Türkiye faizsiz finansta bölgesel lider olabilir

Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yürütülen  “Finansal Hizmetlerde Türkiye – Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında,  İstanbul’da düzenlenen konferans ile Türkiye’nin finansal hizmetlerde bölgesel liderlik potansiyeline dikkat çekildi.

Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Richard Moore

Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek başlığının tartışıldığı ilk günün ardından, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ve TheCityUK İslami Finans Pazarı Danışma Grubu Başkanı Stella Cox’un ana konuşmacı olarak yer aldığı konferansın ikinci gününde, “Türkiye’de Faizsiz Finans: Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı” başlığı konuşuldu. Konferansa konuşmacı olarak katılan Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı Harriett Baldwin ise Birleşik Krallık Hükümeti’nin Türkiye ile finansal hizmetler konusunda her türlü işbirliğine ve Türkiye’ye desteğe hazır olduğunu belirtti.

Türkiye, faizsiz finansta bölgesel lider olabilir

Birleşik Krallık Başkonsolosluğu tarafından, 18-19 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul Raffles Hotel’de gerçekleştirilen ve finansal hizmetlerde Türkiye için bölgesel liderlik fırsatlarının tartışıldığı konferans finans sektörünün yoğun katılımıyla tamamlandı. Türkiye sermaye piyasalarının gelişimini hızlandırmak ve Katılım Bankacılığı, Sigorta, Emeklilik ile Varlık Yönetimi sektörlerine odaklanarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmak için gerekli adımları tanımlamayı amaçlayan “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında gerçekleştirilen konferanslar ile Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki geleceğine yönelik potansiyelini açığa çıkarmaya yönelik öneriler tartışıldı.


Konferansa Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore ev sahipliği yaparken, “Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek” başlığı altında gerçekleştirilen ilk günün ardından, ikinci günde “Türkiye’de Faizsiz Finans: Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı” başlığı altında faizsiz finansta dünya lideri Birleşik Krallık ile bölgenin finans sektöründe yükselen yıldızı Türkiye arasında gerçekleştirilebilecek işbirlikleri konuşuldu.

Konferansın ikinci gün açılış konuşmasını gerçekleştiren Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında ekonomik alanda pek çok işbirliği olduğunu belirtirken, Türkiye’nin İstanbul’u finans merkezi haline getirme girişimlerini desteklediklerini söyledi.

Türk ekonomisinin ve Türkiye’nin son 20 yılda oldukça geliştiğini vurgulayan Moore, katılım bankacılığı sektörünün de yüzde 30 büyüdüğünü ve hala büyümeye açık alanlar olduğunu vurguladı.

Londra’nın dünyanın bir numaralı finans merkezi olduğunu vurgulayan Büyükelçi Moore,  Birleşik Krallık’ın katılım bankacılığı alanındaki ürünler ve ürünlerin geliştirilmesi alanlarında yine dünyada önemli merkezlerden biri olduğunu ve katılım bankacılığı ürünlerinin geliştirilmesi konusunda Türkiye ile birlikte çalışabileceklerini söyledi.

bist borsa istanbul genel müdürü tuncay dinç
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç

Konferansın ikinci gününde ana konuşmacı olarak yer alan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç de katılım bankacılığının önemine ve potansiyeline dikkat çekti. Dinç ayrıca, Birleşik Krallık’ın bu segmentteki potansiyeli gördüğünü de belirtti. Birleşik Krallık’ın 2000’li yıllarda Sukuk ihracı yapan ilk batılı ülke olduğunu vurgulayan Tuncay Dinç, Birleşik Krallık’da İslami finans araçları sunan 70 kurum ve İslami finans ürünleri ve hizmetleri sunan 20’den fazla bankanın olduğunu, bütün bunların da Birleşik Krallık’ın bu alandaki taahhüdünü gösterdiğini söyledi. Mali kriz sonrasında finans piyasalarının varlık tabanlı çalışmalarının önemini fark ettiğini belirten Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, “Faizsiz finans uygulamaları aslında sermaye piyasaları ile reel piyasalar arasındaki zayıf bağı güçlendirebilir. Biz büyük bir memnuniyetle katılım finansmanının 2 trilyon dolara ulaştığını görüyoruz. Ama katılım finansmanı dünyaya sürdürülebilir büyüme, gelir eşitliği ve finansal istikrar çerçevesinde çok daha fazla şey sunabilir” şeklinde konuştu.

TheCityUK İslami Finans Pazarı Danışma Grubu Başkanı Stella Cox
TheCityUK İslami Finans Pazarı Danışma Grubu Başkanı Stella Cox

Konferansın bir diğer ana konuşmacısı olan TheCityUK İslami Finans Pazarı Danışma Grubu Başkanı Stella Cox ise yaklaşık 20 yıl gibi bir süre içinde Türkiye’de katılım bankacılığı ile ilgili olarak çok sayıda olumlu gelişmenin yaşandığını belirtti. Londra ve Birleşik Krallık’ın pek çok piyasada hakim konumda olduğunu vurgulayan Cox, katılım bankacılığı ve İslami finansta da batı ülkeleri arasında lider olduklarını ve bu pozisyonlarını korumak istediklerini söyledi. 2015’in ikinci yarısında Londra’da “İslami Sigortacılık Derneği”nin kurulduğunu söyleyen Cox, bu dernek aracılığı ile şeriata uygun sigorta ürünlerinin piyasaya çıktığını belirtti. Küresel İslami finans sektörünün çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve geçtiğimiz yıl 2.2 trilyon dolarlık bir büyümenin gerçekleştiğini belirten Cox, hala çok büyük bir potansiyelin olduğunu söyledi. Birleşik Krallık’ın İslami bankacılık ve finans sektöründeki deneyimlerinden bahseden Cox, geçtiğimiz yıllarda Endonezya ve Malezya gibi İslami Finans’ın güçlü olduğu ülkeler ile işbirlikleri yaptıklarını belirtti. Cox ayrıca, Türkiye ile birlikte bu alanda gerçekleştirilen çalışmaların bir parçası olmaktan büyük heyecan duyduklarını belirtti.


Konferansın ikinci bölümünde konuşan Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı Harriet Baldwin ise öncelikle Ankara’da yaşanan son saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı, yaralılar için de acil şifalar diledi. Türkiye’nin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını ifade eden Baldwin, annesi ve babasının ilk kez İstanbul’da tanıştığını söyledi.

Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı Harriett Baldwin
Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı Harriett Baldwin

“Türkiye’nin büyüyen bölgesel ve küresel ayak izine paralel olarak yüksek gelirli gelişmiş bir ekonomi olma yolunda ilerlemesi ile birlikte, büyük bir potansiyeli olduğuna yürekten inanıyorum” diyen Hazine Müsteşarı Baldwin, finansal hizmetler sektörünün, sadece Londra ve İstanbul gibi önemli finansal merkezler için değil, tüm reel ekonomi için önemli olduğunu vurguladı. Baldwin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki finansal hizmet sektörünün gelişimini hızlandırmak için ilişkileri geliştirmek ve Türk hükümetinin bu konudaki kararlılığını desteklemek, özellikle de katılım bankacılığında İstanbul’un bölgede önde gelen finans merkezi rolünü cesaretlendirmek üzere Birleşik Krallık Hükümeti, önemli ortakları ile çalışmak için hazır durumda bekliyor” dedi.

Harriett Baldwin ayrıca, işbirliği içinde çalışarak, iki ülke sektörlerinin uzmanlıklarını paylaşabileceklerini, ticaret ve yatırımı tanıtabileceklerini ve bunun iki ülke ekonomisinin büyümesine yardım edebileceğini belirtti.

Finans sektöründen yoğun katılımın gerçekleştiği konferansta Katılımcı Finansta Müşteri Tabanını Genişletmek, Türkiye’nin Katılımcı Finans Modeli ve Takafül’de Gelecek Trendleri ve Fırsatları konularının tartışıldığı 3 ayrı panel düzenlenirken, Oxford Business Group tarafından hazırlanan “Türkiye’de Faizsiz Finans: Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı” başlıklı rapor da sunuldu.

İlgili yazılar

Finansal hizmetlerde Türkiye ve Birleşik Krallık işbirliği

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında yaratıcılık dayanışması


Brexit tartışması: İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkar mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.