Doğal beslenmenin önemi: Doyuyor muyuz, besleniyor muyuz?

Doğal yöntemlerle hazırlanmış, doğru saklanmış beslenmenin önemini biliyoruz. Beslenme uzmanlarının uyarılarını her gün okuyoruz, duyuyoruz. Peki yediğimiz yiyeceklerin besin gruplarını bilerek çeşitli yiyecekler hazırlıyor muyuz? Yoksa açlık hislerimizi bastırmak için doymanın yollarını mı arıyoruz?

 

Doyuyor muyuz, besleniyor muyuz? Besleniyor muyuz, doyuyor muyuz?

İnsan bedeninin doğru gelişmesi, yaşamımızın sağlıklı sürmesi için beslenmeye ihtiyacımız vardır. Beslenme bizim, bilgimize, özenimize zamanımıza bağlıdır diyebiliriz.

Doğar doğmaz en büyük şansımız anne sütü olur. Bebeğin sağlıklı olması, iyi gelişmesi içindir anne sütü. Bebeğe verilebilecek en temiz, en steril, en hastalıklardan koruyucu besindir. Öyle ki bebeğin ileriki yaşlarında da ömür boyu gelişebilecek pek çok ciddi hastalıktan korur. Anne sütünün bileşiminde vitaminler, mineraller, enzimler, yağlar, karbonhidratlar bulunmaktadır. Yani anne bebeğini en doğal kaynaktan en dengeli biçimde besler. Sonrasında sağlıklı beslenme ise bilincimizle gerçekleşir.


Doğru beslenmek için ne yapalım sorusu beynimizin kıvrımlarında dolaşır durur, hep cevap ararız, araştırırız, en doğru seçimleri yapmak isteriz. Oysa doğa bize dengeli beslenmemiz için gerekli olan her şeyi cömertçe sunar. Bize ise bu ürünler temiz topraklarda mı yetiştirilmiş, katkı maddesiz doğal yöntemlerle mi hazırlanmış, doğru saklanmış mı diye araştırmak ve besin gruplarını bilerek çeşitli yiyecekler hazırlamak kalır.

Aslında herhangi bir araştırmaya, emek verip hazırlamaya gerek duymadan da yiyerek açlık hislerimizi bastırır, doyarız. Beslenir miyiz; hayır! Bu muazzam fark hem bedenimizi hem ruhumuzu ya hasta edecek, ya da sağlıklı, mutlu olacağız. Neden kendimizi yanlışlara feda edelim. Birazcık dikkat, birazcık özen, yaşamsal önemi olan muazzam farkı lehimize çevirir.

Azıcık anılarımıza dönersek, dalından kopmuş tazecik domatesin mis kokusunu burnumuzda tadın damağımızda hissederiz. Ne lezzettir o hiç unutulmayan. Çünkü biliriz o domates gerek sanayi atıkları, gerek kimyasallar ile kirlenmemiş tertemiz topraklarda yetişmiş, olgun zamanında toplanıp en lezzetli anında soframıza gelmiştir. Sadece domates mi? Biberler, patlıcanlar, kabaklar, enginarlar, maydanozlar, rokalar, naneler, saymakla bitmez.


Temiz yaylalarda dağ kekikleriyle beslenmiş inekler, koyunlar, keçilerin sütleri, yoğurtları, tereyağları, serbest gezen doğal beslenen tavukların yumurtaları, etleri ne kadar da besleyici ve lezzetli olur.

İnsan eliyle kirletilmemiş doğanın bize sunduğu bunca yiyeceği hazırlarken çeşitlendirmek, doğru yöntemlerle hazırlamak, saklamak gerekir. Anneannelerimizin, babaannelerimizin yüzyılların deneyimini taşıyan bin bir özenle hazırladıkları unutulmaz lezzetleri yaşatmak, çocuklarımızı bu yiyeceklerle beslemek bizi ayrıca mutlu eder.

Mevsimine göre elde edilen temiz doğal ürünlerle geleneksel yöntemlerle yapacağımız reçeller, marmelatlar, tarhanalar, salçalar, turşular , soslar, taze pişirilmiş çeşit çeşit etli, sebzeli, bakliyatlı yemekler sofralarımızda yer aldığında doğru beslenmenin mutluluğunu yaşarız.

Günümüzün modern dünyasında hızlı hazırlanan fast food yemekler, uzun süre tazeliğini koruduğunu düşündüğümüz raf ömrünün uzatılması için çeşitli katkı maddeleri ile hazırlanmış yiyecekler, çoğu saflaştırılmış ürünler, çoğu zaman doğru saklanamamış gıdalar birçok sağlık problemine sebep olmaktadır. Bunların başında obezite ve obeziteye bağlı fiziksel ve ruhsal hastalıklar sayılabilir. Hazır gıdalar özellikle posalarından mümkün olduğunca arındırılarak hazırlandığından lif yönünden çok çok zayıftır. Biz bu gıdaları yeriz doyarız ama lif fakiri oldukları için çabuk açlık duyar yine yeriz, yine yeriz.


İşletmeci – İksir Sema Aydın / 2016

Vejetaryen beslenme sağlıklı mı? Hastalıklardan koruyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.