25 milyon zararlı reklam akıllı telefonlara tehlike saçıyor

Yavaş yavaş bilgisayarların yerini almaya başlayan akıllı telefonların başı bu kez zararlı reklam destekli yazılımlarla dertte. Kullanıcıların hiç beklemedikleri anda telefonlarında beliren zararlı reklamlar, 2015’te zirve yaptı.

mobil telefon reklam

360 Security tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de dahil olduğu rapora göre, 2015 yılında zararlı reklam destekli yazılımlarda yüzde 27,4 artış yaşandı. Geçen yıl 25 milyondan fazla vakanın tespit edilerek engellendiğini belirten 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, saldırılardan en çok Endonezya, ABD, Hindistan, Kore ve Türk kullanıcıların etkilendiğini söyledi.

Dünyada 300 milyon akıllı telefon kullanıcısını mobil tehditlere karşı ücretsiz koruyan 360 Security, 2015 yılı “Zararlı reklam destekli yazılım ve güvenlik düzenlemeleri” araştırmasını yayımladı. 90 ülkede akıllı telefon kullanıcısının ilk tercihi olan 360 Security’nin Türkiye’nin de dahil olduğu araştırmaya göre 2014 yılında 19 milyon olan zararlı reklam destekli yazılım, 2015’te 25 milyonu aştı.


Hackerlerın hedefi sosyal medya uygulamaları

Hackerların zafiyet yaratmak için denedikleri farklı yöntemlerin başında zararlı reklam destekli yazılımların geldiğini belirten 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, “Akıllı telefon kullanımı her geçen yıl daha da artıyor. Bilgisayarların yerini almaya başlayan akıllı telefon kullanımı 2015 yılında tüm dünyada yüzde 5 arttı. Hackerların hedefinde artık akıllı cep telefonları var. Özellikle Facebook, Twitter, Snapchat, Whatsapp gibi popüler uygulama ve en çok satan oyunlar hedefleri arasında. Bunun nedeni ise son 2 yılda yaşanan SMS ve mail yoluyla gerçekleştirilen mobil siber saldırılar ve dolandırıcılık nedeni ile operatörlerin aldığı güvenlik önlemleri. 2014’e göre yüzde 27,4 artan zararlı reklam yazılımları kullanıcıları hiç beklemedikleri anda yakalayıp mağdur ediyor” dedi.

Mobil trafik zombileri internet kotasını bitiriyor!

Son 5 yılda online pazarlama çalışmalarında önemli bir büyüme yakalandığını belirten Huang Yan, “Birkaç milyon kullanıcıya ulaşan uygulama veya oyunlarda şirketler reklam vererek hedef kitlelerine ürünlerini tanıtmak istiyor. Mobil reklam pazarının büyüklüğü 69 milyar dolara ulaştı. Kar oranları dikkate alındığında, online reklamcılık tabiri yerindeyse hackerların ağzını sulandıran bir alan. Google, Apple, operatörler, reklamcılar kendi alanlarında önemli önlemler aldı. Ancak kontrol edilemeyen büyük bir alan var. Bu alanlarda hackerlar mobil cihazlara sızarak kullanıcıların güvenini kazanmaya çalışıyor. Özellikle sahte sistem hataları kullanıcıları panikleterek, daha hızlı yanlış yapmalarını sağlıyor. Sonuçta mobil trafik zombileri kullanıcının internet kotasını bitiriyor ya da kişisel bilgiler kısa sürede çalınıyor” açıklamasını yaptı.

Güvenlik yazılımı şart

Artan vakalara karşı 360 Security’nin “3C Reklam Amaçlı Yazılım Engelleme Düzenlemesi’ sunduğunu belirten Huang Yan, şu bilgileri verdi:


“90 ülkedeki 300 milyon kullanıcımızı zararlı reklam destekli yazılımlara karşı ücretsiz olarak 3C yöntemi ile kullanıyoruz. 3C resmi uygulama mağazası, Android uygulama paketi (APK) ve URL kontrol mekanizmasını temsil ediyor. Mühendislerimiz tarafından geliştirilen yeni algoritma pop-up gibi davranan vakalar da dahil olmak üzere kullanıcıyı sitenin, reklamın, uygulamanın zararlı olduğu yönünde uyarıp tüm riskleri ortadan kaldırıyor. 2016’da reklam destekli virüsler, sahte fatura, SMS ve bilinmeyen web adreslerine karşı özellikle Android işletim sistemine sahip kullanıcıların telefonlarında mutlaka güvenlik uygulamasını kullanmasını öneriyoruz.”

Ülke Zararlı Reklam
Endonezya 5.200.000
ABD 4.800.000
Türkiye 4.500.000
Hindistan 3.600.000
Kore 1.300.000
Almanya 900.000
Fransa 600.000
Birleşik Krallık 550.000

İlgili yazılar

Marka reklamcılar ve topluma etkileri


Sinema salonlarındaki uzun süren reklamlar davalık oldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.