MHP Genel Başkan adayları kimler? Kurultay ne zaman?

Devlet Bahçeli ve MHP Genel Merkez’e karşı birlikte hareket eden MHP Genel Başkan Adaylarından Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan kimdir?

Devlet Bahçeli'ye karşı birlikte hareket eden MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan kimdir?

Sinan Oğan kimdir?

2011 genel seçimlerinde Iğdır Milletvekili olarak seçilen Sinan Oğan, 1 Kasım 2015 erken genel seçimlerinde MHP’den aday gösterilmedi. MHP Genel Başkanlığına adaylığını koyan Sinan Oğan kimdir?

mhp genel başkan adayı sinan oğan kimdir

Türk stratejik araştırmacı olan Sinan Oğan, TBMM’de 24. dönem MHP Iğdır milletvekiliydi. Azeri olan Sinan Oğan, Marmara Üniversitesi İİBF mezunu olup yüksek lisansını aynı üniversitede tamamladı. Ardından Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamladı. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilen Oğan, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Nişanı” ile taltif edilen Sinan Oğan, TİKA Azerbaycan Temsilcisi olarak görev yaptı. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM’ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Valdai Formu Üyesi de olan Sinan Oğan’ın yayınlanmış 3 kitabı ve 500’den fazla makalesi bulunuyor.

Sinan Oğan, 131 haberle, Türkiye’de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Iğdır milletvekili seçildi. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir. Açtığı davayı kazanarak ihraç edildiği MHP’ye geri döndü.

Meral Akşener kimdir?

2007 yılında TBMM Başkanvekili olan Meral Akşener, daha önce DYP’de Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde MHP’den milletvekili adayı gösterilmedi. MHP Genel Başkanlığına adaylığını koyan ve “Seçilirsem Başbakan olurum” iddiasıyla kolları sıvayan Meral Akşener kimdir?

mhp genel başkan adayı meral akşener

1956 yılında İzmit’in Gündoğdu köyünde doğan Meral Akşener, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora yaptı. Yıldız ve Kocaeli Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Zübeyde Hanım Şehit Anaları Vakfı’nın başkanlığını yaptı. 1995 yılında DYP Kadın Kolları Başkanı oldu. 24 Aralık 1995 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. Önce DYP Genel Başkan Yardımcısı, sonra da İçişleri Bakanı oldu. Daha sonra MHP’ye geçti. MHP’den Kocaeli Milletvekili seçildi. MHP’de Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

En son 1968 yılında CHP’den Millet Meclisi başkanvekili seçilen Muş Mebusu Hayriye Ayşe Nermin Neftçi’den sonra 10 Ağustos 2007’de Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekili seçilen kadın milletvekili oldu. Türkiye – Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde MHP İstanbul Milletvekili seçilen Meral Akşener, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ise MHP’den milletvekili adayı gösterilmedi. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk annesi.

Koray Aydın kimdir?

MHP’nin 10. Büyük Kurultayı’nda Genel Başkanlığına adaylığını koyan ancak seçilemeyen Koray Aydın tekrar partinin genel başkanlığına adaylığını koydu. 1999’da Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak kabinede yer alan Koray Aydın kimdir?

mhp genel başkan adayı koray aydın

Koray Aydın, 1955 yılında Trabzon’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini, babasının memuriyeti sebebiyle Anadolu’nun çeşitli yerlerinde tamamlayan Aydın, 1978 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Siyasete genç yaşlarda merhaba diyen Koray Aydın, 1976 yılında Yönetim Kurulu Üyesi olarak girdiği MHP Trabzon Gençlik Kolları’na daha sonra başkan oldu. Milliyetçi Hareket Partisi Trabzon Gençlik Kolları başkanı olarak 1977 Milletvekili seçimlerinde aktif çalışmalar yürüttü. 12 Eylül’ün ardından siyasi yasakların kalkmasıyla birlikte Muhafazakar Parti’nin kuruluş çalışmalarına katıldı.

Koray Aydın, MYK Üyesi ve Genel Muhasip Yardımcısı olarak görev aldığı MHP’de, daha sonra Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüttü. 1991 Milletvekili seçimlerinde Milliyetçi Çalışma Partisi’nden 19. Dönem Trabzon Milletvekili olarak Parlamentoya giren Koray Aydın, 1995 seçimlerine kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak görev yaptı.

1995 Milletvekili seçimlerinin hemen akabinde, MHP Genel Sekreteri olan Koray Aydın, bu görevini, en yakınındaki isimlerden biri olarak uzun yıllarını paylaştığı Alparslan Türkeş’in vefatına kadar sürdürdü. Devlet Bahçeli’nin MHP Genel Başkanı seçilmesinin ardından, 1997 Kasım ayından itibaren yeniden MHP Genel Sekreteri oldu. 1999 Milletvekili seçimlerinde 21. Dönem Ankara Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.


Koray Aydın, 28 Mayıs 1999 tarihinden itibaren Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev aldığı 57. Hükumet 17 Ağustos Marmara Depremi ve 12 Kasım Düzce Depremi’ne şahit oldu. Deprem felaketlerinin yaralarının sarılması için prefabrik konut projelerine imza atan Koray Aydın 2001’de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevinden istifa etti. 3 Kasım 2002 genel seçimlerine kadar TBMM’de MHP Grup Başkanvekili olarak görev yaptı.

Koray Aydın 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili seçimlerinde 24. Dönem MHP Trabzon Milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve bu süre zarfında Milli Savunma Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı. 4 Kasım 2012 Tarihinde yapılan MHP’nin 10. Olağan Büyük Kurultayı’nda Genel Başkan Adayı olan Koray Aydın, yeniden Genel Başkan seçilen Devlet Bahçeli karşısında 441 oy aldı. 7 Haziran 2015’te gerçekleştirilen Milletvekili seçiminde yeniden Trabzon Milletvekili seçilerek parlamentoya giren Aydın, 1 Kasım 2015 Milletvekili seçimlerine kadar TBMM Başkanvekili görevinde bulundu. Evli olan Koray Aydın, Halil İbrahim Aydın, Batuhan Aydın ve Konuralp Aydın’ın babasıdır.

Ümit Özdağ kimdir?

“MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden ve 23 Mart’ta MHP Genel Başkanlığına adaylığını koay Ümit Özdağ kimdir?

mhp genel başkan adayı ümit özdağ

27 Mayıs 1960 Darbesi’ne Kurmay Yüzbaşı olarak fiilen katılan babası Muzaffer Özdağ’ın 13 Kasım 1960’da Milli Birlik Komitesi’nin parçalanması üzerine Japonya’ya hükûmet müşaviri olarak gönderildiği Tokyo’da dünyaya geldi. Lisans eğitimini Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat fakültelerinde tamamlamış ve yüksek lisans çalışmasını Türkiye’de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırlamıştır.

Ümit Özdağ, 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990’da “Atatürk ve İnönü Döneminde ordu-siyaset ilişkileri” konulu çalışması ile siyaset bilimi doktoru oldu. Prof. Dr. Özdağ, 1993 yılında “Menderes Döneminde ordu-siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs askeri hareketi” konulu tezi ile siyasal teori doçenti unvanını aldı.

Ümit Özdağ, 1994 yılında Avrasya Dosyası adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkararak derginin editörlüğünü yaptı.. 1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konularında araştırmalar yapan Özdağ, 1995 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu illerimizden göç alan illerde sosyopolitik içerikli saha araştırmaları yaptı.

Ümit Özdağ, 1997-1998 yıllarında ABD’de Baltimore’da Towson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yaptı ve aynı konularda ders verdi. 1999’da stratejik araştırma merkezi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (ASAM) kurdu. 2000 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu. Özdağ, ASAM’ın 2004 yılına kadar başkanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. 2001 yılında profesör olan Ümit Özdağ, 2005’te Gazi Üniversitesinden ayrıldı.

2005 yılında MHP Genel Başkanlığına aday olan ama adaylığı kabul edilmeyen Ümit Özdağ, aynı yıl partisinden de ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine geri dönen Özdağ, 2005 yılından bu yana da 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü başkanlığını yürütmektedir.

2010 yılında tekrar MHP üyesi olan Ümit Özdağ, 12 Haziran 2011’de yapılan parlamento seçimlerinde MHP’den İstanbul 2. bölge 4. sıradan milletvekili adayı oldu. 21 Mart 2015 tarihinde yapılan MHP 11. Olağan Büyük Kurultayı’nda MHP MYK Üyesi seçildi. 7 Nisan 2015’te MHP Gaziantep 1. sıra Milletvekili adayı olarak açıklanarak 7 Haziran’da yapılan seçimlerde meclise girdi.

1 Kasım 2015’te yapılan erken seçimde de yine MHP Gaziantep’ten milletvekili seçildi. 14 Kasım 2015’te MHP Genel Başkan yardımcısı oldu. 24 Şubat 2016’da “MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Ümit Özdağ, 23 Mart 2016 tarihinde MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu.

MHP’ye kayyum mu atandı? Bahçeli için şok karar!


2016 © indigodergisi.com


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.