Pamuk şekeri makinesinden suni organlara açılan yol

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Vanderbilt Üniversitesi’nden gelen bir haberle uzun yıllardır bilim insanlarının zihnini kurcalayan “yapay organ üretme” fikrine bir adım daha yaklaşıldı. Ekip pamuk şekeri üreten makineleri kullanarak, hidrojelden insan vücudundaki kılcal damarlar gibi davranan hücre dostu mikrofiber yapılar elde etti. Üç boyutlu suni organların iskeleti olarak şekillendirilebilen su tabanlı hidrojeller, uzun süredir doku mühendislerinin ilgi odağıydı.

Pamuk Şekeri Metodu: Pamuk şekerinden suni organlara açılan yol

Pamuk Şekeri Metodu: Pamuk şekerinden suni organlara açılan yol

Pamuk şekeri makinesi bir buluşa aracı oldu

Böylece çocukların favori cihazlarından pamuk şekeri makineleri, hiç umulmadık bir buluşa aracı oldu. Belki de pamuk şekeri makinesi gerçek uygulama alanını bu sayede buldu. Daha önceleri yapılan benzeri birçok çalışmada karşılaşılan en büyük sorunlardan biri; organları besleyen suni kılcal damarları üretmek olmuştu. Bu ince tünel ağları oluşturmak ciddi bir sorundu.

Vücuttaki kılcal damarlar kompleks yapılarıyla hücrelere oksijen sağlamak ve böbrek, karaciğer gibi yaşamsal organlardaki atıkları temizlemekte anahtar rolüne sahipler. Bu kompleks yapıları kurmaya çalışırlarken, kullanılan benzetmelerden birinin de pamuk şeker olduğunu belirten Mekanik Mühendisi Dr. Leon Bellan, neden olmasın deyip marketten 40 dolara aldığı pamuk şeker makinesini kullandığını belirtiyor. Oluşturulan damarların saç telinin çapının onda biri büyüklüğünde, yani yaklaşık olarak kılcal damar kalınlığında olduğunu görülünce de doğru bir adım atıldığı kesinleşiyor.


Video – Suni kılcal damar üretimi için mikrofiber ağ yapısı

İlk sonuçlardan sonra ekip kılcal damar üretmeye yönelik kendi “pamuk şeker” makinesini geliştirdi.  Ardından da jelatin ve insan hücrelerinden oluşan organ benzeri bloğu üretti. Bu suni yapı bir haftadan fazla bir süre yaşadı. Bu zaman aralığı da mevcut metodlar arasında takdir edilecek bir başarı sayılıyor.

Pamuk şekeri metodu işe yarıyor görünse de, henüz tam manasıyla çalışan bir organda denemediği için, çalışmanın gelişmesi için zamana ihtiyacı var. Buna rağmen, Advanced Healthcare Materials’te yayınlanan bilimsel makaleyle üç boyutlu kılcal damarların laboratuvarlarda üretilmesinin mümkün olduğu ispatlandı.

Pamuk Şekeri Metodu: Pamuk şekerinden suni organlara açılan yol

Henüz bu çalışmanın ilk adımlarında olunsa da elde edilen başarı alternatiflerine göre oldukça umut verici bir adım olarak nitelendiriliyor. Halihazırda kullanılan yüksek fiyatlı cihazlar düşünülünce, 40 Amerikan doları fiyata sahip makineyle atılan bu etkileyici adım oldukça ekonomik  görünüyor.


Ekip bu küçük damar ağlarının karakteristik özelliklerini farklı doku türleriyle eşleştirerek, farklı hücre türlerini keşfetmek istiyor. Hedef ise; farklı organ şablonları oluşturmak, bu sayede dünyanın heryerinde ekipler istedikleri organı üretebilecekler.

Pamuk Şekeri Metodu Pamuk şekerinden suni organlara acılan yol

Bu çalışmanın birçok yeni buluşa ilham kaynağı olmasını beklemek çok da şaşırtıcı değil. Gelecekte organ yetmezliği sorunu tarih olacak gibi görünüyor.

Video – Pamuk şekeri metoduyla suni damar üretimi

engadgetforbessciencealertdailymail


İlgili yazılar


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.