Plato Sanat’ın “Ölü Doğa Sergisi” Açıldı

Plato Sanat, natürmort resmin çağdaş sanattaki çeşitli görüş ve anlamlarını ele alan “Ölü Doğa” sergisine ev sahipliği yapıyor. Görsel sanatlardan 9 sanatçıyı bir araya getirerek, sanatçıların farkı disiplin ve tekniklerinin yanı sıra fikir ve kavramlarını da bir arada sunan Ölü Doğa sergisi, 5 Mart 2016 tarihine kadar ziyaretçilerine açık olacak.

plato sanat ölü doğa

Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Plato Sanat, Küratör Marcus Graf yönetiminde çağdaş sanatı ve sanatçıları destekleyen sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. “Ölü Doğa” sergisi, Ayvansaray’da bulunan Plato MYO Kampusü’nde, sergiye eser veren; Burçak Bingöl, Elif Boyner, Serkan Demir, İsmet Doğan, Orhun Erdenli, Melike Kılıç, Ilgın Seymen, Ekrem Yalçındağ ve sanatseverlerin katılımı ile 4 Şubat 2016 tarihinde açıldı.

Ayşegül Çinici Yazıcı’nın direktörlüğünü yaptığı Plato Sanat, “Ölü Doğa” isimli yeni sergisinde; hayatımızdaki şeylerin anlamlarının eleştirel analizini ele alıyor. Bu analizi yaparken de, bir zamanlar cisimleri kavrama ve nesneleri fikirlere dönüştürme gücüne sahip olan sanat akımı natürmort’un, güncel geçerliliğinin gözden geçirilmesine de katkıda bulunuyor. Natürmort’un 17. yüzyıldan beri sanat tarihinin önemli bir konusu olduğunu ve yüksek estetik ve dekoratif değeri nedeniyle özellikle barok ve klasik dönemde popüler olduğunu vurgulayan Plato Sanat Daimi Küratörü Marcus Graf, eserlerin yalnızca ressamın ustalık becerilerini göstermekle kalmadığını; her bir nesne, sıvı, hayvan, böcek, meyve ve sebzenin, hayat ve ölüm üzerine metaforik anlamı olarak dünyanın hallerine gönderme yaptığını açıklıyor. Bu anlamda natürmortun gerçek ve metafiziğin bir aynası olduğunu söyleyen Marcus Graf, aynı zamanda insan ile kullandığı ve çevrelendiği şeylerle de bağlantılı olması sebebiyle natürmortun, “Şeylerin Dünyası”nın (Dingwelt) bir yansıması olduğunu belirtiyor. Natürmort aynasının, yüzeyini kaplayan kodlar ve kültürel katmanlardan dolayı her zaman için bulanık olduğunu ve sadece metaforik algıya izin verdiğini dile getiren Marcus Graf, anlatımına şöyle devam ediyor: “Yansıyan imgenin ikonografisi, dünya üzerindeki her bir maddeyi çoklu muhtemel içeriklerle dolu olan semboller dünyasında dönüştürür. Nesnelerin düşünsel yer değiştirmeleri ve anlamlarının dönüşümü modern sanat tarihinde temel bir rol oynar. Ready Made ve Kolaj sanatı, nesneler dünyasının bu tarzdaki kavrayışına dayanmaktadır. Arte Povera, Pop Art ve Fluxus gibi sanat akımları da çalışmalarının büyük bir çoğunluğunu eserler ve gündelik öğeler temeline dayandırmaktadır. Bugün natürmortun bu boyutu halen birçok sanatçının üretimini etkilemektedir.”


Ölü Doğa Sergisi, Ayvansaray’daki Plato Meslek Yüksekokulu Kampüsü’nde yer alan Plato Sanat Galerisi’nde 5 Mart 2016 tarihine kadar görülebilir.


İlgili yazılar

Sanat 7/24 – Sanat her zaman her yerde

Monochrome: Doğanın Digital Sanatla Buluşması


Unesco’da bir Türk: Atilla Can ve Ebru Sanatı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.