İstanbul Şehir Üniversitesi, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Türk – Rus İlişkilerinin Geçmişi ve Bugünü” konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Ortaylı, Türkiye ve Rusya arasında diplomatik ilişkilerin derin bir geçmişi olduğunu belirterek, “Bizim endüstriyel gelişmişliğimiz Rusların önünde; Ruslar ise büyük bir hammadde kaynağına sahip. Ruslar bize, biz de onlara muhtacız. Diplomaside bu gibi durumlarda çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.
İstanbul Şehir Üniversitesi, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımıyla, Türk – Rus ilişkilerini siyasi, kültürel ve ekonomik çerçevede ele aldı. “Türk – Rus İlişkilerinin Geçmişi ve Bugünü” başlığıyla düzenlenen ve dün İstanbul Şehir Üniversitesi Doğu Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, verdiği örneklerle bugünkü Türk – Rus ilişkisini değerlendiren Ortaylı, “Rusya ile ilişkilerimizin çok derin bir geçmişi var. Bugün gelinen noktada Rusya’nın bize, bizim de Rusya’ya ihtiyacımız var. Bugün Rusya ile olan ilişkilerimiz eskisi gibi sadece Soğuk Harp değil. Rusya’da çok büyük yatırımlarımız var. Mesele sadece turizm ve domates değil. Milletlerarası sistemlerde her ülke bir ölçüde birbirine bağlıdır. Bu gibi durumlarda çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
“Gelişmiş ülkeler birbirine daha çok bağımlıdır”
Türk işadamlarının Rusya’da çok sayıda büyük çaplı yatırımları olduğunu hatırlatan Ortaylı, “Rusya irrasyonel bir memleket. Kafasına kızar bir karar alır, tüm fabrikalarınız kapanır. Bir sürü Türk ve Müslüman işsiz kalır. Muhtaç olmak sadece az gelişmiş ülkeler için bir sorun değildir. Teknolojisi gelişen ülkeler birbirine daha çok bağlıdır. Her birinin koynunda diğerinin 80 kolu vardır” dedi. Rusya için “20’nci yüzyılın başında otomobil yapıyordu ama hiçbir zaman İngiltere, Almanya ya da İtalya değildi. Bugün hammaddeyle geçinen bir ülke ve eskiyen teknolojiyle devam eden bir silah sanayisi var. Şüphesiz endüstriyel gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelere ihtiyacı vardır” diyen Ortaylı, Türkiye için ise şunları söyledi: “Bugünün Türkiye’si 1914’ün Türkiye’si değildir. Daha mükemmel bir ordusu, sanayisi ve teknolojisi var ama tüm bunlara rağmen siz de ihtiyatlı olmak zorundasınız.”
Rusya ile ilişkilerin yatıştırılması mümkün
Bugün gelinen noktada Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkinin iyileşmesi anlamında umutlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Çözüme ulaşılmazsa süreç daha büyük felaketlere de gidebilir ancak buna çok da müsaade edilmez. Ortaya çıkan sonuçtan herkes çok fena etkilenir. O yüzden buna çok dikkat etmemek gerekiyor. Olan olmuştur; yatıştırmak mümkündür.
Suriyeli mülteciler dil bildikleri için bir adım önde olacak
Konuşmasında, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Ortaylı, Suriyeli gençlerin eğitim konusunda başarılı ve iyi niyetli olduklarını söyledi ve gelecekte tarihçi olmak isteyen gençlere şu önerilerde bulundu: “Suriyeli çocuklar artık burada eğitim de almaya başladı. Daha dikkatli ve iyi niyetle eğitime entegre olan; kendilerine öğretileni itirazsız öğrenen adamlar… İçlerinde 15 – 20 yılda, milyonda biri tarihçi olsa belki 40 tane 5 – 6 dil bilen tarihçi çıkacak. Arapça, Kürtçe, Almanca, İngilizce, Latince bilecekler. Bu kitlenin arasında Türk öğrenciler çok sıkıntı çeker. İngilizcede pek çok kaynak yavan.”