Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları

Bahar yorgunluğu nedir? Mevsim değişiklikleri genellikle kendimizi yorgun ve halsiz hissetmemize sebep olur. Bu da hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu olumsuz etkileyebilir. Bahar yorgunluğu ile başa çıkmak için neler yapmak gerekir?

bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları

Havaların ısınmasıyla oluşan sıcak ve nemli havanın halsizlik, iştahsızlık gibi durumlara yol açabileceğini söyleyen Liv Hospital Ankara Diyet ve Beslenme Uzmanı Gaye Başkurt “Mevsim değişikliklerinin yol açtığı bu tarz sorunlarla başaçıkabilmenin temel bol bol su içmektir. Isınan hava ile beraber günlük su tüketimi 2,5-3 litreye kadar çıkartılmalıdır. Hava sıcaklığındaki değişiklikler de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle günlük C vitamini kaynağı olarak mevsim sebzeleri ve meyveleri bol miktarda tüketilmelidir” diyor.


Bahar yorgunluğu döneminde bol su tüketin!


Mevsim değişikliklerinin yol açtığı bu tarz sorunlarla başaçıkabilmenin temel bol bol su içmektir. Isınan hava ile beraber günlük su tüketimi 2,5-3 litreye kadar çıkartılıdır. Hava sıcaklığındaki değişikler de bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilir. Vücudun C vitaminine duyduğu gereksinim bahar ve yaz döneminde artabilir. Bu nedenle günlük C vitamini kaynağı olarak mevsim sebzeleri (Bakla, bezelye, enginar, kabak, marul) ve meyveleri (muz, ananas, mango, çilek, elma) bol miktarda tüketilmelidir. Mevsim değişikliklerinde kafein tüketiminin arttırılması vücutta diüretik etki yaratacağından vücutta aşırı su kaybına neden olacaktır. Bu durum tansiyon problemleri ve kardiyak aritmi gibi sağlık sorunları riskini arttıracağından çay, kahve tüketimi azaltılarak günlük sıvı alımı arttırılmalıdır.


Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın yolları

  • Yeterli ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Günlerin uzaması akşam yemeklerinin geç yenmesine neden olur. Sabah kahvaltılarının öğle vaktine sarkması da öğlen öğünlerinin gecikmesine neden olur. Az ve sık beslenmenin önemli olduğu bu dönemde gün içinde 5-6 öğün tüketilmelidir.
  • Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden mevsim değişikliği, yorgunluğu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle gün içinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir.
  • Beslenme kadar uyku düzeni de çok önemlidir. Uykusuzluk veya düzensiz uyuma yorgun hissetmeye neden olabilir. Bu nedenle günde 6-8 saat kaliteli uykunun sağlanması gerekir.
  • Havaların ısınmasıyla beraber fiziksel aktivitenin artırılması, kış mevsiminden kalan fazla kiloların kaybında etkili olacaktır. Haftada en az üç gün yapılan 45 dakika tempolu yürüyüş hem vücudu zinde tutacak hem de mevsim değişikliğinin getirmiş olduğu yorgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.