Elektrik sözleşmesinde ödediğiniz teminat bedelini nasıl geri alabilirsiniz? Abonelik başlangıcında elektrik tüketicilerinden zorunlu olarak alınan güvence (teminat) bedelleri elektrik tedarikçisi değiştirirken geri alınabiliyor.
Tedarikçi değişimiyle tüketiciler faturalarda yüzde 20’ye varan tasarruf elde ederken teminat bedellerinde ev aboneleri en az 119 TL, iş yeri aboneleri ise en az 336 TL geri alabiliyor!
Elektrik tüketicilerinin adreslerinin değişmesi, sözleşmelerinin sona ermesi ya da feshedilmesi halinde, tedarikçiler tarafından faturaların ödenmemesi ihtimaline karşı abonelik başvurusu sırasında alınan güvence (teminat) bedelleri geri alınabiliyor. Elektrik tüketicileri, mevcut tedarikçilerini değiştirerek hem elektrik faturalarında yüzde 20’ye kadar tasarruf edebiliyor hem de abonelik sözleşmesi sırasında çoğunlukla zorunlu olarak alınan güvence bedelinin geri ödemesini alarak avantaj kazanıyor. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre güvence bedeli geri ödemeleri 5 iş günü içinde gerçekleştiriliyor.
Elektrik tedarikçisi değiştirirken tüketiciler lehine işleyen bu süreçle ilgili EnCazip Kurucu Ortağı Çağada Kırım: “Abonelik başvuruları sırasında alınan güvence bedellerinin iadesi tüketiciler tarafından yaygın olarak bilinmiyor. Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre perakende satış sözleşmesinin feshi veya sona ermesi durumunda tüketiciler ödedikleri güvence bedelini geri alabiliyor. Tedarikçisine herhangi bir yükümlülüğü olmayan kullanıcılar teminat bedelinin tamamını geri alabilir.” dedi.
Ev tüketicileri en az 119 TL’lik teminat bedellerini geri alabilirler!
Ev ve iş yeri kullanıcılarından alınan güvence bedeli tutarı elektrik tedarik sözleşmesinin gücü ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen güvence bedeli birim fiyatlar üzerinden hesaplanarak abonelerden tahsil ediliyor. Ev ve iş yeri aboneleri için güvence birim bedelleri ayrı olarak hesaplanıyor ve hesaplamada perakende satış sözleşmesinde belirtilen sözleşme gücü (tüketicinin kullanım yeri için çekmeyi kabul ettiği en yüksek güç) kW (kiloWatt) olarak alınıyor. Tüm aboneler için sözleşme gücü en düşük 6 kW olarak kabul ediliyor. Bu hesaplamaya göre güvence birim bedeli (iş yerleri için 56 TL, evler için 19,8 TL) en düşük sözleşme gücüyle çarpıldığında ev aboneleri için en düşük geri ödeme bedeli 118,8 TL olurken iş yeri aboneleri için ise 336 TL’ye denk geliyor.
Elektrik teminat bedeli iadeleri güncel koşullar dikkate alınarak güncelleniyor. Tedarikçi değişiminin sunduğu tasarrufa yıllar önce alınan teminat bedelinin ilave edilmesiyle tüketiciler neredeyse yılda 4 faturaya kadar kazançlı çıkıyor.