Egzersiz ve fiziksel hareket azaldıkça beyin küçülüyor

Düzenli egzersiz yapmak orta yaşa gelindiğinde beyinde yaşlanmayla birlikte gelişen küçülmeyi durduruyor. Uzmanlara göre, düzenli egzersiz ile sağlanabilecek normal kan basıncı, nabız, kolesterol seviyesi ve normal vücut ağırlığı ileri yaşlarda kişiyi bir şemsiye gibi bunama riskinden koruyor.

Egzersiz ve fiziksel hareket azaldıkça beyin küçülüyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, düzenli egzersiz yapmanın beyin üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Defne Kaya, şöyle konuştu:


“Küçük beyin hacmine sahip kişilerde demans (bunama) daha sık görülmektedir. Amerika’da devam eden büyük bir araştırmada, 40’lı yaşlarında egzersiz kapasitesi, kalp hızı ve kan basıncı ölçülen kişilere 20 yıl sonra aynı testler tekrar uygulanmış ve MRI ile beyin hacimleri ölçülmüştür.

Fiziksel hareket azaldıkça beyin küçülüyor

Fiziksel hareket seviyesi normalden yüzde 20 daha az olan kişilerin kendi yaşıtlarına göre beyinlerinin küçük olduğu gösterilmiştir. Aynı şekilde yüksek kalp hızı (nabız) ve kan basıncı (tansiyon) olan kişilerin de normal tansiyon ve nabza sahip yaşıtlarına oranla beyin hacimlerinin daha küçük olduğu belirlenmiştir.

Çalışmanın sonucu olarak 40’lı yaşlarına iyi bir fiziksel seviyede girenlerin 60’lı yaşlarında yaşıtlarına oranla daha büyük beyinlere sahip olduğu gösterildi. Düzenli egzersiz ve fiziksel hareketler yapmak orta yaşa gelindiğinde beyinde yaşlanmayla birlikte gelişen küçülmeyi durduruyor.


Egzersiz ve bunama arasındaki doğrudan ilişki tam olarak açıklanamasa da egzersiz kapasitesi yüksek, kalp damar sağlığı iyi olan kişilerin beyinlerine yeterli seviyede kan ve oksijenin taşındığı, bunun da yaşlanmayla birlikte gelişen beyin hacmindeki kaybı en aza indirdiği düşünülmektedir.

Aşırı kilo bunama riskini artırıyor

Aynı zamanda aşırı kilo (obezite) yüksek kan basıncına sebep olarak bunama riskini artırmaktadır. Düzenli egzersiz yapmak kalbinizi korur, kilonuzu sağlıklı sınırlarda tutar ve kanın vücudunuzda etkin bir şekilde dolaşmasını sağlar, başta beyin dokularınız olmak üzere tüm vücudunuza oksijeni yeterli bir şekilde ulaştırır.

Düzenli egzersiz ve fiziksel hareketlerle sağlayabileceğiniz normal kan basıncı, nabız, kolesterol seviyesi ve normal vücut ağırlığı sizi ileri yaşlarda bir şemsiye gibi bunama riskinden koruyacaktır. Düzenli olarak evde egzersiz yapan kişilerde de bunama (demans) belirtilerinin az olduğu bilinmektedir.


Haftada en az 150 dakika bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme gibi kalbinizin sağlıkla atmasını sağlayacak egzersizler yapın veya evde ağırlık, pilates, yoga gibi egzersizler yaparak kas ve kemiklerinizi, ruhunuzu, kalbinizi ve beyninizi oksijenden mahrum etmeyin. Egzersiz ve fiziksel hareketler yapın yaşamınızdaki güzel anılarınız ömrünüz boyunca sizinle yaşasın.”

Kilo almanın yolunu açan 8 yanlış ne?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.