Tablet ve akıllı telefonlar miyopiyi tetikleyebiliyor

Akıllı telefonlar ve tabletler göz bozukluklarını artırıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

çocuk tablet akıllı telefonlar tablet göz bozukluğu

Miyop nedir?

Miyop (uzağı net görememe) toplumda en sık görülen kırma kusurlarından biri. Miyopinin ortaya çıkışında ailesel (genetik) faktörlerin yeri giderek daha iyi ortaya konuyor. Örneğin anne veya babası miyop olan bir çocuğun doğar doğmaz olmasa bile ilerleyen yaşla birlikte, özellikle okul çağı döneminde miyop olma ihtimalinin daha yüksek olduğu biliniyor. Buna karşın anne veya babası miyop olan çocuk ve gençlerde daha yüksek miyopi numaraları ile sıkça karşılaşılıyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, ailesel yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de göz hastalıklarına neden olduğuna dikkat çekerek, “Günümüz dünyasında çocuklarımız zaten yoğun bir biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler nedeniyle bilgisayar kullanıyor, okuyorlar. Bunu son yıllarda aynı zamanda akıllı telefonlar da eklendi. Özellikle akıllı telefonlar çocuğun gözlerini bozabiliyor, miyopiyi hızlandırabiliyor. Bu nedenle ailelerin akıllı telefon kullanan çocuklarına kullanım süresiyle ilgili sınırlamalar getirmeleri önemli.” diyor.


Akıllı telefonlar miyopiyi tetikleyebiliyor

Bazı çalışmalarda bir kuşaktan sonrakine daha sık miyoplaşma görüldüğü, hatta ülkedeki eğitim düzeyinin artması, sanayileşme ve teknolojik ilerlemenin yaygınlaşmasına bağlı olarak da miyopinin daha sık ortaya çıktığı gösterilmiş. Bu da miyopinin gelişmesi ile artan eğitim düzeyinin, uzayan yakın çalışma (okuma, bilgisayar) saatlerinin artmasının etkisi olabileceğini düşündürüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak son yıllarda giderek daha yaygın kullanılan, hatta herkesin günlük hayatının parçası haline gelen akıllı telefonların da miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabileceği uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Günlük yaşamdaki mevcut yakın çalışma yüküne ek olarak, gözlerimizi daha da yakın bir faaliyete zorlayan bu cihazlar, genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 cm’den daha da yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabiliyor. Akıllı telefon kullanıcıları sürekli cihazlarının ekranına bakınca uzak görme yetenekleri bozuluyor.”

Çocuklarınıza teknolojik ürünlerle vakit geçirmesi için sınırlı zaman tanıyın

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, özellikle göz numarasının aktif olarak değiştiği ve gözde “emetropizasyon” adı verilen numaranın doğal gelişim süresi içinde düzene girdiği ilk 9-18 aylık sürede bebekleri bu tür cihazlardan uzak tutmanın yararlı olacağına dikkat çekerek sözlerine şu bilgileri veriyor: “Emetropizasyonın azalarak da olsa sürdüğü ilk 8-10 yaş ve hatta sonrası döneminde de çocuklarımızı bu tür cihazlardan mümkün olduğunca belli kurallar koyarak ve süre sınırları getirerek faydalandırmak önemli olabilir. Miyop olmayan çocuğun miyoplaşma riskini bu şekilde azaltabilir, miyop olan çocuğun da numara artış hızını bu şekilde yavaşlatabiliriz.”


Çocuğun dış aktivitelerle ilgilenmesi miyopi riskini azaltıyor

Açık havada daha çok zaman geçiren çocuklarda miyopinin daha seyrek görüldüğünü ortaya koyan çalışmalar literatüre girmiş durumda. Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, özellikle görme kusurlarının aktif olarak değiştiği ilk 8-10 yaş döneminde çocukların dış aktivitelerle daha sık ilgilenmelerinin miyopi gelişim riskini azalttığını belirtiyor.

İlgili yazılar

Göz hastalıklarından korunmak mümkün!


Bir Akdeniz Hastalığı: Keratokonus


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.