Plaza çalışanlarının derdi Hasta Bina Sendromu

Ofisiniz sizi hasta etmesin! Her gün iş çıkışı başınız mı ağrıyor? Haftanın sonunda boynunuz mu tutuluyor? Kilolarınız sürekli artıyor mu? Tüm bunların sebebi ofis ortamınız olabilir.

Plaza çalışanlarının derdi Hasta Bina Sendromu

Hasta Bina Sendromu’na karşı ofiste havayı temiz tutmakta fayda var.

Sağlıklı bir ofis yaşamı için yapmanız gerekenleri Dr. Eren Eroğlu anlatıyor.

Modern binalar ve ofisler yaşamımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Gün boyunca uzun saatlerimizin geçtiği, binlerce insanın paylaştığı ve aynı havayı soluduğu ofis ve işyerleri sağlığımızı tehdit edebilir. Olumsuz iç ortam koşullarına bağlı olarak insanlarda görülen rahatsızlıklar üç ana kategoride incelenebilir.


1- Bina ile ilgili hastalıklar: Örneğin alerjik alveolit, astım, lejiyonella ve radon kaynaklı akciğer kanseri gibi.

2- Yüksek veya düşük sıcaklık, aşırı nem, yetersiz hava akımı, kötü koku ve kuru hava gibi olumsuz iç ortam iklimlendirmesinden kaynaklanan rahatsızlıklar.

3- Hasta bina sendromu (HBS): Nedeni belli olmayan fakat iç ortamda bulunan hava kirleticileri ile ilişkili olan hastalık semptomlarıdır. Hasta bina sendromu ısı yalıtımının ön planda olduğu ve iyi havalandırılmayan iç ortamlarda bulunan kişilerde, görülen semptomlar dizisidir.


Göz, burun ve boğazda akıntı ve tahriş, baş ağrısı ve baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk ve halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, deride tahriş ve kızarıklık sıklıkla görülen belirtilerdir. Bu semptomlar bina içinde girildikten belli bir süre sonra başlar ve iç ortamın terk edilmesiyle düzelme eğilimindedir.

Hasta Bina Sendromu’ndan nasıl kurtulabilirsiniz?

  • Elektronik cihazlar gereken sayıdan fazla olmamalı, satın almada insan sağlığına en uygun olanlar tercih edilmelidir.
  • Kirlilik nedenleri ortadan kaldırılmalı.
  • Havalandırma sistemleri güçlendirilmeli.
  • Solunan havanın kalitesinin artırılmalı.
  • Yerleşim planının sağlık koşulları gözetilerek yapılması.
  • İş stresini azaltmaya yönelik önlemler alınması.

Yataktan yorgun mu kalkıyorsunuz? Fibromiyalji nedir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.