Kayınvalide ile aynı evde yaşamak boşanma sebebi!

Yargıtay 2. Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği karara göre, kayınvalide ile aynı evde yaşamak boşanma sebebi sayılabilecek. Kararı değerlendiren Avukat Cevat Kazma’ya göre bu karar aileyi korumuyor, boşanmayı teşvik ediyor. Karar tüm mahkemeleri bağlayıcı nitelikte.

Kayınvalide ile aynı evde yaşamak boşanma sebebi!

Yargıtay 2. Hukuk Genel Kurulu tartışılacak bir karara imza attı. Osmaniye’de yeni evlenen çift, damadın ailesiyle aynı evde yaşamaya başladı. Durumdan rahatsız olan gelin, eşine ayrı bir eve çıkma talebini iletti. Olumsuz yanıt alan gelin, boşanma davası açtı. Yerel mahkeme davayı reddederek, çiftin bu sebepten boşanamayacağına hükmetti. Ancak Yargıtay 2. Hukuk Genel Kurulu gelini haklı buldu. Ayrı bir konut açmamanın kusurlu bir hareket olduğu kararına vardı.

Akrabalarla birlikte yaşamak boşanmayı teşvik eder!

Kararı, aileyi korumaya değil boşanmaya teşvik eden bir karar olarak yorumlayan Avukat Cevat Kazma, başka hiçbir sebep yokken salt bu gerekçe ile boşanma kararı verilmesinin yerinde olmadığını söyledi. Ekonomik durumu iyi olmadığı için ailesiyle ya da akrabalarıyla birlikte yaşamak zorunda olan kişilerin boşanmasına sebep olabileceğine dikkat çekti.


Akrabalar ve aile büyükleri ile bir arada yaşamanın Türkiye’de oldukça yaygın olduğuna da dikkat çeken Cevat Kazma, “Karar hukuki olmadığı gibi toplumsal ve sosyolojik gerçekler ile de bağdaşmamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Boşanma evliliği solladı!

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.1 azalarak 599 bin 704’e geriledi.


Buna karşılık, boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4.5 artarak 130 bin 913’e yükseldi. Böylece, ‘kaba evlenme hızı’ binde 7.8 ve ‘kaba boşanma hızı’ da binde 1.7 olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre, evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.6 azalarak 600 bin 138’e, boşananların sayısı da yüzde 1.6 artarak 125 bin 305’e yükselmişti.

TBMM’de kurulan Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu’na TÜİK ve Adalet Bakanlığı’nca sunulan veriler, Türkiye’deki boşanma bilançosunu ortaya çıkardı. TÜİK’e göre 2015’te 602 bin 982 evlenme, 131 bin 830 da boşanma gerçekleşti. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün verisine göre ise 2004-2014 yılları arasında boşanmalarda yüzde 29 artış yaşandı.


Boşanma nedenleri arasında ise en yüksek oran şiddetli geçimsizlik olarak görülüyor. 126 bir 732 çift bu nedenle boşanmış. Şiddetli geçimsizliği 200 ile terk, 107 ile zina, 61 ile akıl sağlığı, 36 ile cürüm ve haysiyetsizlik, 31 ile cana kast ve pek fena muamele takip ediyor. 2 bin 466 boşanmada neden bilinmiyor.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.