Fırat Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Sebahattin Devecioğlu gönüllülük esasına bağlı olarak geliştirmiş olduğu “Barış Topu Projesi” yayınlan fotoğrafları ile gündeme gelen ve futbola olan sevgisini poşetten yapmış olduğu Messi forması ile ortaya koyan Afganistan’ın Doğu bölgesindeki, Gazni Şehri, Cagori ilçesinde yaşayan, 5 yaşındaki Murtaza Ahmedi’ye, “Barış Topu Hediye Paketi” ulaştırıldı.
Barış Topu hediye paketi
“Barış Topu Projesi” kapsamında hazırlanarak Elazığ’dan yola çıkan hediye paketini Afganistan’ın Başkenti Kabil’de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’ da görev yapan öğretmen Mutlu Güzel aracılığı ile ulaştırılmıştır.
Proje kapsamındaki bu faaliyetin amacı, Afganistanlı Murtaza Ahmedi’nin, spora ve futbola olan sevgisini pekiştirmek, Messi ile tanışmak isteme hayallerine ulaşmasına katkı sağlamak, Ayrıca Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) ile işbirliği çerçevesinde, Lionel Messi ve Murtaza Ahmedi’nin Türkiye’de buluşmasına çaba göstermektir.
Ayrıca bu etkinlik kapsamında gerçekleştirilen bu faaliyetle “Çocukların oyun oynama hakları” için farkındalık oluşturularak, tüm dünyanın ilgisini ve dikkatini Murtaza Ahmedi’nin yaşamış olduğu Cagori ilçesine çekerek, bölgede spor yapan kız ve erkek çocuklara spor malzemesi desteği için ayrı bir kampanya başlatılacaktır.
“Barış Topu Projesi” kapsamında gerçekleştirilecek olan “Barış Topu Hediye Paketi” ni, Afganistan’da yaşayan Murtaza Ahmedi’ye, ulaştırmak için maddi ve manevi katkı sunan, TİKA’ya, Tiryaki Spor Mağazası’na, Bildemmak Bilçağ Şirketi’ne, Turkish Life Magazine Dergisi’ne, değerli basın mensuplarına ve kuruluşlarına teşekkürlerimizi sunarız.
“Dünya’da savaşların sona ermesi ve barışın sağlanması dileği ile tüm insanlığı bu anlamlı projeyi destklemeye ve katkı sağlamaya davet ediyoruz.”
Barış Topu Projesi
“Barış Topu Projesi” nin temel amacı; sporun din, dil, ırk renk ayrımı göstermeksizin, tüm insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulamak, tüm dünyada “Barış, Dostluk ve Kardeşliğin” spor yolu ile geliştirilmesini sağlamaktır.
Birleşmiş Milletler, Genel Kurulu tarafından 02 Eylül 1990 yılında yürürlüğe giren, 193 ülke tarafından imzalanan “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin”;
- Madde 31/1 “Taraf devletler, çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar”.
- Madde 31/2 “Taraf devletler, çocuğun kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılma hakkını saygı duyarak tanırlar ve özendirirler ve çocuklar için, boş zamanı değerlendirmeye, dinlenmeye, sanata ve kültüre ilişkin (etkinlikler) konusunda uygun ve eşit fırsatların sağlanmasını teşvik ederler”.
Bu maddelerin yanında;
Dünya Olimpiyat Komitesi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO, UNICEF, Avrupa Birliği, Spor Federasyonları, Üniversiteler ve Sivil Toplum kuruluşları tarafından, ortak amaç olarak kabul edilen “Barış ve Spor” anlayışı çerçevesinde; “çatışmasız ve savunmasız olarak yapılan sporun, daha yaygın olarak erişilebilir hale gelmesini ve sürdürülebilir olmasını sağlamak, gelişmemiş bölgelerde kalkınmayı sağlamak, yoksulluk ve eşitsizliği ortadan kaldırmak, eğitime katkı sağlamak, yaşam boyu spor yapmayı ve sağlıklı yaşam kültürünü teşvik ederek, sporun toplumda oynadığı eğitim, sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik rolünü kitlelere ulaştırmaktır”.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 59. maddesinde yer alan “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur” ilkelerinden hareketle; Bir çocuğa oyun topu hediye etmek istiyorsanız veya çevrenizde oyun topuna ihtiyacı olan çocuklar varsa lütfen bizimle iletişime geçiniz.