Dokunulmazlık görüşmesinde milletvekilleri birbirine girdi

Dokunulmazlıkların görüşüleceği Anayasa Komisyonu tartışmalı başladı. HDP ve AKP’li milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı.

AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonunda saat 11.00’da görüşülmeye başlandı. AKP ve HDP’li milletvekillerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantı salonunda bazı milletvekilleri ayakta kaldı.

Bunun üzerine HDP Milletvekilleri toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve kameramanların da toplantıyı sonuna kadar izlemesi için usul tartışması başlatılmasını istedi. Bazı milletvekilleri de toplantının Genel Kurul Salonunda yapılmasını önerdi. Bu sırada AKP ve HDP milletvekillerinin sözlü olarak birbirlerine sataştığı duyuldu.


HDP’li Garo Paylan ile bazı HDP’li kadın milletvekilleri ve AKP’li Milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının istenmesi üzerine tartışmanın şiddeti arttı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının ardından usul tartışması devam etti.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder, basının izlemediği, danışmanların katılmadığı tek komisyon toplantısı olmadığını söyledi. Bunun üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, daha önce danışmanların toplantıya alınmayacağının söylendiğini anımsattı. Sırrı Süreyya Önder ise “Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Oturan danışman var mı, yok. Metrobüs gibi ayaktayız” dedi.

meclis dokunulmazlıkların görüşmelerinde milletvekilleri yer kavgası hdp akp

Basın mensupları dışarı çıkarılmak istendi

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu’nda sert tartışma yaşandı, kameraman ve fotomuhabirleri salon dışına çıkarılmak istendi.

Toplantıya AKP’li vekillerin sayıca çok katılmasından ötürü eş genel başkanlar haricinde tam kadro gelen HDP grubuna yer kalmadı. Bunun üzerine HDP’li Sırrı Süreyya Önder ve Mithat Sancar, komisyon başkanı AKP’li Mustafa Şentop’a toplantıyı başka bir salona alma çağrısı yaptı. Bunun üzerihe AKP’li ve HDP’li vekiller arasında tartışma çıktı.


El Cezire muhabiri Didem Özel Tümer’in aktardığına göre HDP’nin üç talebi var: Daha büyük bir salon, toplantının kameralara açık olması ve danışmanların bulunması.

HDP’lilerin daha geniş salon talebine Şentop’un yanıtı, “En uygun salon burası” oldu.

Şentop, polislerden kameramanları salondan çıkarmalarını isteyince HDP’li Garo Paylan polis memuruna, “Sizin salon içerisinde ne işiniz var? Basına siz çıkın diyemezsiniz” dedi.

O esnada HDP’li vekiller Burcu Çelik Özkan, Ayşe Acar Başaran ve Feleknas Uca ve AKP’li vekiller arasında itişme yaşandı.

“Dışarı çıkmayan basın mensuplarının ismini alın!”


Ardından Şentop, kameramanları ve fotomuhabirlerini dışarı çıkarma kararı aldı: “Basın çekim yaptıktan sonra çıksın.” Polislerse TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nın basın görevlilerine, “Dışarı çıkmayan basın mensuplarının isimlerini alın” diye bağırdı.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.