11. Dünya Böbrek Günü’nde dünya nüfusunun yüzde 10’unun böbrek hastalıklarından etkilendiğine dikkat çeken uzmanlar yetişkinlikte ortaya çıkan böbrek hastalıklarının çoğunun çocukluk yıllarından kaynaklandığını belirtiyorlar.
ISN-Uluslararası Nefroloji Derneği ile IFKF-Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu’nun ortak girişimi olan ve tüm dünyada böbrek sağlığına odaklanan en büyük etkinlik niteliğindeki Dünya Böbrek Günü (DBG) 10 Mart Perşembe günü kutlanıyor. Bu yıl 11. si kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde bu sene için belirlenen “Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar” teması kapsamında, böbreklerin erken yaşlardan itibaren önemsemesi gerektiğine yetişkinlikte ortaya çıkan böbrek hastalıklarının pek çoğunun çocukluk çağından kaynaklandığına dikkat çekiliyor.
Dünya nüfusunun yüzde 10’unda herhangi bir düzeyde böbrek hastalığı olduğu düşünüldüğünde, böbrek sağlığının oluşturabileceği tehlikeleri anlatmak ve toplumsal farkındalığı arttırmak için önümüzde kat edilmesi gereken çok uzun bir yol var. En güncel veriler, kronik böbrek hastalığının (KBH) önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 17 oranında artacağını öngörüyor ve mevcut durumda KBH, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafında küresel bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor.
Böbrek hastalıkları, çocuklar da dahil olmak üzere tüm dünyada milyonlarca insanı etkiliyor. Bazı çocuklar böbrek hastalığı ile dünyaya gelirken, bazılarında ise çok küçük yaşlarda böbrek hastalığı gelişiyor. Çocuklarda böbrek hastalıklarının çoğunlukla belirgin olmaması nedeniyle çocuklardaki böbrek sorunlarının kolaylıkla gözden kaçırılabilme riski bulunuyor. Çocukluk çağında ortaya çıkan böbrek hastalıklarının başlıca nedenleri, çoğunlukla hematüri (idrarda kırmızı kan hücrelerinin görülmesi), hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ya da ödem (şiş) gibi açıkça ortada olan ancak kolaylıkla gözden kaçırılabilen kalıtsal durumlardan kaynaklanır. Ayrıca, çocukluk çağında böbrek hastalıkları açısından risk faktörleri fark edilen bireylerin yetişkinlik dönemlerinde böbrek hastalıklarına daha çok rastlanıldığı görülüyor.
Bu nedenle kronik böbrek hastalığı ve akut böbrek hastalığı da dahil olmak üzere, önlenebilir doğumsal ve edinilmiş böbrek hastalıkları ile mücadele için doğumdan başlayarak ilerleyen yaşlara kadar çocuklara yönelik eğitim, erken tanı ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve uygulamaya konulması hayati önem taşır.
Harvard Tıp Fakültesi Pediyatrik Nefroloji Öğretim Üyesi Dr. Julie Ingelfinger; erken yaşlardan itibaren KBH farkındalığının ve önleyici tedbirlerin altını çizerek şunları söyledi: “Pediyatrik böbrek hastalığının farkında olmak ve ortaya çıkarmak çok önemli. Böbrek hastalıkları en küçük hastalarda dahi tedavi edilebilir. Dahası, pek çok yetişkinin böbrek hastalığının kaynağı çocukluğudur, bu nedenle eğer böbrek hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek istiyorsak, bebeklik ve çocukluğa odaklanmak gerekir.”
Dünya Böbrek Günü’nde Hareket Edin! – Sağlıklı kilo düzeyinde kalmak, böbrek hastalıklarının başta gelen nedenlerinden olan yüksek tansiyonu ve obeziteyi azaltır.
Bu nedenle 10 Mart’tan başlayarak sonrasında sivil toplumu, karar mercilerini, sağlık bakanlıklarını, tıp profesyonellerini ve özellikle hastalarımızı, sağlıklı böbrekler için hareket etmeye çağrıyoruz. Bu davet, düzenli egzersizin ve fiziksel aktivitenin böbrek hastalığı riskini capcanlı bir yöntemle azalttığını bize hatırlatıyor. Hareket etmek çok basit ancak bir o kadar etkili bir eylem olarak sağlığımız ve günlük hayatımız arasındaki bağlantıyı sağlar.
İnternette küresel destek verin – Geçmiş yıllarda 90 ülkede 560 rapor edilmiş etkinlik ve 2015’teki #worldkidneyday kampanya etiketiyle iletilerini paylaşan 50 milyon kişiyle büyük başarı elde eden Dünya Böbrek Günü etkinliklerinin başarısını dünyaya yansıtmak üzere herkesi www.worldkidneyday.org adresinden etkinliklerini, mesajlarını ve fotoğraflarını paylaşmaya ve böbrek hastalığı ile mücadeleye katılmaya bekliyoruz. Daha fazla bilgi ve ayrıntı için #moveyourfeet4WKD etiketini kullanabilir veya bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz:
Dünya Böbrek Günü’nü Düzenleyenler Hakkında:
Dünya Böbrek Günü, Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF) tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir.
1960 yılında kurulan Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN), böbrek hastalıklarını iyileştirmeye, dünyada böbrek hastalıklarının görülme sıklığını ve hastalığın etkisini azaltmaya yoğunlaşmış, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. ISN, küresel ağ ve programları sayesinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliği yoluyla tüm dünyada böbrek hastalığı ile mücadele ve hastalığın tedavisi alanlarında çaba göstermektedir. Daha fazla bilgi için: www.theisn.org.
Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF), 1999’da kurulan ve halen 41 ülkeden 63 böbrek vakfı ve hasta grubunun oluşturduğu bir sivil toplum örgütüdür. IFKF tüm dünyada böbrek hastalığı olan bireylerin sağlığının, iyilik halinin ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi alanında savunuculuk yapma, tedavi ve bakım alanında en iyi uygulamaların standardını yaygınlaştırma, böbrek vakfı olmayan ülkelerde bu tür sivil toplum örgütlerinin kurulması, üyeleri için eğitim faaliyetlerinde bulunulması ve böbrek hastalıkları konusunda araştırmaların teşvik edilmesi gibi alanlarda faaliyet gösterir. Daha fazla bilgi için www.ifkf.org.