Atlas’tan ODTÜ Robot Günleri izlenimlerine

Geçtiğimiz ay yayınlanan video ile Boston Dynamics tarafından geliştirilen Atlas robotun yapabildikleri herkesi şaşırtmıştı. Peki Türkiye’de neler yapılıyor? Türkiye’nin robotları, ODTÜ Robot Topluluğu tarafından 2002 yılından beri düzenlenen ODTÜ Robot Günleri’nde görücüye çıktı.

Atlas'tan ODTÜ Robot Günleri izlenimlerine

Boston Dynamics tarafından geçen ay yayınlanan video sayesinde tüm dünya insanımsı robot Atlas’ın son durumunu görme imkanı yakaladı. Kapıları açabilen, tırmanabilen, doğada kar, engebe demeden yürüyebilen Atlas, güçlüklerin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. İtilmesi durumunda dengesini yeniden kazanabiliyor, düşünce kalkabiliyor. Eklemli, sensörlü elleriyle insanlar için hazırlanılmış aletleri kullanabiliyor. İnsanlara yanlarındaki bir arkadaş gibi eşlik edebiliyor. Robot teknolojisinin oldukça etkileyici bir noktaya geldiğini gösteriyor. Bazı bilim insanları yapay zekanın ne boyutlara varabileceğinden bahsedip insanlığı uyaradursun, bazıları da gidilebilecek son noktayı hedefliyor.

Video – Atlas İnsanımsı Robot

Dünyada robot teknolojisi bu boyutlara varmış durumdayken, Türkiye’de neler yapılıyor diye düşündünüz mü?  Ben de bu sorunun cevabını 5-6 Mart tarihlerinde, ODTÜ Robot Topluluğu tarafından 2002 yılından beri düzenlenen ODTÜ Robot Günleri’nde aradım. Türkiyenin ilk ve en büyük robot organizasyonu olan bu günlerde amatörler, profesyoneller ve konuya ilgi duyanlar bir araya geliyor. Konula ilgili çalışmalar, yenilikler paylaşılıyor.


Video – ODTÜ Robot Günleri 2016

Robot Günleri’nde, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yarışmacılar, farklı kategorilerde robotlarını yarıştırdılar. Üniversitelerde robot derslerinin bulunması ve robot çalışmalarının yapılması bu katılımı arttırıyor. Öte yandan, robot teknolojisinin birçok genç arkadaşın hobi olarak ilgi alanı olduğu da görülüyor. Bu sebeple de, Robot Günleri’nde oldukça genç yaşlarda yarışmacılar mevcuttu. Yapılan ilginç çalışmaları farklı kategorilerde takip etmek mümkün oldu. Serbest kategori kadar, sumo, çizgi izleyen, arama kurtarma, çöp toplayan, çoklu mini sumo, labirent çözen alanlarında toplam 7 kategoride, yarışmalar yapıldı. Her bir kategori, robotlar arasındaki coşkuyu seyirciye yansıtmayı başardı. Yarışma sonuçlarına ODTÜ Robot Günleri sayfasından ulaşabilirsiniz.


Birbirinden eğlenceli yarışmalar kadar, serbest kategoride de farklı çalışmalar sunuldu. ODTÜ Atlas Araştırma Grubu’nun Robotu engeleri aşan sevimli SensoRhex, Hacettepe Üniversitesi Ekibinin geri gidebilen kuşlardan esinlenerek yaptıkları Merophy (1.lik), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün uğur böceği şeklindeki sevimli robotu Ladybug (2.lik), Selçuk Üniversitesi’nden blootooth özelliği olan Güneş Panelli Paletli Mayın Tespit Robotu (3.lük), Özel Deva Okulları’nın engelliler için hazırladığı Gyro Eldiven Güdümlü Engelli Robotu (4.lük), Yıldız Teknik Üniversitesinin Legacy robot kolu ve Drone’lar oldukça ilgi çekti.

 Atlas’tan, ODTÜ Robot Günleri İzlenimlerine
Merophy – Hacettepe Üniversitesi
Atlas’tan, ODTÜ Robot Günleri İzlenimlerine
Güneş Panelli Paletli Mayın Tespit Robotu – Selçuk Üniversitesi
 Atlas’tan, ODTÜ Robot Günleri İzlenimlerine
Legacy – Yıldız Teknik Üniversitesi

Video – Atlas Araştırma Grubunun Robotu SensoRhex

Genç arkadaşların umut vadeden projelerinin ihtiyaç duydukları destekleri bulmalarını, karşılaştıkları bütçe problemlerini aşmalarını ve çok daha büyük adımlar atmalarını içtenlikle diliyorum. Azimli hevesli gençlerin çabaları, her geçen gün daha da erişilebilir olan teknoloji sayesinde güzel sonuçlar veriyor, vermeye de devam edecek görünüyor. Sonuç olarak, Türkiye’de henüz Atlas gibi insanımsı bir robot yolda olmasa da insan hayatını kolaylaştıracak, umut verici, oldukça verimli çalışmalar devam ediyor.


Boston Dynamics, Time


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.