bölgesel farklı alanlar bulunabilir, bu yüzden cildi iyi gözlemlemek gereklidir. Cildiniz kuru diye tüm yüzünüze uyguladığınız bir ürün; burun ve çene bölgesinde aniden sivilce oluşturabilir. Böyle bir durumda her bölge için ayrı bakım gerekebilir.

Cildin vazgeçilmez temel ihtiyaçlarından birisi nemdir. Düzenli ve yeterli su içilmesi, nem içeren ürünlerin kullanılması, nemin korunması açısından dış etkilere karşı dikkatli olunması şarttır. Cildin özellikle kış koşullarında daha fazla ihtiyaç duyduğu vitaminler; gıda ve beslenme yoluyla alındığı kadar dıştan cildin emilimi ile de sağlanmalıdır. Bu amaçla kullanılan ürün çeşitliliği inanılmaz sayılara varmıştır.

Kozmetik markaların yaptığı çalışmalarla ürettiği ürünler mutlaka iyi incelenmeli ve doğru kullanılmalıdır. Hiçbir markaya dayandırmadan yapacağımız bir tavsiye ile her cilt tipi için çözüm yaratan bir maddeyi inceleyelim hep birlikte.

Yosun türlerinden Spirulina

spirulinaHer cilde uygun dediğimiz bu madde bir yosun türü ve adı Spirulina…  


Spirulina algler grubundan mucize bir yosun türüdür ve son yıllarda ülkemizde üretilmesi başarılmıştır. O kadar doğal bir maddedir ki hem besin olarak alıp hem de yüzünüze maske yapabilirsiniz.

Spirulina; yüksek oranda E vitamini içerir, güçlü bir antioksidandır. E vitamini ve antioksidan cilt için yaşlanmaya karşı ve korunma açısından çok önemlidir. Spirulina cildi besler, temizler ve sıkılaştırır. Hücre yenilenmesine yardımcı olur, cildi siyah noktalardan ve sivilcelerden arındırır, gözaltı morluklarına iyi gelir, kırışıkların giderilmesinde etkilidir, cilde parlaklık verir, yaraların iyileşmesinde etkilidir, cildin yağ dengesinde olumlu etkileri vardır. Cildin bağışıklığını ve direncini arttırır. Spirulina, insan vücuduna son derece gerek­li olan mineral ve mikro elementler içermekte­dir. Örneğin demir, kalsiyum, sodyum, pota­syum, bakır, magnezyum ve manganez, çinko, fosfor, selenyum ve birçok vitamin karoten, nükleik asit, V – linolenik asit, polisakarin, manitol, klorofil, fenol, çeşitli enzimler ve biyoaktif maddeler.

Türkiye’de üniversitelerde su ürünleri bölümlerinde titizlikle ve bilimsel koşullarda üretilen Spirulina’yı güvenle kullanabilirsiniz. İçme tabletleri olarak satılan şeklini ya da markaların hazır ürünlerini tercih edebilirsiniz.  Tablet olarak satılanı ezip toz haline getirebilirsiniz ve maske yapabilirsiniz. Böyle bir maskeyi haftada iki ya da üç kez banyo öncesi uygulayabilirsiniz. Spirulina’nın kendine özgü bir kokusu vardır bu sizi tedirgin etmesin.

yosun yesil kil maskesiyosun maskesi

Yosun maskesinin hazırlanışı

Bir yosun tabletini isteğe bağlı olarak bir seferde ya da iki kez kullanabilirsiniz. Ezip toz haline getirdiğiniz yosunu ılık suyla, balla ya da bitkisel yağ olarak kayısı, havuç ve buğday yağlarıyla karıştırabilirsiniz. Göz yakınına fazla girmeden tüm yüzünüze ve boyun bölgenize, hatta sırtınızda sivilce problemi varsa sırt bölgenize ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz.

15 – 20 dakika içinde kuruyan maske işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken tek şey cildinizin fazla hareket etmemesidir. Bu işlem sırasında, en iyisi banyo öncesi bir dinlenme dönemi ayırıp, bu sırada göz bölgenize de doğal salatalık veya bitki çayı kompresi uygulamanız olacaktır. Maskenin çıkarılması sırasında önce tüm bölgeyi ıslatarak maskenin yumuşamasını sağlayıp, cildi hırpalamamak gereklidir.

Banyonuz sonrası da uygun yoğun bir nemlendirici ya da bitkisel yağ da kullanabilirsiniz. Örneğin kayısı yağı hem kokusu hem cilde faydası açısından önerilebilir. Özellikle sırt bölgesinde yağlanma ve sivilce problemi olanlar, düzenli kullanımla aradaki farkı görünce mutlu olacaktır. 40 yaş sonrası hanımlar kesinlikle denemeliler böyle bir kürü…


Her yaş için, her türlü cilt tipinde, her mevsimde, vücudun her bölgesinde korkmadan güvenle kullanabileceğiniz Spirulina gıda olarak da inanılmaz faydalara sahiptir.

Arpa çimi ve çim suyunun mucizevi faydaları


 

Nermin Dabağlar
1967 Kocaeli yazıyor nüfus cüzdanımda. Soğuk bir kış sabahında ezanla gözlerimi açtığımı anlatır sevgili annem. Dünyaya gelişimle dünyalarının değiştiğini, bolluk ve bereket getirdiğimi söyler bir de. Çocukluğumdan beri çok gezmekten sanırım, yerleşik bir hayatım olamadı ama kazanımlarım çok oldu.