23 Nisan: Sevinin küçükler övünün büyükler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihini Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak tüm çocuklara armağan etmiştir. Bu özel günde egemenlik padişahtan alınıp halka verilmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şu anda yaklaşık 50 ülkeden çocukların katılımıyla kutlanmaktadır.

23 Nisan: Sevinin küçükler Övünün büyükler

23 Nisan’ları neden kutluyoruz?

Mustafa Kemal Atatürk egemenliği padişahtan alıp halka verince, halk söz sahibi olmayı öğrenmiştir. Halkın kararları ve görüşleri demokratik olarak oylanacak, bu sonuca göre kararlar alınacaktı. Çocukluğumuzda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için neredeyse sömestr tatilinden itibaren hazırlanmaya başlardık. Okulların camları, kapıları ve panoları süslenirdi. 23 Nisan için gösteriler, şiirler, koro çalışmaları, halk oyunları hazırlıkları yapılırdı. Aynı şeyler sonrasında 19 Mayıs, 29 Ekim gibi Milli bayramlarımızda da yapılırdı.

Bayramlar artık eskisi gibi kutlanamıyor

Günümüzde milli bayram kutlamalarının önüne hep bir engel çıkıyor. Türkiye’de 10 şehit olsa da 20 şehit olsa da hiç değişmeyen birçok durum var iken şehit haberleri, terör patlaması vb. sebeplerle bu özel günler kutlanamıyor. Ortalama 2000 yılı doğumlu birçok çocuk kendisinden önce yetişen neslin nasıl küçük şeylerle mutlu olduğunu bilemez. Bu çocuklar birkaç parça ürünle saatlerce oyun oynayıp mutlu olabiliyorlardı.


Şimdilerde ise tören hazırlıkları yapmayan, koro çalışmasına katılmayan, şiir okuma hazırlığı yapmayan, sınıfları, kapıları, panoları, camları süslemeyen bu heyecanların içinde olmayan ve hiçbir zaman olmayacak bir nesil ile karşı karşıyayız.


Cumhuriyet Dönemi’nden bu yana sembol olarak devlet büyüklerinin makamlarına oturan çocuklara siyasi söylemler ezberletilerek soru-cevap şeklinde konuşma yapmak hiç samimi gelmiyor. Devlet büyüklerine sesleniyorum; lütfen birkaç dakikalığına oturttuğunuz çocukları siyasi söylemlerle doldurmayın.

Milli bayramlar gününde kutlanmalı

Özellikle son yıllarda 23 Nisan, 19 Mayıs ve 29 Ekim gibi milli bayramlar hafta sonuna geliyorsa ya 1 gün önceden ya da 1 gün sonradan kutlanarak aceleye getirilmeye çalışılıyor.  Çocukluğumuzu hatırlıyorum aylar öncesinden Milli bayramlar için hazırlıklar yapmaya çalışırdık, 23 Nisan günü en azından tören bitmeden yağmur yağmamasını dört gözle bekliyorduk. Şimdi ise gününde yapılmayan, saat olarak çok kısa süren, sembolik olarak yapılan Milli Bayramlarla karşı karşıya kalıyoruz.


23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun!

Çocuğun Atatürk’e efsane cevabı: Benzemez kimse sana!