Bu yıl iki milyondan fazla adayın katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak. Bu yıl önemli değişikliklerin yapıldığı sınavda baraj 140’tan 150 puana yükseltildi. Peki YGS sınavı öncesinde ve sınav sırasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Sınav öncesi ne yapılmalı?
Sınavla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra sınav davranışlarının kazanılması başarı açısından kaçınılmaz. YGS sınavı öncesinde ve sınav sırasında neler yapılması gerekiyor?
- Sınava birkaç gün kala yeni konular öğrenmek yerine bildiğiniz konular üzerinden soru çözümleri yapmak önemlidir.
- Deneme sınavlarında mutlaka sınav stratejisi geliştirilmelidir. Deneme sınavlarında hangi testten başladığımızda ne kadar başarılı oluyorsak YGS de de aynı stratejiyi uygulamak adayların yararına olacaktır. Bu zamanı verimli kullanmak açısından da önemlidir.
- Sınava az bir zaman kala zamanı verimli kullanmak adına soru çözümlerine ve sınav hazırlıklarına daha çok vakit ayrılmalıdır.
- Yapılamayan sorular üzerinde çok fazla zaman harcamak yerine Turlama Yönetimi kullanılarak, yapılamayan sorulara daha sonra tekrar dönülmelidir.
- Zaman kaybı ve kaydırma riskine karşı cevaplar önce soru kitapçığına ardından hemen cevap kâğıdına işaretlenmelidir.
- Sınav anında heyecan ve kaygı durumunda nefes egzersizleri yapılabilir.
- Sınav anında 15-20 saniyelik esler verilebilmeli. Adaylar bu kısa araları zaman kaybı değil dikkat toplama olarak görmelidir.
- Sınav öncesinde sabah erken kalkabileceğiniz bir şekilde uyku düzeninizi mutlaka oluşturun.
- Sınav öncesinde olumsuz söylemleriyle sizin motivasyonuzu düşürecek kişilerden uzak durun.
- 2016-YGS Sınava Giriş Belgeleri osym.gov.tr adresinden yayımlanacaktır. Adayların buradan giriş belgelerinin çıktılarını almaları gerekmektedir. Sınava giderken resimli bir kimlik ve 2016-YGS Sınava Giriş Belgelerini mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
- Sınavdan önce sınav giriş yerini mutlaka görmek gerekir.
YGS Sınavı’nda baraj neden yükseltildi?
Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, 13 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde yapılan değişikliklerin üniversite eğitiminde kaliteyi yükseltmeyi amaçladığını söyledi. Ece Tözeniş, şöyle konuştu:
“Başvurular öncesinde YGS barajının 140 puandan 150 puana yükselmiş olması hepimizi heyecanlandırdı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamasında da değindiği gibi amaç üniversite eğitiminde kaliteyi arttırmak. Peki ne olacak? Önceki yıllarda 16 net ile 140 barajını geçen adaylar bu yıl için 150 barajını geçmek için 20 net yapmak zorundalar.”
YGS sınavı baraj puanının yükselmesi dışında bu yıl başka değişiklikler olduğunu da belirten Tözeniş, şunları söyledi: “2015 yılında Tıp Fakültelerine 40 bin, Hukuk Fakültelerinde 150 bin baraj sınırlaması getirilmişti. Bu yıldan itibaren Mühendislik Fakültelerine 240 bin (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç), Mimarlık Fakültelerine 200 bin baraj sınırlaması getirildi. 2016 yılı için bir başka değişiklik ise; Liselerine 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan meslek liseliler için Y-YGS/LYS’de mesleki ek OBP kaldırıldı. Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.”
2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYS) Kılavuzunda Kamu Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Yerel Yönetimler gibi bazı bölümlerin puan türlerinde değişiklik oldu. www.osym.gov.tr adresinden puan türleri değişen bölümlerle ilgili detaylı bilgi alınabilir.
Bu yıl yapılan son değişiklik ise geçmiş yıllarda 30 olan tercih sayısı bu yıldan itibaren 24’e düşürüldü.
YGS Sınavı maratonuna kaç kişi katılacak?
YGS sınacı için 2.178.563 aday yatışacak. Sınav 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7.300 bina, 117.000 salonda görev yapacak toplam 303.000 sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek..
Motivasyonu yüksek tutmak çok önemli
Adayların bu dönemde motivasyonlarını yüksek tutmaları gerektiğini belirten Tözeniş, şu önerilerde bulundu: “Adaylar her şeyden önce şunun bilmeliler ki bu sınav bir son değil. Tabi ki süreç olarak onlar için özel bir anlamı ve önemi olan bir sınav ama hayatımızın sonu değil. Sınava öncelikli olarak bu açıdan bakmaları gerekiyor. Sınav sadece adayların amaçlarına ulaşmalarını sağlayacak bir araç aslında. Sınav günü yaklaştıkça adayların geçmişi düşünmeyi bırakıp bugünü ve önlerinde kalan günleri nasıl daha verimli geçireceklerini planlamaları gerekir. Olumsuz duygu ve düşüncelerini bir kenara bırakıp bugüne kadar ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını kendilerine hatırlatarak bundan sonraki zamanlarda da aylar içinde yaptıkları çalışmaları hatırlayarak motivasyonlarını yüksek tutmalarını öneririm.”