Nesnelerin İnterneti (IoT) yakın geleceğin akıllı teknolojisi

Nesnelerin İnterneti (IoT) sayesinde bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz çoğu senaryo gerçek olacak. 2020 yılında 50 milyar cihaz IoT teknolojisini kullanacak.

iot Nesnelerin İnterneti (IoT) sayesinde bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz çoğu senaryo gerçek olacak. 2020 yılında 50 milyar cihaz IoT teknolojisini kullanacak.

Nesnelerin İnterneti IoT nedir?

Internet of Things (IoT) olarak anılan ve Türkçeye “Nesnelerin İnterneti” olarak çevrilen kavram ilk defa 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmış. IoT içerisinde yer alan bir nesnenin, sanal olarak tanımlanabilir olması ve internet ortamında varlık gösterebilecek şekilde teknik donanıma sahip olması gerekiyor. IoT, internet ağı içerisinde var olan ve sanal olarak tanımlanabilir olan bu nesnelerin oluşturduğu ağ yapısı anlamına geliyor.

Yapılan tahminlere göre bu teknoloji mobil teknolojiden sonra gelecek olan ve hayatımızda gittikçe daha da yaygınlaşacak olan yeni teknolojik akım olacak. Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir. Aynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise 6,48 olacak. Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.


IoT teknolojisi ile neler yapılabilir?

Nesnelerin internet üzerinde var olabilmesiyle geliştirilebilecek olan yenilikler sayısız. Ancak burada bazı örnekler vererek kavramı biraz daha somutlaştırmaya çalışalım.

IoT teknolojisi ile yapılabilecek bazı örnekler:

  • Bir mağazada ayakkabı reyonunu gezerken kişiye özel indirimleri ve tekliflerin aktarılması
  • Evdeki klimanın eve gelmeden önce açılabilmesi ve eve gelindiğinde evin istenilen sıcaklıkta olması
  • Sıkça kaybedilen veya nereye konulduğu unutulan eşyaların yerinin kolayca tespit edilebilmesi
  • Evdeki ocağın veya fırının uzaktan istenilen bir zamanda açılıp yemek yapma zamanından tasarruf edilebilmesi
Akıllı şehir yatırımlarının 2020 yılına kadar 108 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Akıllı şehir yatırımlarının 2020 yılına kadar 108 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Hangi cihazlar birbirine bağlanıyor?

Nesnelerin İnterneti dendiği zaman yalnızca cihazların internete bağlanması olarak anlaşılması doğru değil. RFID benzeri algılayıcıların ve tanımlayıcıların bazı cihazlar ile bilgi üretmeleri de bu kavramın içerisindedir.
Nesneler,  algılayıcılar ve elektronik devreler ile donatıldığında insanlarla iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek yetenekler kazanırlar. Mobil ağlar ve internetin gelişimiyle birlikte bu nesnelerin kişiler ile iletişim kurmaları kolaylaştı ve insanlar da onları her yerden, her zaman gözlemleme ve kontrol etme şansına sahip oldu.
Bunun yanında IPv6 protokolüne geçiş, IP çakışmalarının önüne geçilmesini adına önemli bir engeli ortadan kaldırarak ciddi bir gelişme sağladı.


Bulaşık makinesinden kahve makinesine her cihaz internete bağlanacak

IoT kullanımı yangın örneği

Siz uyurken bir yangın durumunda en yakın itfaiye ve ambulansın konum bilgisi verilerek çağrılması, bu çağrıyı alan tarafların trafik bilgisi baz alınarak yol tarifi alması, sağlık personelinin gelirken sağlığınızla ilgili kritik bilgileri takip etmesi ve daha olayların başında odanın havalandırılmasının sağlanması, alarmın çalıp sizi uyandırarak olup bitenler hakkında bilgi vermesi ve belki sizin için bir kaçış planın hazırlanması mümkün. Benzer uygulama ve senaryolar çoktan bazı ülkelerde hayata geçirilmiş durumda.

Veri güvenliği ve gizliliği

Tüm faydalarının yanında Nesnelerin İnterneti bazı sorunlara da yol açacaktır. Birbirlerine bağlı cihazlar sayesinde sosyal hayatımızı internet üzerinden kayıt altına sunuyor olmamız, ortaya çıkacak veri miktarını inanılmaz derecede arttıracak ve bu büyük verilerin çözümlenerek işlenmesi zor ve karmaşık bir iş haline gelecektir. Bunun yanında ortaya çıkan bu verilerin gizliliği ve güvenliği de önemli bir konu olarak karşımıza çıkacaktır.

IoT’nin arayüzlere etkisi ve Amazon Echo

IoT kavramı muhatap olduğumuz arayüzleri de kökten değiştiriyor. Yıllar boyunca, bilgisayarlarda klavye ve fare, televizyonlarda ise uzaktan kumanda gibi “aracılı” ara yüzlere alışmıştık. Birkaç yıl önce, “simüle” edilmiş ara yüze sahip dokunmatik ekranlar ile başta yaşlılar ve küçük çocuklar olmak üzere, yeni kullanıcıların tabletler ve akıllı telefonlar gibi ürünleri kullanımı oldukça kolaylaştı.


Artık internete bağlı cihazlar ile ara yüz, dokunduğunuz veya elinizde tuttuğunuz ürünün kendisi haline geldi. Ses tanıma gibi daha sofistike ara yüzlerle, iletişim farklı bir boyut kazandı.. Örneğin Amazon Echo ile, kullanıcılar sadece seslerini kullanarak birden çok hizmet ile etkileşim kurabiliyorlar. Amazon Echo ile konuşarak haber başlıklarını alma, yemek hazırlarken zamanlayıcı kurma gibi hizmetleri örnek olarak verebiliriz. Alexa Voice Service (AVS) ile uygulamalarınıza veya cihazlarınıza ses tanıma sistemini entegre edebilir, Alexa Skills Kit (ASK) ile Amazon Echo’ya yeni beceriler kazandırabilirsiniz.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.