İddiaydı gerçek oldu. Yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının tüm kimlik bilgileri sızdırılarak internette yayınlandı.
Bilgisayar korsanları 49 milyon 611 bin 709 Türk vatandaşının TC kimlik numarası, ad soyad, anne baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres gibi en hassas bilgileri internet ortamında herkese açık şekilde paylaştı. İnternete yüklenen 6.6 GB’lık dev kimlik verisini ele geçiren bilgisayar korsanlarının kullandığı bilgisayarların sunucularının Romanya’da olduğu belirtildi. Verilerin yüklendiği internet sitesinin web alanının ise İzlanda’dan alındığı belirlendi.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın adresleri bile var!
Kimlik bilgilerinin çalındığı iddiaları ilk kez 20 Şubat 2016’da ortaya atılmış ancak ne devlet mercileri ne de ana akım medya tarafından yeterince ciddiye alınmamıştı. Çok hassas bilgileri içeren veri tabanında 2011 seçimi öncesinde seçmen sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne ve baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS’e kayıtlı açık adresleri var.
O dönemde Başbakan olan bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Subayevleri’nde kayıtlıymış, bugünkü Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul Bahçelievler’de oturuyormuş.
Kimlik bilgileri Yüksek Seçim Kurulu – YSK’dan mı çalındı?
Hürriyet gazetesinden İsmet Berkan’ın yazısına göre; bu bilgilerin ne zaman ve nereden çalındığına dair iki teori var: Birincisi ve daha gerçekçi olanı, 2010 yılında bu verilerin Yüksek Seçim Kurulu’ndan çalındığı. İkinci teori ise merkezi MERNİS sistemine girildiğine ve bilgilerin oradan alındığına dair. Bu mesele özenle soruşturulmadığı ve eğer kurumların içinde bir iç soruşturma yapılmışsa bile sonuçları kamuoyundan gizlendiği için çeşitli spekülasyonlar var.
MERNİS nedir?
MERNİS yani Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetiliyor. MERNİS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin kişisel verilerinin bulunduğu sistemin kalbi. Gelirler Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemeler, Sağlık Bakanlığı ve daha birçok devlet kurumu bir şahıs hakkında işlem yapacağı zaman MERNİS’teki veriyi baz alıyor.
Soruşturma başlatıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasına ilişkin haberler üzerine soruşturma başlatıldı. Görevlendirilen cumhuriyet savcısının, ilk aşamada yayınlanan bilgilere sahip İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yanı sıra siyasi partilerin seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabilmeleri nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuracağı öğrenildi.
Bakan Bozdağ’dan ‘sızıntı’ açıklaması
49 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiaları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından doğrulandı. Bakan Bozdağ, “Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında” dedi. Bozdağ, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiası üzerine şunları söyledi:
“Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye’deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır.”