69. Cannes Film Festivali tarihi belli oldu!

Bu yıl 11 – 22 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Cannes Film Festivali’nde 20 film Altın Palmiye için yarışacak. Aday listesine ABD’li aktör ve yönetmen Sean Penn damgasını vurdu. Türkiye’den Gabra filmi de festivale davet edildi.

69. Cannes Film Festivali başlıyor

Sinema severlerin heyecanla beklediği 69. Cannes Film Festivali için geri sayım başladı. Birbirinden ünlü isimlerin katıldığı ve iddialı filmlerin yarıştığı Cannes Film Festivali’ne bu yıl da iddiali filmler yarışacak. Oscar ödüllerinden sonra en prestijli törenlerden biri olarak gösterilen Cannes Film Festivali ne zaman sorularına yetkililerden yanıt geldi. Cannes Film Festivali 2016 yılında 11 – 22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Festival açılışı Woody Allen’ın ‘Café Society’ filmiyle yapılacak.

69. Cannes Film Festivali başlıyor

69’uncu Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak filmler belli oldu. Aday listesine, bu yıl ünlü ABD’li aktör ve yönetmen Sean Penn’in adı damgasını vurdu.


Bu yıl 11-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacak Cannes Film Festivali’nde 20 film Altın Palmiye için yarışacak. Yarışma kategorisinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 Fransa yapımı yer alıyor. Fransa’dan Olivier Assayas “Personal Shopper” adlı filmi, Bruno Dumont “Slack Bay” adlı filmi, Nicole Garcia “Mal de Pierres” ve Alain Guiraudie de “Rester Vertical” filmi ile büyük ödül için yarışacak.

Yarışma kategorisindeki filmler arasında usta yönetmenlerin adı hemen dikkat çekiyor. Pedro Almodovar “Julietta” adlı filmi, Dardenne Kardeşler “La Fille Inconnue” adlı filmi,Jim Jarmusch “Paterson” ve Ken Loach da “I, Daniel Blake” adlı filmi ile Altın Palmiye için yarışacak.

Yarışma kategorisinde ABD’den Jim Jarmusch’un dışında dikkat çeken bir diğer isim de son yıllarda yönetmenlik denemeleri ile büyük başarılara imza atan ünlü aktör Sean Penn oldu. Penn “The Last Face” adlı filmi ile büyük ödül için yarışacak isimler arasında.

Türk filmi Gabra 69. Cannes Film Festivali Ödüllerinde!

Cannes Film Festivali 2016 yılından, Türkiye’den Gabra’yı davet etti.

69. Cannes Film Festivali başlıyor

Cannes Film Festivali 2016 yılında Türkiye için Gabra ile bir başka heyecanlı olacak, Hakkı Görgülü‘nün yönetmenliğini yaptığı “Gabra” isimli film Cannes Film Festivali’nin kısa film kategorisinde gösterilmek üzere “Cannes Short Film Corner”a davet edildi.

Duygu Bayraktar ve Aybike Turan’ın rol aldığı film, oyuncuların hayatından kısa bir kesiti mizahi bir dille anlatıyor.

Hakkı Görgülü bu filminde savaş mağduru Suriyeli bir kızın Suriye’den Türkiye’ye gelişi ve burada ki hayat mücadelesi anlatılıyor. Savaşta ailesini kaybeden Gabra 2015 yılında “Uluslararası Yed – i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali” yarışmasında senaryo birinciliği ödülü aldı. Filmin festival koordinatörü olan Eda Sürmeli Gabra’nın hikayesi hakkında “Kısa film eleştirisel bir bakış açısının sinemaya aktarımıdır. Dünya sinemasında son yıllarda yapılan eserler ile önemi daha da anlaşılan kısa filmlerde, bir hikaye doğru ve anlaşılır şekilde kurgulanır ise etkili bir biçimde seyirciye aktarılarak, farkındalık uyandırmaktadır. Film, bize senaryo olarak geldiğinde hepimiz gözyaşlarımızı tutamamıştık. Çünkü çok gerçekti, her gün sokakta, trafikte veya herhangi bir yerde gördüğümüz Suriyeli bir genç kızın yüzündeki ifadeleri okuyorduk. Belki de kurgulandığını bildiğimiz ama gerçekte var olan bir hikayeyi çekiyorduk. Jüri elemesinden geçtikten sonra bu filmi tüm ‘Gabra’lar için bir farkındalık uyandırmak adına beyaz perdeye taşımak bizim için bambaşka bir duygu oldu. Savaş düzleminde olan dünyada birçok ‘Gabra’ var ama hepsinin elinden tutacak bir ‘İsmail’ amcası yok.” dedi.

Aybike Turan, daha önce Bilsay Yıldırım ile birlikte yönettiği Little Lake adlı kısa filmi ile 2012 yılında İngiltere Colchester Film Festivali’nde birincilik elde etmişti, bu ilk başarısı değil.

Bir yıldır Dubai’de yaşayan ve icecek sektöründe faaliyet gösteren özel bir firmada çalışan 31 yaşındaki Dorukhan Turan amatör olarak başladığı fotoğraf ve film kariyerini gelecekte profesyonel olarak sürdürmeyi hedefliyor.

Ayrıca film Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından da destekleniyor.


‘The Act’ 69. Cannes Film Festivali’nde yarışacak

12. Uluslararası Dubai Film Festivali dahilinde bu yıl ikincisi düzenlenen Samsung Kısa Film Yarışması’nda yönetmenliğini Dorukhan Turan’ın yaptığı “The Act” adlı film birinci oldu ve 69. Cannes Film Festivali Kısa Metraj Film dalında yer almaya hak kazandı.

69. Cannes Film Festivali jüri başkanı

69. Cannes Film Festivali başlıyor

Max: Fury Road filmi ile Oscar Ödülleri’ne damgasını vuran George Miller’ı konuk edecek. George Miller konuyla ilgili olarak “Çok büyük bir zevk! Gezegenin dört bir yanından gelen sinematik hazinelerin ortaya çıktığı festivalin ortasında yer almak çok büyük bir zevk. Diğer jüri üyeleri ile tutkulu söylemlerle vakit geçirebilecek olmak büyük bir onur.” dedi.

Geçtiğimiz sene jüri başkanlığında Coen kardeşler yer aldı ve “Altın Palmiye” ödülünü Fransız yönetmen Jacques Audiard’ın yönettiği “Dheepan” filmi aldı. George Miller’ın yönetmenliğini yaptığı Mad Max: Fury Road bu yıl Oscar Ödülleri’nde 10 dalda aday olmuş ve 6 ödül birden almıştı. Kültleşmiş sinema filmleri ile 1979 yılından beri yönetmenlik yapan Miller’ın başkanlığı için festival yetkilileri şu duyuruyu yaptı “2016 Cannes Film Festivali, büyük yürekli sinemasever ve büyük insan George Miller’ı ağırlayacak.” dedi.

69. Cannes Film Festivali’nin afiş teması belli oldu

69. Cannes Film Festivali başlıyor

Festival afişi hazırlanılırken Jean-Luc Godard’ın 1963 tarihli filmi ‘Nefret’ten esinlenildi. Festivalin resmi internet sitesinde “sinemanın tarihine saygı ve yeni görme ve yaratma yöntemlerine çağrı” olarak betimleniyor.

Basında yer alan bir habere göre, afiş için ayrıca “Bu görsel, ‘Nefret’ filminin başlangıcında da kullanılan Michel Mourlet’in meşhur lafını hatırlatıyor: Sinema, arzularımızla uyumlu bir dünyaya bakışımızı ikame eder… Ayrıca, ‘Nefret’in film yapmak hakkında bir film olduğu ve sinema tarihine ve sinefilliğe kayda değer katkılar yaptığı düşünüldüğünde (çoğu kişi tarafından sinemaskop tekniğiyle yapılan en iyi filmlerden biridir) bu sembolik bir seçim.” ifadeleri yer aldı.

Cannes Film Festivali Büyük Ödül geçmişi

Türkiye için Film Festivali Ödülleri’nin en önemlisi 2014 yılındaydı. Yeni Zellandalı Jane Campion isimli yönetmenin jüri başkanlığı yaptığı festivalde Nuri Bilge Ceylan “Kış Uykusu” filmi ile Altın Palmiye Ödülü kazandı.

Altın Palmiye‘den sonraki en büyük ödül ise Cannes Film Festivali jürisi tarafından uluslararası yarışma bölümünde yer alan filmlerden birine veya birkaçına verilen “Cannes Film Festivali Büyük Ödül” Grand Prix‘dir.

İlk olarak 1995 yılında Grand Prix, Büyük Ödül olarak verildi ancak 1967’den sonra iki farklı isim altında verilmeye başlandı. Grand Prix Special du Jury (Jüri Özel Büyük Ödülü 1967 – 1988) ve Grand Prix du Jury (Jüri Büyük Ödülü 1989 – 1994).

Palmiye ödülü ise Cannes’a uzak bir yerde dünyaca ünlü bir marka tarafından üretiliyor. 1955 yılında verilmeye başlanan ve 20 bin euro değerinde olan ödülün yapımı 40 saat sürüyor. Bir kilo ağırlığında olan Palmiye ödülünü bugüne kadar çok Amerikan filmi kazandı. Amerikan yapımı filmler 13 kez, Fransa 6, İtalya ise 5 kez kazandı.


Dipnot: 11 Mayıs’tan 22 Mayıs’a kadar sürecek olan Cannes Film Festivali ile ilgili geniş bilgiye önümüzdeki günler içinde açıklandıkça ulaşacağız.

Hatıraların Masumiyeti: Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.