Görsel medya çocukların yeme içme davranışını etkiliyor!

Uzmanlar çocukların fazla miktarda değil, ihtiyacı olan besinleri içeren ürünleri yemesi gerektiğinin altını çiziyor. Tüketim miktarı kadar besinlerin nasıl hazırlandığı da önemli.

Görsel medya çocukların yeme içme davranışını etkiliyor!

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından düzenlenen seminer ile okul öncesi dönemde beslenme alışkanlıklarına dikkat çekildi.

Acıbadem Ankara Hastanesi okul öncesi çocuklarda beslenme alışkanlıkları hakkında farkındalık yaratmak için Sihirli Bahçe Montessori Okulu veli ve öğretmenlerine yönelik seminer düzenledi. Bedensel gelişminde sürekli olarak büyüme gösteren çocukların beslenmelerinin dikkat ve özen gerektiren konuların başında yer aldığını vurgulayan uzmanlar şunları iletti; “Çocuklara fazla miktarda değil, ihtiyacı olan besinleri içeren ürünler yedirmek önemlidir. 2-6 yaş arasını kapsayan oyun çocuğu dönemi her ne kadar okul öncesi çocuk olarak anılsa da pek çok çocuk, 3 yaş ve sonrasında tam gün kreş ve yuvalara gitmektedir. Aileleri de en çok endişelendiren konuların başında yer alan evden ayrı kalınan zaman diliminde çocukların beslenmelerinin yeterince denetlenmemesi, çocuklar eve döndüklerinde ne yemeleri gerektiği ile ilgili sıkıntılara sebep olmaktadır.”


Görsel Medya çocukların yeme içme alışkanlıklarını büyük ölçüde etkilemektedir

2-6 yaş aralığındaki çocukların yemek yeme alışkanlıklarını anlatan uzmanlar şunları iletti: 0-2 yaş arasında çocuklar çatal bıçak kullanımı gibi konularda gözlemlemeye başlıyor. 3-4 yaş aralığındaki çocuklar da ise yemek hazırlamaktan keyif alma evresine geçiş yapılıyor. Bu süre zarfından çocukların farkındalıkları arttığı için görsel ve yazılı medyada gördükleri yiyeceklere ilgileri oldukça artış gösteriyor.

Besinlerin tüketim miktarları kadar hazırlanma yöntemlerine de dikkat edilmelidir

Sürekli gelişim gösteren çocukların metabolizması en verimli olduğu dönemi 0-1 yaş aralığında göstermektedir. Bu dönemde çocuklar doğum ağırlıklarının 3 katına erişmektedirler. 2 yaşına gelindiğinde ise bu oranda yavaşlama görülür. Doğum ağırlığının 4 katına ulaşan çocuklar artık yeme içme davranışlarında isteklerini ve sevdikleri yiyecekleri dile getirmeye başlarlar.

Çocukların meyve tüketimi ailelerin meyveyi sunum şekillerine bağlıdır

Yaş gruplarına göre çocuğun beslenmesine yardımcı olacak gıdalar hakkında da bilgi veren uzmanlar; “Okul öncesi dönemde çocuklarda iştahsızlık gibi durumlar gözlemlenmektedir. Meyve ve sebze tüketimi reddedilebilir. Bu gibi durumlarda eksik kalan besin kaynaklarının telafisi için süt önerilmektedir. Ayrıca çocukların meyve ve sebze tüketimini ailelerin sürekli olarak bu gıdalara ağırlık vermesi de etkilemektedir. Eğer bir evde sıklıkla meyve bulundurulmuyor ve tüketilmiyor ise, çocuklardan da meyve tüketme alışkanlığı beklenemez.” uyarılarında bulundu.


İlgili yazılar

Çocukların kalbini ne ağrıtıyor? Ani kardiyak ölüm nedir?

Çocuklar anne babayı rol model olarak alıyor

Çocuklarda olumsuz davranış değişikliği


Uzay Çağı’nın çocuklarıyla iletişimin önemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.