Uykudan önce su içmek zararlı mı?

Uykudan hemen önce çok su içmek zararlı mı? Suyun faydaları neler? Kimler daha çok su içmeli? Su içmek için susamak gerekli mi?

Uykudan önce su içmek zararlı mı?

Uyumadan önce su içmek zararlı mı?

Uyumadan önce çok su içmek, uyku kalitesini bozuyor. Bunun nedeni de uyku sırasında deliksiz uyumanızı sağlayan anti diüretik hormonu. Bu hormon uyku sırasında salgılanarak vücudun susuz kalmaması için böbrekleri idrar üretmesini engelliyor. Bu şekilde uyku sırasında kanda bulunması gereken asgari miktardaki su miktarı ve su- tuz dengesi korunuyor. Ancak gereğinden fazla su içip yatıldığında vücudun bu dengesi bozulur, böbrekler sürekli çalışıyor ve gece boyu tuvalete taşınılıyor.

İnsan vücudunun su içeriği, yaş- cinsiyet- boy uzunluğu- vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösteriyor. Çocukların vücudunun % 70,  yeni doğan bebeklerin vücudunun ise % 90’ı sudur. Yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar. Dolayısıyla yaş ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekir. Yetişkinlerde vücut su oranı % 60 yaşlılarda ise % 50’dir


Suyun faydaları nelerdir?

1- Vücut ısısını düzenler.

2- Böbrek taşı oluşumunu önler.

3- Genel sistem sağlığını korur.

4- Kan şekeri dengesini düzenlemede etkilidir.

5- Metabolizmayı hızlandırır.

6- Dışkının yumaşamasına yardımcı olur.

7- Kas ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.

8- Vücutta biriken zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır.

9- Besinlerin sindirilebilirliğini artırır.

10- Stresten kaynaklı sivilce vb cilt sorunlarının önlenmesinde etkilidir.

11- Selülitin önlenmesinde etkendir.

12- Emziren kadınlarda ,süt üretimini artırır.

13- Vücutta depolanan yağ miktarının azalmasında yardımcıdır.

Kimler daha çok su içmeli?

– Yüksek proteinli diyetle beslenenler,


– Emziren anneler,

– Ağır fiziksel aktivite yapanlar,

– Liften zengin beslenenler,

– Aşırı terleyen bireyler.

su içmenin faydaları kimler daha çok su içmeli

Su içmeyi ertelemeyin!

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, toplumda suyun önemine dair bir farkındalık olduğunu, ancak iş su içmeye gelince çeşitli bahanelerin arkasına sığınıldığını söylüyor.

Sağlıklı bir insan vücudunun ısını korumak ve toksinleri atmak için günde 2,5 litre su kaybettiğini belirten Gülünay ” İdrarla 1,5 kg. ,terlemeyle 500 ml. , dışkı ve solunum ile 300’er ml. olmak üzere her gün 2,5 lt. su kaybediyoruz. Kaybettiğimiz bu suyu mutlaka yerine koymalıyız. Aksi takdirde böbrek yetmezliği, tansiyon, yorgunluk, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkar. Daha büyük su kayıplarında ise kas spazmı, sistem bozuklukları, dolaşım- böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları kaçınılmaz olur”  diyor.

Susamayı beklemeden su içmek

Beslenme gibi, su içmenin de sağlıklı yöntemleri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay,  her 15 kaloriye karşılık vücuttan 1 yemek kaşığı su kaybettiğimizi ve vücudun kaybettiği bu suyun mutlaka yerine konması gerektiğini belirtiyor. Gülünay yeteri kadar su içmeyen veya içemeyenler için aşağıdaki öneriler sıralıyor:

– Su içmek için susamayı beklemeyin.

– Suyu direk dikleyerek içtiğinizde size idrar olarak geri dönecektir. Bu yüzden besinlerin sindirilebilirliğini kolaylaştırmak adına suyu yudum yudum için.

– Doygunluk hissini artırmak adına yemeklerden 15 dk önce su tüketin.

– Su tüketiminizi gün içine eşit dağıtarak bölün.

– Kendinize su içmeyi cazip hale getirmek adına güzel bardak,sürahiler alın.

– Su içmeyi unutuyorsanız kendinize hatırlatıcılar koyun.(telefon uygulamaları,notlar vb)

– Suyun tadını sevmiyorsanız tat katmak amacıyla içine limon,meyve dilimleri gibi besinler koyarak suyunuzu tatlandırın.

Suyun azı karar fazlası zarar


Böbreklerin belirli bir oranda “su atma” kapasitesi olduğu için  gereğinden fazla su tüketimi böbreklere zarar veriyor. Böbrekler tarafından atılamayan su kanda birikerek elektrolit dengesinin bozulmasına, mineral kayıplarına, halsizlik, bulantı gibi sorunlara yol açabiliyor.


 

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.