Dünyada ve Türkiye’de koçluk mesleğinin yaygınlığı giderek artıyor. Uluslararası Koçluk Federasyonu – ICF’in 2009 yılında gerçekleştirdiği “ICF Global Coaching” Araştırması’nın sonuçları; dünya genelinde koçluk hizmetinin tercih edilme sebeplerini, koçlardan beklenen nitelikleri, hizmetten duyulan memnuniyeti ortaya koyarken; önümüzdeki birkaç yıl içerisinde koçluğun giderek gelişerek daha fazla kişinin alabileceği bir hizmet haline dönüşeceğine işaret ediyor.
Türkiye’de resmen meslek olarak kabul edilen ve kişiye performansını, gelişimini artırmak için yardımcı olma sanatı olarak adlandırılan koçluk hizmeti, her ne kadar Türkiye için son 10 yılda ön plana çıkan bir alan olsa da dünyada 20 yılı aşkın bir süreyi geride bıraktı. Koçluk mesleği, tüm dünyada hem kurumsal hem de bireysel alanda hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.
Dünyada koçluk mesleğinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla çalışmalar yürüten International Coach Federation (ICF) – Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun 2009 yılında 64 farklı ülkeden koçluk hizmeti alan katılımcılar üzerinde yürüttüğü “ICF Global Coaching Client” Araştırması; koçluk hizmetinin istenilen hedeflere ulaştırdığını ve bu nedenle de tercih edildiğini gösteriyor. Yaşam koçluğu, iş / organizasyonel koçluk, kariyer koçluğu ve ilişki koçluğu gibi birçok deneyimlenen koçluk alanını kapsayan araştırma sonuçlarına göre; koçluk hizmeti her ne alanda alınırsa alınsın, en çok tercih edilme nedenleri arasında özgüven, iş ve yaşam dengesini kurabilme, kariyer fırsatları elde edebilme gibi gereksinimler yer alıyor.
Sonuçlara göre, yüzde 80 oranında kişilerin koçlardan bekledikleri nitelikler arasında eğitimleri, verilen koçluk hizmetinin seviyesi, koçluk sertifikaları ve özgeçmişine verilen önem yer alıyor. Ayrıca, koçluk hizmeti alanların yüzde 95’i aldığı hizmetten yüksek oranda memnun kaldığını, yüzde 96’sı ise bu hizmeti tekrar tercih edebileceklerini belirtiyor.
20 yılı aşkın süredir tüm dünyada birçok alanda kurumsal ve bireysel fayda sunan koçluk hizmeti, Türkiye özelinde bakıldığında son 10 yıldır ciddi bir yükseliş grafiği çiziyor. Koçluk mesleğini topluma tanıtabilmek ve koçlara gelişimleri için destek olmayı amaçlayan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği – ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral, “ICF Türkiye olarak, ülkemizde koçluk mesleğinin değerinin her geçen gün daha da anlaşılır olması çok sevindirici. Koçluğa bir meslek olarak ilginin artması ile geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de yaklaşık 2.500 kişi bu alanda ICF onaylı bir eğitim aldı. 2015 yılında ICF onaylı koçluk eğitimi alanların ve koçların artan sayısı önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.
“Ayrıca, Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD – EMCC Türkiye), Koçluk Platformu Derneği ve ICF Türkiye’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile başarıyla yürüttüğü Ulusal Meslek Standartları çalışmasının sonuçlarını vermesi ile ülkemizde koçluk hizmetinin önemi daha da arttı. Profesyonel koçluk hizmeti hak ettiği itibarı kazanarak artık daha fazla alanda, daha fazla insan tarafından tercih ediliyor. 2016 yılı ve sonrasında da, hızla yayılan koçluk mesleği ve hizmetinin popülaritesini giderek daha da artıracağını öngörüyoruz” dedi.
Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) hakkında bilgi almak için www.icfturkey.org ve www.koclukkonferansi.com adresleri ziyaret edilebilir.