Her yıl bir stadyum dolusu insan hayatını kaybediyor

Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu rakam, Türkiye’nin en büyük futbol stadyumunun seyirci kapasitesinden daha fazla!

İçilen her sigara insan ömründen 11 dakika götürüyor. Bu, bir paket içen kişinin ömrünün her gün 3,5 saat kısalması anlamına geliyor. Sigaradan dünyada her sekiz saniyede bir kişi, yılda ise dört milyon kişi hayatını kaybederken alınan her  nefes dört binden fazla zehri vücuda sokuyor.

“Sigara tüketimi bir hastalık”

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baykal Ertürk, kullanıcı olmayan ama dumanına maruz kalanları bekleyen tehlikeler hakkında ise şu bilgiler veriyor:


 “4 Saat dumana maruz kalmak 10 saat sigara içmekle aynı”

“Sigara içmeyen ancak sürekli içilen ortamda bulunan kişiler dört bine yakın kimyasal maddeye maruz kalıyor, içilen bir yerde ise dört saat kalan biri 10 adet sigara içmiş kadar zarar görüyor.”

“Çocuklar nefessiz kalıyor”

Akciğerleri tam gelişmemiş olan çocukların yetişkinlerden çok daha hızlı nefes alıp verdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Ertürk “Sigara içilen yerlerde en çok çocuklar nefessiz kalıyor. Çocuklarda görülen kanserin yüzde 15’ine baba neden olurken sigara kullanan anne adaylarının bebeklerinde yüzde 10-15 eksik kilo ya da zeka geriliği görülüyor” dedi.  

Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaradan!

Solunum yollarındaki koruyucu yapıyı bozarak akciğerleri tüm risklere açık hale getiriyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’nına neden oluyor. Sigara kalbin oksijen tüketimini arttırırken damarlarda büzülmelere neden oluyor.  Damar sertliği ve koroner arter hastalığı, tetiklediği başlıca hastalıklar arasında.

Değişim 20 dakika sonra başlıyor 15 yıl sürüyor

Sigarayı bıraktıktan;

20 dakika sonra: Tansiyon ve nabız normal düzeye iner.

8 saat sonra: Kandaki oksijen düzeyi normale yaklaşır.

24 saat sonra: Kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar,

48 saat sonra: Sinir uçları kendini yenilemeye başlar,


2 hafta – ay arası: Dolaşım dengesi düzelir, yürümek daha kolaylaşır.

Akciğer fonksiyonu yüzde 30 oranında iyileşir.

1 ay – 9 ay: Öksürük krizleri, yorgunluk, bitkinlik ve kısa kısa nefes almalar azalır. Akciğer bir ölçüde temizlenir ve enfeksiyon tehlikesi de çok azdır,

. Koroner kalp hastalığı risk yüzde 30 azalır,

5 yıl sonra: Akciğer kanseri ve kalp enfarktüsü riski yüzde 30 azalır, nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski yüzde 50 azalır,

10 yıl sonra: Akciğer kanseri yüzde 50-100 oranında azalır,

15 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur.

İlgili yazılar

Alkol tüketimi spor performansını olumsuz etkiliyor

Grup terapileri kanser tedavisinde önemli destek


Kadınlarda meme erkeklerde akciğer kanseri artıyor


 

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.