İlk 500 üniversiteye girene YGS ve LYS sınav şartı kaldırıldı

YÖK’ün yaptığı değişiklikle Türkiye’den dünyanın en iyi 500 üniversitesine girmeye hak kazanan öğrencilere YGS ve LGS şartını kaldırdı. Akare Fuarcılık, sınavsız yurtdışı eğitim ve denklik konusundaki son gelişmeleri anlattı.

Türkiye'den ilk 500 üniversiteye girene YGS ve LYS sınav şartı kaldırıldı yök ösym

Türkiye’den yurtdışına eğitim için giden ve gitmeyi düşünen öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Lise eğitiminden doktoraya, dil okullarından uluslararası sertifika ve diploma programlarına kadar birçok alanda tercih edilen yurtdışında eğitimde, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), özellikle lisans programlarında denklik konusunda yaptığı düzenlemeler, “YÖK denkliği var mı?” sorusuna cevap veriyor. Türkiye’de düzenlenen en büyük yurtdışı eğitim fuarlarının mimari Akare Fuarcılık, sınavsız yurtdışı eğitim ve denklik konusunda bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Yurtdışında alınan eğitimin Türkiye’de tanınıp tanınmadığının önemli bir göstergesi olan denklik, özellikle yurtdışında lisans programını tamamladıktan sonra mesleğinizi Türkiye’de yapıp yapamayacağınızı ya da hangi şartları sağlarsanız yapabileceğinizi belirleyen kriterdir.


Dünyanın ilk 500 üniversitesinde YGS ve LYS şartı yok

Lisans eğitimi için yurtdışına gitmeden önce mutlaka incelenmesi gereken YÖK denklik kurallarında geçtiğimiz yıl bir değişiklik yapıldı. Böylece sınavsız üniversitenin de yolu açılmış oldu. YÖK, ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayan ve eğitime başladığı yıl, CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından dünya üniversite sıralamalarında ilk 500’e giren üniversitelere kayıt olacak adaylarda YGS ve LYS puan şartı aranmayacağını açıkladı. Dolayısıyla, yurtdışına lisans eğitimine gitmeyi düşünenler ve dünya üniversite sıralamasında ilk 500 üniversiteden birine girebilenlerin, Türkiye’deki sınav sistemiyle herhangi bir bağlantıları kalmadı.

Diğer üniversiteler için sıralama şart

Peki ya ilk 500 üniversiteden birine gidilmeyecekse? Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, bu durumda ne yapılması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor: “Öncelikle, eğitime başlayacağınız yıl, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS’ye girmiş olmanız gerekiyor. Tıp okumak istiyorsanız, sınavda tıp doktorluğu alanındaki sıralamada ilk 40 bine; Hukuk okumak istiyorsanız, Hukuk alanındaki sıralamada ilk 150 bine girmiş olmanız gerekiyor. ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan Tıp ve Hukuk dışındaki diğer alanlarda da, yurtdışında okuyabilmek için en az, Türkiye’deki yükseköğretim kurumları bünyesindeki programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almalısınız. Şayet, ÖSYS Kılavuzu’nda yer almayan bir alanda eğitim alacaksanız da, ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puana sahip olmalısınız. Bu kapsamda yurtdışına Mühendislik ve Mimarlık okumaya gidebilmek için de 180 puanı aşmalısınız.”


Yurtdışında alınacak eğitim için doğru bilgilendirilmenin önemine dikkat çeken Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Aslıhan Özenç, “Yurtdışı eğitim, üniversiteler, lisans programları, denklik koşulları ve bu alanda daha birçok bilgiye ulaşma imkânı tanıyan Akare Yurtdışı Eğitim Fuarlarımız ile öğrenci ve velilerini yabancı eğitim kurumu temsilcileri ile bir araya getiriyor ve öğrencilerin yurtdışı eğitim planlarında en doğru bilgileri edinmesini sağlıyoruz” dedi.

İlgili yazılar

Üniversiteler nereye gidiyor? YÖK yok mu edilmeli?

İtalyan Üniversitelerinde Akademik Kadrolara verilen önem


Üniversiteler Kenti Boston


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.