15 Şubat Çocuk Kanseri Günü

15 Şubat dünyada ve Türkiye’de Çocuk Kanseri Günü. 0-18 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülen çocukluk çağı kanserleri, tüm kanser türleri arasında sadece %1,2’dir. Dünya genelinde 200 bin çocuk ilk defa kanser tanısı alırken, tedavisi devam edenler ve nüksleri de dahil ettiğimiz zaman bu rakam 300 bine yaklaşıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin çocuk kansere yakalanıyor.

15 Şubat Çocuk Kanseri Günü

Çocukluk çağı kanseri tüm dünyada erişkin vakaları kadar önemli bir sorun. Çocuklarda görülen kanser tipleri, tedaviye yanıt oranları ve uzun süreli sağ kalım açısından erişkin kanserlerinden farklılıklar gösteriyor.

Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanser sağ kalanı (kanser geçirmiş ve kurtulmuş).  Yılda 200.000 çocuk (18 yaş altı) dünyada, yaklaşık 3.000 çocuk ise Türkiye’de kanser tedavisi görüyor. Dünyada her yıl oluşan kanserlerin %1,2’si 19 yaş altı yaş grubunda gelişiyor.


Türkiye’de en çok lösemi biliniyor. Türkiye ve Dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemiler oluşturuyor.  Kanser sıklığında ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Yurdumuzda halen çocuk kanserlerinin 3/2 tamamen iyileşiyor.

Erken tanı, doğru tedavi hayat kurtarıyor

İyileşme de ise en önemli koşul erken tanı ve uygun tedavi merkezine ulaşım. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 2000 yılında itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Servisi’nin yenilenmesi, çocukların ilaç ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması, psikolojik destek amacıyla çocuk oyun odaları kurmaya kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.


Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, tanı alan çocuk ve ailenin tedavisinin sürdürebilir olması için, 2012 Mart ayında ailelerin ve çocukların tedavi boyunca sağlıklı ve temiz koşullarda barınma ihtiyacının ücretsiz karşılandığı Aile Evi’ni hizmete açtı. Tedavi ara dönemleri veya kontrol dönemlerinde hastanın veya ailesinin konaklamasına destek sağlayarak büyük bir gereksinimi karşılamış oluyor. Vakıf, son yıllarda İstanbul dışında birçok hastaneyi ve tedavi gören çocuklarımızı destekleyerek yaygınlaşan bir sivil toplum örgütü olmayı amaçlıyor.

“Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sözlerini ilke edinen Vakıf, çocukların erken tanı ile doğru tedavi koşullarına sahip olabilmesinin toplumsal duyarlılığı arttırmaktan geçtiğine inanıyor.

İlgili yazılar

Yumuşak doku kanseri gençlerde daha sık görülüyor


Kanser teşhisinde önemli adım: Gözyaşı testi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.