Dışişleri Bakanlığı’nın dijital diplomasi karnesi

Dünyanın tüm ülkelerini kapsayan Dijital Diplomasi Reytingi’ Araştırması’na göre İngiltere, BB ++ notu ile dijital diplomasiyi en iyi kullanan Dışişleri Bakanlığı oldu. İngiltere’yi Fransa ve ABD’nin takip ettiği değerlendirmede, T.C. Dışişleri Bakanlığı, 210 ülke arasında dijital diplomasiyi etkin kullanan 25’inci ülke konumunda yer aldı.

Bütün ülkelerin dışişleri bakanlıklarını kapsayan dijital diplomasi araştırması sonuçları açıklandı. T.C. Dışişleri Bakanlığı kaçıncı sırada?

Dijital Araştırmalar Derneği’nin dijital diplomasi projesi olan Diplomacy.Live, dünyadaki 210 ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın 1098 dijital varlığını mercek altına alarak gerçekleştirdiği sıralamanın sonuçlarını açıkladı. 45 kategori ve 166 kriter ışığında ölçümlenen Dijital Diplomasi Reytingi 2016 Araştırması kapsamında 210 ülkenin dışişleri bakanlıklarına ait 195 web sitesi, 13 blog, 53 RSS, 43 mobil uygulama ve 33 sosyal ağda toplam 742 hesap/kanal incelendi. 210 bakanlığın 166’ı en az bir Twitter hesabına, 120’si ise en az bir Facebook hesabına sahip. Sadece 77 dışişleri bakanının ise Twitter hesabı bulunuyor.

İngiltere, Fransa ve ABD ilk 3 sırayı paylaştı

Diplomacy.Live, Dijital Hükümet ve Dijital Kent araştırmalarının ardından bu kez de kendi geliştirdiği Dijital Varlık Reytingi yöntemini dijital diplomasinin önemli sunucularından biri olan Dışişleri Bakanlıklarını sıralarken uyguladı. Dijital dönüşüm ihtiyacının tanılanması, haritalandırılması ve ölçümlenmesi için geliştirilen Dijital Varlık Reytingi dijital diplomasi alanında en kapsamlı araştırmaya imza atmış oldu.


İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Bakanlığı, 66,70 puan ve BB++ reyting notu ile 210 Dışişleri Bakanlığı arasında dijital varlıklarını en iyi kullanan ülke olurken, İngiltere’yi 66,47 puan ve BB++ reyting alan Fransa, ardından 65,45 puan ve BB+ reytingiyle Amerika Birleşik Devletleri izledi.

Sosyal ağları en iyi kullanan Dışişleri Bakanlığı kim?

Sosyal ağları en iyi kullanan Dışişleri Bakanlığı kim?

Dijital diplomasinin doğru yürütülebilmesi için varlık çeşitliliği, güncelliği ve etkileşimi olmazsa olmaz. O yüzden bir veya birkaç ağda başarılı olunması dijital diplomaside tümüyle başarı anlamına gelmiyor. Tek tek yapılan mecra bazlı sıralamalarda, Web Sitesi, Facebook, Google+, Instagram, Flickr ve YouTube üzerinde varlıklarını en etkili biçimde kullanan Dışişleri Bakanlıkları da belirlendi.

Buna göre web sitesini en iyi Vatikan kullanırken, Almanya ve İzlanda 2’inciliği, Kanada 4’üncülüğü, Fransa ise 5’inciliği elde etti. Facebook’u en iyi kullanan Vatikan’ı Avusturya, Hindistan, Güney Kore, İngiltere izleyerek ilk 5 sırayı oluşturdu. ABD, Twitter’ı en iyi kullanan Dışişleri Bakanlığı olurken; Fransa, Almanya, Hindistan ve Litvanya ilk beş içinde kendine yer bulma başarısı gösteren diğer ülkeler oldular. Instagram’da Fransa, İsrail, ABD, İngiltere ve Vatikan ilk beş sırayı paylaşan ülke konumundalar.

Ayrıca, Flickr’ı Ekvator, Google+ ve Youtube’u Vatikan, Instagram, Vine ve Linkedin’i Fransa, Pinterest’i İsrail, Soundcloud, VK ve Storify’ı Rusya, Weibo’yu Kanada, Periscope’u Brezilya en etkili kullanan Dışişleri Bakanlıkları oldular.


Dijital Diplomasi Atlası ile dışişleri bakanlıkları tek sayfada

Dijital Diplomasi Reyting Araştırması 2016, Dijital Diplomasi Piramidi yöntemine göre ülkelerin dışişleri bakanlıklarının dijital diplomasi performansını varlık, kişiselleştirme, güncellik, etkileşim, etki ve inovasyon başlıkları altında değerlendirdi. 210 bakanlığın ele alınan tüm dijital varlıkları araştırmanın web sitesinde Dijital Diplomasi Atlası başlığı altında listelendi.

Dijital Varlık Reytingi nasıl yapılıyor?

Dijital diplomasinin başarılı şekilde sürdürülebilirliği için 6 performans seviyesi belirlendi: Varlık, kişiselleştirme, güncellik, etkileşim, etki ve inovasyon. Her bir seviyeye ait 45 kategoride toplam 166 metrik ve nitel kriter kullanıldı. Her bir ülke dışişleri bakanlığının dijital varlıkları incelenirken 166 kritere ait puanlar tek tek hesaplandı. Ülkelerin aldıkları toplam puanlar sonuçta genel bir sıralamaya tabi tutuldu.

Toplamda 166 kriterde 210 bakanlığa ait 1098 dijital varlığın incelendiği çalışmada, 0 ile 100 arasında puanlandırılan dijital diplomasi performansları daha sonra AAA++ ile E—aralığındaki harf reyting sisteminde derecelendirildi.

Dijital Diplomasi Reytingi 2016 Araştırması büyük ilgi gördü!

İlk sonuçları Uluslararası Dijital Diplomasi Konferansı‘nda açıklanan 2016 Dijital Diplomasi Araştırması çok büyük ilgi görüyor.

Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı ve Diplomacy.Live Direktörü Gökhan Yücel, “Araştırmamız çok gelişmiş bir yönteme ve içeriğe sahip. Ülkelerin dışişleri bakanlıklarının tam anlamıyla dijital bir tomografisini çektiği, her bir dijital varlığı, web sitelerini, mobil uygulamaları, sosyal medya hesaplarının performansını değerlendirdiği için çok sayıda bakanlıktan geri dönüş aldık. Bu konuda destek talepleri var ve görüşmelerimiz sürüyor. Bu da dijital diplomasinin nasıl gitgide daha fazla öneme sahip olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.


Araştırmanın editörü Mustafa Özcan ise, “Dijital Varlık Reytingi kavramı artık uluslararası çevrelerce kabul görmüş bir yöntem. Dijital varlıkların sahipliği ve doğru kullanımının devletlerin, kurumların, kişilerin algı, itibar ve güveni tesis etmek için yeni araçlar olduğuna inanıyoruz. Yöntemimiz üzerinde her gün çalışmaya ve iyileştirmeler yapmaya devam ediyoruz. Bir sonraki araştırmamız Türkiye’nin dijital varlıkları en etkili yönetilen ilk 100 şirketi üzerine olacak.” dedi.

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’de reformlar geriye gitti!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.