Araştırmalara göre probiyotik ve prebiyotik desteği verilen kişilerde vücut kitle indeksinde önemli azalma gözlendi.
Probiyotik ve Prebiyotikler bağırsak mikrobiyotasını düzenliyor
Yapılan çalışmalarla enerji dengesi ve yağlanmada bağırsak flora bakterilerinin önemli rolleri olduğunu ortaya koyan uzmanlar probiyotik kullanımının bağırsak florasını dengelediği ve kilo kaybına yardım ettiğini açıklıyor.
Wageningen Academic Publishers’ın yayımladığı bilimsel araştırmaya göre; prebiyotik ve probiyotik tedavilerinin bağırsak mikrobiyotası üzerine olan etkilerini düzenleyerek; obezitenin tedavisi ve önlenmesinde yardımcı olduğu belirtiliyor.
Bunun yanında mide asidine dayanıklılık gösteren ve bağırsaklara canlı ulaşabilsin diye çift kaplama gibi teknolojilerle üretilen probiyotikler bağırsak florası için oldukça önemli bir yere sahip. Probiyotik ve prebiyotikleri bir arada bulunduran, çift kaplama teknolojisi ile üretilen, vitamin destekli probiyotikler bağırsak mikrobiyotasını düzenleyerek obezite tedavisine destek oluyor.
Kilo yönetiminde altın anahtar kaliteli bir bağırsak florası
Obezitenin enerji alımı ve harcanması arasındaki dengesizlikten dolayı vücutta aşırı yağ birikmesi olduğunu belirten Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar “Son yıllarda bağırsak mikrobiyotasının obezite gelişiminde çok önemli rol oynadığı anlaşıldı. Bu çalışmalar bağırsak mikrobiyotasının vücut ağırlığı kontrolü, enerji dengesi ve inflamasyonda etkili olduğu ve böylelikle de obezitenin gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Sindirim sistemi yollarını ve bağırsakların bakteri bileşimini etkiledikleri için, prebiyotik ve probiyotiklerin; bağırsak mikrobiyotasının kompozisyonunu değiştirerek gıda alımı, iştah ve vücut ağırlığı üzerinde etkili olduğunu göstermiştir” dedi.
Probiyotikler
Probiyotikler vücuda alındığında insan sağlık üzerine yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Kısaca; hastalık yapan bakterileri kontrol etmek için, zararlı olmayan bakterilerin kullanılması olarak da tanımlanabilir. Bunların en önemlileri lactobacillus acidophilus ve lactobacillus bifidustur. Probiyotiklerin yararlı etkileri bakteri türüne ve dozuna bağımlıdır.
Bağırsakta bulunan bakterilerin %85’i iyi bakterilerdir (probiyotikler). Midenin asit olmasından dolayı midede canlı bakteri sayısı çok azdır.
Probiyotiklerin faydaları neler?
- Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, patojen mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip hastalığa (ishal, kabızlık, bazı kanser türleri) yol açmasını engelleyerek antibakteriyel özellik gösterir.
- Antioksidant özellikleri sayesinde birçok hastalığı önler.
- Özellikle besin allerjisi riskini azaltarak antiallerjenik özellik taşırlar.
- Kalsiyum emilimini artırarak, sağlıklı kemik gelişimini desteklemeleri, K vitamini ve B grubu vitaminlerin kalın bağırsaktaki sentezlerinde önemli rol oynamaları probiyotiklerin aynı zamanda birçok besin ögesinin biyoyararlılığını arttırdığının göstergesidir.
Probiyotik içeren başlıca gıdalar; yoğurt, kefir, boza ve tarhanadır.
Yapılan bir çalışmalarda kilo kaybı diyetleri ve probiyotiklerin birlikte kullanımının; fazla kilolu ve obez bireylerin yağ yüzdeleri ve vücut ağırlıklarında sinerjik etkisi olduğu belirtilmiştir. Sağlıklı çalışan bağırsaklar, iyi çalışan bir metabolizmanın belirtisidir. Bu nedenle bağırsak florasını daha kaliteli hale getirmek ve bunu sürekliliğini sağlamak için düzenli probiyotik kullanımı çok önemlidir. Mide asidine dayanıklılık gösteren ve bağırsaklara canlı ulaşabilsin diye çift kaplama gibi teknolojilerle üretilen probiyotikleri tüketmek bağırsak florası için oldukça önemli bir yere sahiptir.
Prebiyotikler
Prebiyotikler, sindirim sistemi boyunca emilmeden kalın bağırsağa kadar gelen, buradaki yararlı bakteriler tarafından sindirilerek onların gelişimini ve aktivitelerini olumlu yönde etkileyen, karbonhidrat türevli besin kaynaklarıdır. Yani probiyotiklerin besini prebiyotiklerdir ve probiyotiklerin çoğalmasını sağlayarak, vücuttaki aktivitelerini desteklemektedirler.
Yapılan araştırmalar diyet posasını oluşturan öğelerden biri olan ve oligosakkaritler olarak bilinen karbonhidratların, probiyotik bakterilerin çoğalmasını sağladıklarını göstermiştir.
Prebiyotik içeren başlıca gıdalar, soğan, sarımsak, pırasa, bezelye, hindiba,enginar, buğday, arpa, çavdar, muz, yer elması, kuşkonmaz, domates ve soya fasulyesi gibi besinlerdir.
Araştırma sonuçları
Sinbiyotiklerin yani probiyotik ve prebiyotiklerin obez çocuklarda gösterdiği etkiler üzerine yapılan araştırmaya yaşları 4 ile 17 arasında değişen, yaş ve cinsiyet açısından vücut kitle indeksi (VKİ) >95. yüzdelik dilimde olan çocuklarla kontrollü olarak yapıldı. Yaşları 5 ile 17 arasında değişen 44’ü kız, 33’ü erkek 77 çocuk ile bir aylık tedavi süreci yürütüldü. Yapılan kontrollü çalışmada gruplar ikiye ayrılarak ve ilk gruba azaltılmış kalori alımı ve artan fiziksel aktiviteden oluşan standart bir tedavi, ikinci gruba ise bir ay boyunca ek günlük probiyotik/prebiyotik desteği verildi. Bir aylık probiyotik desteği alanikinci gruptaki çocukların kilo (P<0,001) ve vücut kitle indeksinde (P<0,01) anlamlı bir azalma görüldü.
Çalışmada, obez çocukların %71,4’ü yemek rejimi kısıtlaması ve artan fiziksel aktiviteden oluşan standart obezite yaklaşımının (%64,2) yanı sıra ek probiyotik/prebiyotik ile birlikte kilo verdiği görüldü. Ek olarak araştırma da bir aylık probiyotik/prebiyotik desteği kilo, VKİ, boya göre kilo, TST, UAC, bel ve kalça çevrelerinde anlamlı bir azalma sağladığı görüldü.