Balın sahtesi olur mu? Arı ürünleriyle ilgili bilinmesi gerekenler

Bal ve arı ürünleri üreticileri sürekli “sahtekar” olarak anılmaktan son derece rahatsız. Bu imajdan kurtulmak için tüketici ile buluşmaya hazırlanıyor. Sahte olur mu? Balın sahtesi ne demek? Balın faydaları? Balın içine şeker mi katılıyor? Bal dışında diğer arı ürünleri ve faydaları neler? Akıllarda soru işareti kalmayacak.

bal arı ürünleri balın sahtesi olur mu

Balın sahtesi olur mu?

Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olan TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz “Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Nişasta bazlı ve GDO’lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler.” dedi.

Bal üretiminde dünya ikincisiyiz

Birlik üyesi tüm arıcılar, TAB ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)’ne kayıtlıdır ve izleme sistemiyle takip edilmektedirler. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103.525 ton bal üretimi ile Türkiye, Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almaktadır.


bal arı ürünleri balın sahtesi olur mu

Başkan Yılmaz üretim ve ihracat ile ilgili olarak ise şunları söyledi.” Dünyada toplam bal üretimi 1.663.798 ton iken bunun yaklaşık %5,7’si Türkiye tarafından üretiliyor. Bal ihraç ettiğimiz başlıca ülkeler; başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkeleridir.


Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz ve Dünya Çam Balı üretiminin %90’nının ülkemizde bulunması nedeniyle Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca; Türkiye, Dünya’da bulunan bal arılarının %22’sinin ana vatanıdır ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir.”

Spirulina: Asrın gıdası olmaya devam ediyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.