Sosyal medyada sahte hesap açmak suç sayılacak

İngiltere’de hazırlanan yasa tasarısına göre, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlar üzerinde sahte hesap açmak, bu hesaplar üzerinden diğer kişi ve kurumlara hakaret etmek, yalan beyanda bulunmak ve taciz suç olarak kabul edilecek.

Sosyal medyada sahte hesap açmak suç sayılacak facebook google youtube instagram

Sahte hesap kullanarak bir markayı kötüleme, kişileri tehdit ve taciz etme eylemlerinin Türkiye’de de arttığını belirten Avukat Cevat Kazma, benzer bir tasarının Türkiye’de de hazırlanması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de önerilen yeni yasa tasarısı ile sosyal ağlar üzerinde açılan sahte hesapların suç sayılması ve hesabı açan kişilerin yargılanması gündeme geldi. Tasarının yasalaşması halinde, taklit ve sahte hesap açmak, bu hesaplardan diğer kişi ve kurumlara hakaret etmek, taciz içerikli mesaj yayınlamak ve yalan beyanlarda bulunmak suç olarak kabul edilecek.


Benzer bir tasarının Türkiye’de de hazırlanması gerektiğini vurgulayan Avukat Cevat Kazma, özellikle ünlü markalar ve kişiler adına sahte hesaplar açıldığını ancak taklit edenlere karşı bir yaptırımın bulunmadığını ifade etti. Aynı şekilde takma isimler altında diğer kişi ve kurumlara hakaret, tehdit içeren hesaplar hakkında da işlem yapılması gerektiğine değindi.

Sahte bir isimle hesap açmanın mantıklı bir tarafının olmadığını belirten Cevat Kazma, bir markanın ismi, logosu kullanarak açılan hesapların, sahte ürün üretilmesi ile aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Caydırıcı Ceza Gerekiyor!


Bu tür eylemlerin marka imajına, kişilerin itibarlarına, kariyerlerine zarar verebileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Avukat Cevat Kazma, caydırıcı bir cezalandırmanın olması gerektiğini vurguladı. Sahte hesaplar üzerinden taciz ve saldırıların arttığına da değinen Cevat Kazma, özellikle kadınların mağdur olduğunu belirtti.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.