Büyük bütçe gerektirmeyen reklam pazarlama önerileri

Büyük şirketlerin dudak uçuklatan reklam ve pazarlama bütçeleri gözünüzü korkutmasın. KOBİ’lerin milyonlarca lira harcamadan da bilinirliği artırmaları için yapabileceği pek çok şey var.

Büyük bütçe gerektirmeyen reklam pazarlama önerileri

Saygın marka ve isimler için marketing projeleri yöneten Can Ogan, doğru bir pazarlama kampanyası kurgulayabilmeniz için üzerinde düşünmeniz gereken ögeleri sıraladı. Ogan’ın büyük bütçeler gerektirmeyen önerileri küçük ve orta bütçeli işletmeler için oldukça faydalı.

Bir pazarlama kampanyası için ayırdığınız bütçeden çok daha önemli olan çalışmanın doğru kurgulanmasıdır. Bunu başarabilmek için üzerinde düşünmeniz gereken çeşitli öğeler bulunuyor. Bu öğeler tıpkı bir ağacın kökleri gibidir. Ağaç bunlar olmadan ne beslenebilir ne de ayakta kalabilir.


1- Pazarı Tanıyın… Can Ogan, işe araştırma ile başlamanızı öneriyor. Tespit edebileceğiniz bilgiler nelerdir? Rakipleriniz neler yapıyor? Ne gibi hizmetler veya ürünler sunuyorlar? İnterneti nasıl, hangi mecralarda kullanıyorlar? Fiyatları nasıl? Bu bilgiler içinde bulunduğunuz pazarı anlamak size yol haritanızı çizmekte ışık tutacaktır.

2- Diğerlerinden Farkınızı Bulun… Yol haritanızı çizdikten sonra kendinize konsantre olabilirsiniz. Markanızın hikâyesi nedir? Sizi diğer markalardan farklı ve özel kılan şeyler neler? İnsanlar neden sizinle çalışmalı veya sizin ürünlerinizi satın almalı?

3- Hedef Kitleyi Tanımla… Peki, kim bu insanlar? Başka bir deyişle, hedef kitleniz kim? Benim özellikle sık rastladığım bir durum, işletmenin bir hedef kitlesi olmaması ve herkese ulaşmaya çalışmasıdır.

4- Hedefinizi Belirleyin… Pazarlama çalışmalarına başlamadan önce, şu anki son durumunuzu gözden geçirmeniz gerekir. Bu pazarlama çalışmasından elde etmek istediğiniz şey nedir? Amaçlarınızı belirlemeniz, her amacın başarı ve başarısızlığının nasıl ölçüleceğini saptamanız ve bunu bir zaman planına oturtmanız çok önemlidir.

Harika bir yolun yarısındasınız. Şu an pazarın durumunu, markanızın kimliğini, markanızın diğerlerinden nasıl ayrıştığını, müşterilerinizin kim olduğunu, amaçlarınızı ve bu amaçlara ulaşırken başarı ve başarısızlıkları hangi kriterlere göre ve ne sıklıkla ölçümleyeceğinizi belirlediğinize göre artık kolları sıvayabiliriz.

Büyük Bütçeler Gerektirmeyen Öneriler

Can Ogan
Can Ogan

1- En İyi Yönünüze Odaklanın: Sizi doğru ifade eden bir imajınız, bir sloganınız ve logonuz olsun. Farklı mecralarda farklı söylemlerin, görsellerin ve logoların kullanılması kafa karıştırabilir. Her mecrada mutlaka aynı logo ve söylemi kullanın. Bu sayede müşterilerinizin sizi bir logo ve bir söylemle özdeşleştirmesi mümkün olacaktır.

2- Bulunabilir Olun: Servisiniz veya ürününüzle ilgilenen bir müşteriyi kaçırmanın en kolay yolu, onun sizi kolayca bulamaması veya bulduğunda da aradığı bilgiye ulaşamamasıdır. Doğru bir SEO çalışması ile arama motorlarında bulunabildiğinizden emin olun. Sadece web sitesi ile değil, aynı zamanda sosyal medya mecralarını kullanarak da bulunabilirliğinizi artırabilirsiniz.

3- İnternet Sitenizi Test Edin: Web sitenizin tasarımını ve siteniz içinde gezinme tecrübesinin nasıl olduğunu test edin. Bunu yapan çok iyi araştırma firmaları var; fakat buna ayıracak bütçeniz yoksa çevrenize rica ederek de yorumlarını öğrenebilirsiniz.


4- İçeriği Zenginleştirin: İçerik üzerinde çok durulmalıdır. Günümüzde içerik paylaşımı giderek daha önemli hale geliyor. Farklı platformlarda içeriklerinizi yayınlayın. İçerik yayınlarken en önemli şeyin potansiyel müşterinizin ilgisini çekecek konularda olması gerektiğini unutmayın.

5- Eski Müşterilerinizi Unutmayın: Yeni bir müşteri kazanmak, eski müşterinize ulaşmaktan hem daha pahalı hem de daha zahmetlidir. Eski müşterileriniz ile bağlantıya geçin. Onlara önceden aldıkları veya ilgilendikleri ürünler hakkında kuponlar, bilgiler, tanıtımlar yollayın.

6- Toplum İçin Faydalı İşler Yapın: Bir dernek veya vakıfla iş birliğine girin. İşinizle ilgili olan veya kendinizi yakın hissettiğiniz bir dernek veya vakıf ile ortak projeler yapın. Ortak proje yapmak size para getirmese de büyük prestij ve takdir getirecektir.

7- Müşterilerinizi Elçiniz Yapın: Müşterilerinizin sizin hakkınızda konuşmasına izin verin. Marka konumlandırmanızı doğru yaparsanız, müşterileriniz sizin yerinize markanızı tanıtacak ve sizin hakkınızda konuşacaktır.

8- Viral Olun: Viral olmanın bütçenizle hiç ilgisi yok. Bazen evde çekilmiş bir video milyonlarca dolar harcanmış bir videodan daha fazla ilgi görebilir. Viral içerik yaratmak için aceleci olmayın, kopya çekmeyin, insanların mantıklarından çok duygularına hitap eden içerikler yaratın. Unutmayın, pozitif duygular negatif duygulara göre daha fazla viral etkisi yaratacaktır.

9- Seminer Sınıfı Veya Etkinlikler Yapın: Bu aktiviteler sizin pazarda otorite olarak algılanmanızı sağlayacak ve marka değerinizi artıracaktır.

10- Hepsini Birleştirin: Artık online ve offline ayrımı yok! Cep telefonlarının internete bağlanması ve laptop, tablet gibi aletlerin yaygınlaşmasıyla artık internet her yerde… Müşterinizi özellikle offline aktivitelerinizde online kanalları kullanmaları için yüreklendirin ve motive edin.

Yapılabilecek çok şey var. Biraz cesaret, biraz motivasyon ve bol bol yaratıcılık! İşte günümüz pazarlamasının başarısının sırrı bu. Bunun yanı sıra ne yaparsanız yapın, her seferinde ölçüp biçmeyi unutmayın. Her deneyim noktasının markanıza getirdiği veya götürdüğü şeyleri ölçülebilir hale getirin. Bu sayede hangi yöntemlerin iyi çalıştığını, hangi yöntemlerin çalışmadığını ve var olan bütçenizi nereye kaydırmanız gerektiğini görebilirsiniz.


Günümüzde pazarlama milyonlarla değil (elbette milyonların yardımı oluyor!!) milyonları peşinden sürükleyerek yapılıyor. Peki ya siz buna hazır mısınız? Hadi o zaman iş başına!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.