Milletvekili dokunulmazlıkları kalkarsa ne olur?

Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılırsa ne olur? Milletvekilleri nasıl yargılanır? Suçlu bulunurlarsa nasıl hüküm giyerler? Vekillikleri hangi durumlarda düşer? Tekrar vekil seçilmeleri mümkün olabilir mi?

Dokunulmazlık kaldırılırsa ne olur? Milletvekilleri nasıl yargılanır? Suçlu bulunurlarsa nasıl hüküm giyerler? Tekrar seçilmeleri mümkün mü?

Avukat Cevat Kazma, konuyla ilgili merak edilen sorulara cevap verdi. Milletvekillerinin cezasının Yargıtay tarafından onanması halinde vekilliklerinin düşeceğini, toplamda 1 yıl ve daha fazla hapis cezası almaları halinde ise bir daha vekil olamayacaklarını belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde halihazırda 500’ün üzerinde fezleke bulunuyor. İktidar ve muhalefet partileri farklı alternatifler üzerinden anlaşma zemini arıyor. Peki meclise gelen fezlekeler doğrultusunda dokunulmazlık kaldırılırsa milletvekilleri nasıl yargılanacak, hüküm giyme durumları olacak mı, olacaksa vekillikleri düşecek mi gibi merak edilen soruları Avukat Cevat Kazma yanıtladı.


Son Söz Yargıtay’ın olacak!

Dokunulmazlıkların kaldırılması halinde vekillere yargı yolunun açılacağını belirten Avukat Cevat Kazma, yargılanma sonucu suçlu bulunmaları halinde hapse girebileceklerini, kararın Yargıtay tarafından onanması halinde ise vekilliklerinin düşeceğini söyledi.

Tekrar milletvekiki olamazlar!

2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’na göre, taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya süresi ne olursa olsun ağır hapis alan kişilerin bir daha vekil olamayacağının altını çizen Cevat Kazma, vekiller hakkında hangi suçlar nedeniyle fezleke düzenlenebildiğini de açıkladı.

Terör örgütlerini dolaylı destek, devlete karşı hasmane tutumdur!

Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenliğine karşı suç işlemek üzere oluşturulmuş örgütlerin doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmesinin, hasmane hareket olarak değerlendirileceğini ifade eden Avukat Cevat Kazma, “Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biri nedeniyle, vekiller hakkında fezleke düzenlenebilir” dedi.

Dokunulmazlık yasa değişikliği Meclis’te ne zaman gündeme gelir?

AKP’nin “teröre destek verdikleri iddiasıyla bazı HDP’li vekilleri parlamento dışı bırakma” gerekçesiyle gündeme getirip, tüm muhalefeti kıskaca almaya yönelik dokunulmazlık teklifi ile ilgili tartışmalar sürüyor. AKP’nin fezlekesi bulunan milletvekillerine yargılama yolu açmaya yönelik anayasa değişikliği önerisinin komisyon gündemine gelmesi gelecek haftaya kaldı. TBMM Anayasa Komisyonu, yarın dokunulmazlık teklifi yerine AB’ye uyum yasaları arasında yer alan Siyasi Etik Yasası’nı gündeme aldı.

Kılıçdaroğlu grubu toplayacak

AKP’nin dokunulmazlık teklifine destek vereceklerini açıklamasının ardından parti içinde tepkilerin hedefi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında bir yandan milletvekilleri için “kürsü dokunulmazlığı”nın önemini vurgularken, diğer yandan eski ve yeni bakanların dokunulmazlık zırhının devam edeceğine dikkati çekerek AKP’yi eleştirdi. CHP Lideri, parti içindeki tepkileri hafifletmek için yarın parti grubunu basına kapalı toplayacak. Partisinin son dönemlerde her hafta yapılan kapalı grup toplantılarına daha önce katılmayan Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıyı özellikle istediği belirtiliyor.


CHP’de ‘ret’ cephesi genişliyor

Ancak parti yönetiminden yapılan “kamuoyu önünde tartışmayın” uyarılarına rağmen, CHP’de dokunulmazlık teklifine karşı ‘ret’ cephesi giderek genişliyor. Kulislerde CHP’den ‘evet’ oyu vereceklerin sayısının 10-15’i geçmeyeceği konuşuluyor.

Dokunulmazlıklarla ilgili AKP’de içten içe yaşanan tartışmalar da devam ediyor. Konuyu “uyutma” taktiği izleyen ancak Saray’ın baskısı üzerine anayasa değişikliği önerisini gündeme getirmek zorunda kalan Davutoğlu’nun, parti grubundaki fireleri önlemek için samimi bir çaba içerisinde olmayacağı belirtiliyor.

Referandum olabilir mi?

TBMM’deki sandalye dağılımı AKP, CHP ve MHP’deki olası firelerle dikkate alındığında, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için gerekli olan 367 sayısına ulaşılması pek mümkün görünmüyor.

Anayasa’ya göre 330-367 aralığında bir rakamla önerinin kabul edilmesi durumunda referanduma gidilmesi gerekiyor. Ancak bu durumda da Saray’ın tavrı belirleyici olacak. Anayasa, 330-367 aralığında bir oyla kabul edilmesi durumunda Anayasa değişikliğini TBMM’ye geri gönderip göndermemek konusunda Cumhurbaşkanı’nın inisiyatif kullanma yetkisi tanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasa teklifini geri göndermişti

TBMM’de 2012 yılında yerel seçimlerin öne alınması ile ilgili Anayasa değişikliği önerisi 74 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edilmişti. O dönem Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, değişikliği onaylayıp referanduma götüreceğine, TBMM’ye geri göndermişti. Gül, veto gerekçesinde “referandumun bütçeye getireceği yükü ve mevsim koşullarını” gerekçe göstermişti.

A&G’den dokunulmazlık anketi


Doğru seçim tahminleriyle dikkat çeken Adil Gür’ün sahibi olduğu A&G araştırma şirketinin yaptığı araştırmada, 26-27 Mart arasında 39 ilde 123 mahalle-köy ve belde gezilerek, 18 yaş ve üstü 2 bin 199 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı. Hane hane yapılan ankette, deneklerden 1090’ı kadınlar arasından seçildi. Türkiye’nin tüm bölgelerindeki büyük il ve merkezlerde terör ve dokunulmazlıklarla ilgili sorular soruldu. Ankete katılanların yüzde 63.2’si teröre destek veren HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istediğini söyledi.

Türkiye yeni bir seçime gider mi?

Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eskiyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.