Bölgesel Petrol ve Doğal Gaz Zirvesi, GREAT kampanyası kapsamında İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Birleşik Krallık’tan üst düzey yetkililerin ve sektör temsilcilerinin katıldığı zirvede önümüzdeki dönem stratejileri ve enerji sektöründeki fırsatlar tartışıldı.
Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek amacıyla Mart 2013’den bu yana yürütülen GREAT kampanyası kapsamında, yılın enerji alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan Petrol ve Doğal Gaz Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirveye Birleşik Krallık Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Uluslararası Enerji, Avrupa ve Enerji Direnci Direktörü Edmund Hosker, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Magzum Mirzagaliev, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman ve sektörde öncü pek çok şirketler üst düzey temsilcileri katılım gösterdi.
Zirvede açılış konuşmasını yapan Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore, “Birleşik Krallık hükümeti, Avrupa ile çevre bölgesindeki kaynak zengini ülkeler arasında bir enerji koridoru oluşturan Türkiye’nin küresel enerji güvenliğindeki rolüne çok büyük bir önem atfetmektedir. Birleşik Krallık olarak, Türkiye’nin enerji sektörünü liberalleştirme çalışmalarını destekliyoruz. Bunun uzun vadede ülkenin açık ve rekabete uygun bir enerji merkezi olma potansiyelini daha da güçlendireceği görüşündeyiz. Birleşik Krallık ve Türkiye arasında, ticari bağlarımıza dayalı güçlü, kalıcı ve her geçen gün daha da artan bir ilişki var. Türkiye’de görevli bir Büyükelçi olarak, geçtiğimiz yıl itibarıyla ülkelerimiz arasındaki ikili ticaretin 11,2 milyar sterline ulaştığını söylemekten büyük bir memnuniyet duymaktayım. Hedefimiz, bu rakamı en yakın zamanda daha da arttırmak olacak” dedi.
Birleşik Krallık Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Uluslararası Enerji, Avrupa ve Enerji Direnci Direktörü Edmund Hosker şunları kaydetti: “Birleşik Krallık, petrol ve doğal gaz üretimindeki tecrübesini yeni pazarlarda, yeni enerji ortaklıkları ile değerlendirmek istiyor. Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin enerji kaynakları, enerji güvenliği konusunda günümüz konjonktüründe her zamankinden büyük bir önem taşıyor. Birleşik Krallık, bölgenin bu anlamda göstereceği gelişim ve başarının bir parçası olmak istiyor. Bu bağlamda zirvenin yeni fırsatların yakalanması ve yeni ortaklıkların kurulmasına elverişli zemini yarattığına inanıyorum.”
Konuşmasında Kazakistan’da devam eden petrol ve doğal gaz projelerine değinen Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Magzum Mirzagaliev ise, “Petrol rezervleri bakımından dünyada ilk 15 ülkeden biriyiz. Halen devam etmekte olan pek çok projenin yanı sıra önümüzdeki dönemde devreye girecek yeni projeler bulunuyor. Bu da uluslararası büyük enerji firmalarının petrol ve doğal gaz sektörünün geleceğine olan inancı ve güvenini yansıtıyor. Zirve vesilesi ile bölgemizin barındırdığı yatırım fırsatları ile ilgili tüm paydaşlarla bir araya gelmek heyecan verici. Kazakistan olarak var olan petrol boru hatlarımızı genişletmek için sürdürdüğümüz çalışmalarımız, ülkemizin istikrarlı politik ortamı sayesinde tüm hızıyla devam ediyor” dedi.
Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, “Türkiye’nin hızlı şekilde artan bir enerji ihtiyacı bulunuyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeler için olumlu olsa da, sektörün sürdürülebilirliği açısından petrol fiyatlarının yükseliş göstermesi gerekiyor. Ancak hepimiz biliyoruz ki varil başına 80 doların üzerindeki fiyatlar spekülatiftir. 2017 yılına kadar petrol fiyatlarının toparlanacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Petrol ve doğal gaz projelerinin uzun vadeli olduğunun altını çizen Şişman, “Türkiye olarak yabancı yatırımcının ilgisini korumak için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Devlet ve özel sektör işbirliği Türk enerji sektöründeki yapısal dönüşüme öncülük ediyor” değerlendirmesini yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan panellerde Türkiye’deki değişen enerji dinamikleri ve çevre bölgelerdeki konjonktür ve gelişmelere bağlı olarak oluşan fırsatlar ve riskler değerlendirildi. Zirvede ayrıca bölgenin çekiciliğinin belirlenmesi, farklılaşan perspektif ve değişen risk iştahı tartışıldı.
GREAT Kampanyası hakkında
GREAT Kampanyası, 2012 yılından bu yana Birleşik Krallık’ın finans, teknoloji, turizm, eğitim, sanat, spor ve enerji de dahil olmak üzere pek çok alanda sunduğu cazip ticaret ve yatırım olanaklarını tüm dünyaya duyuruyor. GREAT kampanyası kapsamında, Birleşik Krallık ve Türkiye arasında söz konusu alanlardaki var olan ilişkilerin güçlendirilmesi ve yeni bağlantıların karşılıklı olarak geliştirilmesi için Türkiye’de de 2013 yılından bu yana yoğun faaliyette bulunuluyor.