Fiber optik kablolarla hızlı veri transferi

2014 yılında fiber optik üzerinden saniyede 40Gb veri göndermeyi başaran Amerika’da Illinois Ünüversitesi’nden bir grup araştırmacı, yeni bir lazer tabanlı iletim teknolojisi kullanarak, bu sefer de oda sıcaklığında saniyede 56Gb ile hatasız veri yollamayı başararak veri transfer rekorlarına yeni bir imza attı.

Fiber Optik Kablolarla Hızlı Veri Transferinde Yeni Bir Adım

 

 

 

İnternet üzerinde bir yandan Youtube, Facebook, Google+ gibi sosyal medya araçlarıyla internet kullanım hacmi artarken, diğer yandan verilerin dijitalleşmesi ve veri miktarlarının çığ gibi büyümesi ile kablolardaki veri transferinin hızlanması ihtiyacı da artarak kendini gösteriyor. Yeni nesil ağlarda, IoT (Nesnelerin İnterneti), akıllı şehirler ve benzeri projelerin yanı sıra, Cern’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) gibi büyük bilimsel projelerle artan veri miktarı ile birlikte, çok daha hızlı veri transferi ihtiyacı görülüyor. Ürettikleri dev veri miktarlarıyla, veri merkezleri ve süper bilgisayarlar da hızlı veri transferi gereksinimi olan ve hızlı veri aktarımını en çok kullanacak birimler arasında yer alıyor. Daha hızlı veri aktarımı aynı zamanda daha hızlı internet manasına da geliyor. Devrede olan birçok proje, daha hızlı, kesintisiz veri transferi gereksinimini ortaya çıkarıyor.

Öte yandan, günümüzde Fiber optik kablolar, diğer iletişim malzemelerine göre veri transferinin çok daha hızlı ve başarılı yapılabilmesi sebebiyle, bilgi aktarımını en hızlı şekilde yapmak ve bu ihtiyacı karşılamak amacıyla kullanılıyor. Fiber optik kablolarla iletişimde, optik kablo boyunca ışık sinyalleri gönderiliyor ve verinin bir yerden başka bir yere iletilmesi sağlanıyor. Fiber kablolar, elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleri, hafif olmaları ve uzun mesafelerde çok az kayba neden olmaları sebebiyle ilgi çekiyor. Fiber optik kablolar veri transferi için ışığı kullanıyor ama veri transfer hızı ışık hızında gerçekleşmiyor.


Fiber Optik Kablolarla Hızlı Veri Transferinde Yeni Bir Adım

 

 

2014 yılında fiber optik üzerinden saniyede 40Gb veri göndermeyi başaran Amerika’da Illinois Ünüversitesi‘nden bir grup araştırmacı, yeni bir lazer tabanlı iletim teknolojisi kullanarak, bu sefer de oda sıcaklığında saniyede 56Gb ile hatasız veri yollamayı başararak veri transfer rekorlarına yeni bir imza attı.

Başarılı çalışmanın oda sıcaklığında olması önem taşıyor, çünkü bu, teknolojinin evlerde, ofislerde kullanılabileceğini gösteriyor. Yüksek hızda veri aktarımı daha önce de başarılmıştı. Bu sene başında College London Üniversitesi’nde alıcı ve verici arasında optik veri transferi ile saniyede 1.125Tb ile gerçekleştirilmişti ancak, verici ve alıcı birbirine direk bağlanmıştı yani transfer mesafesi 0 kabul edilmişti. Dünyanın dört bir tarafında farklı kurumlarda, birçok çalışma fiber optik kabloları kullanarak hızlı veri aktarımını başarmaya odaklanıyor.


Önümüzdeki yıllarda internet hızını da, artacak veri miktarlarını da ön görmek güçleşirken, uygulanabilir hızlı veri aktarım çalışmaları da devam ediyor. Veri aktarımında Kilobit’lerden, Megabit’lerden bahsederken, şimdilerde Gigabit’lerle veri transfer ederken, belki de tahmin edilenden daha da yakın zamanda Terrabit’lerle düşük kayıpla hızlı veri aktarmak mümkün olacak. Bir yandan büyük verilerin hızlı aktarılan dünyası merak edilirken, diğer yandan da bunca veriyle başta güvenlik olmak üzere nasıl baş edileceği oldukça ilgi çekiyor.

Kaynaklar:


gizmodosciencealertphystechtimes 


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.