Bebeklerde uyku düzeni disiplini sağlayabilirsiniz

İyi bir uyku düzeni olan bir bebeğin faydaları sadece kendine değil. Eşinizle her akşam bebeğiniz uyuduktan sonra baş başa  zaman geçirebilir, ailenizden bebeğinize refakatçi kalmasını isteyebilirsiniz. İnanın uyuyan bir bebeğe bakma fikri çok daha cazip!

Yeni annelerle ilk tanıştığımda sohbetin ilk dakikaları bebeklerin adı, yaşları ve neler yaptıkları ilgili, geri kalanı ise her zaman uyku problemleri hakkında olur. Her on kadından en az altısı bir yaşına gelmek üzere olan bebeklerinin halen bir uyku düzeni olmadığından yakınır, uykusuz gecelerinin ya diş ağrılarına ya da bebeklerinin huysuzluğuna verirler. Kendimden bahsettiğimde ise benim ne kadar şanslı olduğumu, kendileri ne yaparlarsa yapsın böyle bir düzene ulaşmanın hayal olduğunu söylerler.

İnanın bunun şansla hiçbir ilgisi yok. Başlarda hiç de kolay olmadı. Şu an geriye doğru baktığımda iyiki de pes etmemişim diyorum. Oğlum dört aylık olduğundan beri akşam 7’de uyur, sabah 7’de kurulmuş saat gibi kalkar. Şu an 10 aylık ve gece uyandığı gün sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Diş ağrılarının çoğunu da uykuda geçirdi. Tabi ki ara ara rutini kırdığım oldu. Ama ikinci gün tekrar düzenime döndüm. İyi bir uyku düzeni olan bir bebeğin faydaları sadece kendine değil.


Özgürlüğünüzü geri alın!

Eşinizle her akşam bebeğiniz uyuduktan sonra baş başa  zaman geçirebilir, ailenizden bebeğinize refakatçi kalmasını isteyebilirsiniz. İnanın uyuyan bir bebeğe bakma fikri çok daha cazip! Sizlerle gerçekten çalışırlığı birçok anne tarafından kanıtlanmış, kendimin de denediği iki kitabın özetinden çıkardığım altın kuralları veriyorum. Belki kiminizin raflarında bu kitaplar hali hazırda duruyor, belki de denenip bir kenara atıldı. Hiçbir şey için geç değil, sadece kararlı olun inanın üç dört gün içinde bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz.

Bebeklerde uyku düzeni disiplini sağlayabilirsiniz

İşte size bir uyku düzeni oturtmanın en önemli beş  kuralı.

1- İyi bir sistem oturtmanın en önemli faktörü sizsiniz yani ‘Anneler‘ . Uygulayacağınız herhangi bir uyku rutini ve bunun gidişatı ve sonuçları tamamen sizin kararlığınız ile ilgili. Çünkü her bebeğin bir rutine ihtiyacı vardır. Ancak bunu sabırla ve kararlılıkla uygulayacak yine sizsiniz. Kararlı olun!


2- Uyku düzeni oturana kadar bir süre, bunu bir yaşam stili olarak benimseyin. Alışverişinizi, arkadaşlarınızla buluşmanızı bebeğinizin uyumadığı saatlerde yapın. İnsanlara ‘hayır’ demeyi bebeğiniz ve kendinizin ilerideki rahatı için öğrenin. Disiplinli olun!

3- Tek bir kaynağa güvenin. İnandığınız yolda sizi caydırmaya çalışanlar olacaktır. Aile büyüklerine ve çok konuşanlara karşı kibar olun inandığınız düzeni uygulayın Sonuçta bu sizin çocuğunuz ve gece uyanınca kalkacak yine sizsiniz, onlar değil!

4- Seçtiğiniz her rutini en az 10 gün deneyin. İki – üç gün içinde pes edip isyan bayrağını çekmeyin. Unutmayın rutine uymak istemeyen bebeğiniz değil, sizsiniz.

5- Gün içinde bebeğinizle aktif olun. Pusetin içinde saatlerce dolaştırılmış bir bebek ya uyur ya da enerjisini harcayamadığı için gece uyumakta zorluk çeker. Aktif ve gün içinde enerjisini harcayan bir bebek gece uyumakta zorluk çekmeyecektir.


Deneyebiliceğiniz kitaplar Gina Ford ‘The Little Contented Baby’  http://www.contentedbaby.com/ ,  Tracy Hogg ‘Secrets Of The Baby Whisperer’ Gina Ford’un Türkçesini bulabileceğinizden emin değilim, eğer yabancı diliniz yok ise biraz internetten araştırarak Türkçe açıklamalarını bulabilir ve diğer annelerden yardım alabilirsiniz.


Burcu Örs Akram
İlk iş hayatıma 18 yaşında Habertürk Tv’ de başladım, takip eden on yıl bir çok medya kuruluşunda reklam, pazarlama, satış alanlarında orta ve üst düzey yöneticilik yaptım. İktisat mezunuyum. Sosyal antropoloji ve Sanat Tarihi üzerinede eğitim aldım. 2013 yılında kalıcı olarak Londraya yerleştim. Burada yabancı firmalara sosyal medya yönetimi, çeviri, danışmanlık alanlarında freelance hizmet veriyorum. Antropoloji özel ilgi alanlarımdan olup, seyahat etmeyi, yeni kültürleri ve yemekleri denemeyi çok severim. İyi bir okur ve yazarım, kısa hikayeler yazıyor ve bu alanda kendimi geliştiriyorum.