Söyleyin hakkını helal etsin

Çanakkale Zaferi tarihimizi taçlandıran olaylar içerisinde muhteşem bir yere sahiptir. Tabii Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kurulan sargı yerine yaralı olarak gelen İbrahim ve Halil’in hikâyesi de…

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde büyük bir sargı yeri kuruluyor. Kimi Urfalı, kimi Bosnalı, kimi Adıyamanlı, kimi Sivaslı, kimi Diyarbakırlı, kimi Bingöllü çok sayıda yaralı getiriliyor.

Bunlardan biri Çanakkale’ye bağlı Lâpseki’nin Beybaş köyündendir ve yarası oldukça ağırdır. Zor nefes alıp vermektedir. Alçalıp yükselen göğsünü biraz daha tutabilmek için komutanının elbisesine yapışır. Nefes alıp vermesi oldukça zorlaşır ama tane tane kelimeler dökülür dudaklarından.


İşte Beybaşlı Halil’in o cümleleri:

– Ölme ihtimalim çok fazla. Ben bir pusula yazdım. Arkadaşıma ulaştırın.

– Ben köylüm Lâpsekili İbrahim onbaşından 1 Mecit borç aldıydım. Kendisini göremedim. Belki ölürüm. Ölürsem söyleyin hakkını helal etsin.

“Sen merak etme evladım” der komutan.  Az sonra komutanının kollarında şehit olur Beybaşlı Halil ve son sözü ise;

– Söyleyin hakkını helal etsin…

Aradan fazla zaman geçmez. Oraya sürekli yaralılar getirilir. Bunlardan çoğu daha sargı yerine ulaştırılmadan şehit düşer. Şehitlerin üzerinden çıkan eşyalar, künyeler, pusulalar komutana ulaştırılır.

İşte yine bir künye ve yine bir pusula. Komutan gözyaşlarını silmeye daha fırsat bulamamıştır. Pusulayı açar, hıçkırarak okur ve olduğu yere yığılır kalır. Ellerini yüzüne kapatır, ne titremesine ne de gözyaşlarına engel olamaz.

İşte Beybaşlı İbrahim Onbaşı’nın o sözleri:


– Ben Beybaş köyünden arkadaşım Halil’e 1 Mecit borç verdiydim. Kendisi beni göremedi. Biraz sonra taarruza kalkacağız. Belki ben dönemem. Arkadaşıma söyleyin ben hakkımı helal ettim!

***

Bugün 18 Mart 2016… Çanakkale Deniz Zaferini Anma Günü… Çanakkale 101 yaşında!

Bu millet o zamandan bu zamana hangi özelliklerini kaybetti ve ısrarla kaybettirilmeye devam ediyor?

Bir düşünmek gerek…

Ve kesinlikle unutulmamalıdır ki! Muazzez Türk milletinin ulu tarihinin sürekliliğini korumak için; Çanakkale ruhunu devamlı yaşatmak gereklidir!

*

Selâm olsun İbrahim Onbaşıya.

Selâm olsun Beybaşlı Halil’e.


Selâm olsun bu topraklar için can verenlere…


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.