16 Nisan Dünya Ses Günü: Ses kısıklığı neden kaynaklanır?

Ses kısıklığı neden kaynaklanır? Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Ses kısıklığı sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Ses kısıklığı neden kaynaklanır? Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Ses kısıklığı sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Ses kısıklığı nedenleri nelerdir?

Bağırarak konuşma, aralıksız çok konuşma gibi sesin yanlış kullanımı, dizartri ve ses teli felci gibi nörolojik hastalıklar, sulkus, papillom ve kanser gibi organik nedenler, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar, gırtlağın alınması ve kalp ameliyatı gibi tıbbi operasyonlar, alerji ve reflü gibi kronik hastalıklar ses bozukluğuna yol açabilir.

Ses kısıklığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Ses bozukluğunun en sık rastlanan belirtisi ses kısıklığıdır. Her 3 kişiden 1’i hayatının belli döneminde ses kısıklığı yaşamıştır. Geçici ses kısıklığının nedenleri grip, boğaz ağrısı ya da sesin fazla kullanımı olabilir. Bir haftadan uzun süren ses kısıklığında ise kişinin vakit kaybetmeden bir KBB hekimine başvurması gerekir. Çünkü yaşanan bu tür ses kısıklığı belirtileri, nodülden kaynaklanabileceği gibi kanser gibi ciddi bir hastalığın habercisi olarak da ortaya çıkmış olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, gırtlak kanseri teşhisi konan kişilerin %52’sinin ses kısıklığını önemsiz bir belirti olarak gördüğü ve doktora başvurmayı ertelediği gözlemlenmiştir.


Ses kısıklığına yatkın meslek grupları hangileri?

Bazı meslek grupları, ses kullanım alışkanlıkları nedeniyle ses bozukluğuna daha yatkındır. Ses bozukluğuna en sık rastlanılan meslek grupları; öğretmenler, pazarlamacılar, ses sanatçıları, oyuncular, avukatlar, satış temsilcileri ve çağrı merkezi çalışanlarıdır. Meslekleri gereği çok fazla konuşmaları gereken bireylere ek olarak, gürültülü ortamda çalıştıkları için de risk altında olan meslek elemanları da bu gruba girer. Bunlara örnek olarak servis elemanları, fabrika çalışanları, polis memurları ve öğretmenler verilebilir.

Ses kısıklığı sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

  • Günde en az 2 litre su içilmelidir. Su, ses tellerinin nemini korur.
  • Gürültülü ortamlarda konuşmaktan kaçınılmalıdır.
  • Telefonda çok uzun konuşulmamalıdır.
  • Uygun olmayan perde ve şiddette konuşulmamalıdır.
  • Kalabalık bir gruba konuşma yaparken amplifikasyon sisteminden (ses yükselticisi) yararlanılmalıdır.
  • Grip gibi hastalıklarda fazla konuşmaktan kaçınılmalıdır.
  • Fısıldayarak konuşmaktan kaçınılmalıdır.
  • Abur cubur fazla tüketilmemelidir.
  • Çay, kahve ve asitli içecekler minimum düzeyde tüketilmelidir.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Fazla baharatlı yiyecekler yenmemelidir.
  • Kullanılan yastık yüksek olmalıdır.
  • 1 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka KBB (kulak burun boğaz) hekimine başvurulmalıdır.

Ses kısıklığı tedavisi nedir?

Ses bozukluğuna uygulanacak tedavi yöntemi genel olarak ses bozukluğunun nedeni ile doğrudan ilişkili olarak değişir. İlaç tedavisi, cerrahi müdahale veya ses terapisi ya da birkaç yönteme aynı anda başvurulabilir.


Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral 16 Nisan Dünya Ses Günü kapsamında ses sağlığı ve sesin korunmasına ilişkin ipuçları verdi.

Birçok farklı ortamda ‘sosyal, iş veya okul’ için sesimizi kullanıyoruz. Bir iş sunumu, koro performansı, ya da sohbet ederken günlük yaşamımızda sesimizin önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral “Ses sorunu genellikle ilk olarak ses kısıklığı ile kendini belli ediyor. Tüm dünyada kutlanan 16 Nisan Dünya Ses Günü’nde çocuk – genç – yetişkin ve yaşlıların ses sağlığını değerlendirilmesi, geliştirilmesi ya da sağlıklı sesin koruması ve sağlıklı ses alışkanlıklarının teşvik edilmesi sağlamak amaçlanıyor. Özellikle yüksek ses gerektiren meslekler başta olmak üzere sesindeki bozulmanın işaretlerini takip edip önlemini almalı. Sesinde sorun olanlar hastaneye başvurmalı” dedi.

Sesinizde aşağıdaki belirtiler varsa dikkat!

  • Ses kısıklığı çalışmanızı engelliyorsa;
  • Yutma güçlüğü varsa;
  • Ses kısıklığı özellikle iki haftadan uzun sürerse;
  • Boyunda şişlik hissederseniz;
  • Bir ses sanatçısı iseniz ve sesiniz performansınızı etkiliyorsa;
  • Nefes almada zorlanıyorsanız ve buna ses değişikliği eşlik ederse bir uzmana başvurun.

Ses bakımı için ipuçları

SU İÇİN: Her gün (6-8 bardak) su içilmesi ses korumak için gereklidir. Ses telleri en basit ses üretimi ile son derece hızlı titrer; su tüketimi ile nemli kalan ses telleri titreşim yapabilmesi için zorlanmaz. Kafein tüketimi bu döngüyü bozarak ses tellerinin kurumasına yol açmaktadır.

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ KULLANMAYIN: Sigara, nargile vb. akciğer veya gırtlak kanserine yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda duman ses tellerinin şişmesine ve tahrişe neden olmaktadır. Bu da sesin kalitesini değiştirmektedir.

BOĞAZINIZI TEMİZLEMEKTEN KAÇININ: Boğazını temizlemek aslında ses tellerinin birbirine çarptırılmasıdır. Aşırı boğaz temizleme, ses teli yaralanmasına ve ses kısıklığı sorunlarına neden olmaktadır.


SESİNİZİ KÖTÜ KULLANMAYIN: Bağırmaktan, çığlık atmaktan kaçının ve gürültülü ortamlarda yüksek sesle konuşmamaya çalışın. Gürültü olduğunda, ses hacminde önemli artışlar olmaktadır. Ses telleri gereğinden fazla titreşime girer ve doğal olarak zarar görür.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.