23 Nisan neden kutlanmalı?

’23 Nisan Neden Kutlanmalı’ diye bir yazı yazıyorum. Bu bana cidden acı veren bir şey. Önümüz ve ardımız yas olmuş. Sağımız ve solumuz hüzün dolmuş. Göğe yükselmiş binlerce minik hayalet olmuş.

23 Nisan neden kutlanmalı

Çocuklar; masumdur onlar biliyor muyuz?

Bedenleri istismara maruz kalan melekler. Onlar çocuklarımız. 23 Nisan onların günü. Ama sadece 23 Nisan’da çocukları, 8 Mart’ta Kadınları yad edip de, diğer tüm günler bir çocuğun ve kadının katlinin ve tecavüzünün yıl dönümü olacak kadar çirkin bir yeryüzü yaratmışız biz. Ve bu boktan yeryüzünde, bir kaç saniyelik orgazm için bir ömür ter dökecek olanlara reva görülen bu mu dur?

Çocuk diyoruz. Masumdur onlar biliyor muyuz? ‘Çocuk’ kelimesini telaffuz ettiğimizde bile yüzümüzde bir tebessüm beliriyor öyle değil mi? Umarım beliriyordur. Umarım biz büyüklerin içerisindeki o çocuk halen yaşıyordur.


Ne ara bu kadar vicdansız olduk biz?

Yaşadığına inandığım içimdeki o çocuğun aklına önce ölen çocuklar geliyor. Ölen çocuklar diyorum! Bomba yiyen, minik bedenlerine kurşun giyen, sokaklarda soğuktan titreyen, düzenli olarak istismara uğrayıp ruhları katledilen, daha 23 Nisan’ın bile ne olduğunu bilmeyen, o günü kutlaması için yaşaması gereken çocuklar…


Ve bize kaldıysa onlar için o günü kutlamak, vay hallerine diyorum. Bizler; ‘insanlar’. Şeytanı bile ürkütecek, onu bile kendi cehaletimizin ve karanlığımızın içine sürükleyip tövbe ettirecek kadar yozlaşmışız. Artık ‘insan’ sıfatını hak etmiyoruz. Yaptıklarımızla kendimizi kuruyorsak eğer. Kurduğumuz şeylere bir bakalım; Doğuda bir çocuk ölüyor. ‘Terörist çocuğu, büyüyünce aynı halt olacak, oh olsun’ diyenler oluyor. Batıda bir çocuk ölüyor biraz da onlar ölsün canım’ diyenler oluyor. Cesedi Türkiye sahillerine vuran bir çocuk, Aylan bebek vardı. O zaman insanlığın vicdanı ayyuka çıkmıştı bir kaç saat kadar. Haber kanalları bir kaç gün kadar konuştu. Sosyal medyada yazıldı, çizildi, konuşuldu, paylaşıldı ama, çocuklar ölmeye devam etti. Kimsenin yüreği yumuşamadı. Çocukların ölümleri engellenmedi. Birleşmiş Milletler birleşmedi. Haklılar çünkü bu işde kar yok!

Çocuğun dini veya milleti olur mu?

Ama bunu sorgulayacak, ölümlerini ayrıştıracak hatta buna sevinebilecek kadar umutsuz ve aşağılık olanlar var bu yeryüzünde. İnsan olun demiyorum size artık, siz onu aşmışsınız belli ki. ‘Ben çocuk öldürmedim, hiç de istismar etmedim!’ diyenlerin o masum zihinlerini bir sorgulayalım o halde. Peki sen ne yaptın bunca zaman, bunca şey olurken? Hiç elin bir çocuğun omzuna değdi mi? Hiç yemek aldın mı o sokakta yaşayan çocuğa? Hiç ayakkabıları boyayan o çocuğun dayağını engelledin mi? Hadi bunlara da gücün yetemedi diyelim. Tartı taşıyan, mendil satan çocuğa, onu terslemek yerine, insanca durumu anlattınız mı? Bunu kendinize olan saygıdan ve vicdanınızdan mı yaptınız peki? Yoksa yanı başınızda olan hatun/erkek veya çevredeki insanların dimağlarında iyi bir duyarlı profili çizmek için mi yaptınız? İçinizde bile yaptıklarınızın hesabını tutan bir defter var. Her yerde hazır ve nazır olan göz görmese yine de yapar mıydınız peki?


Çikolata ve şekerin tadını unutmuş, hiç balon taşımayan ama yarattığımız dünyanın acılarını omuzlarında taşıyan çocuklarımız var. Onlar 23 Nisan’ı  kutlamalı. Ve diğer günler de yaşamalı. Doyasıya hem de, olması gerektiği gibi. Tıpkı bizim fabrika ayarlarımıza geri dönüp, içimizdeki o çocuğun elinden tutmamız gerektiği gibi. Kutlayın 23 Nisan’ı buna yüzünüz varsa eğer!

Çocuğun Atatürk’e efsane cevabı: Benzemez kimse sana!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.