ABD’de Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli takip sistemini ifşa ederek dünyanın gündemine oturan eski ajan Edward Snowden’ın hayat hikayesi ve son dönemde yaşadıkları beyaz perdeye taşındı.
Oliver Stone’un yönettiği Snowden isimli filmin fragmanı internette paylaşıldı. Filmde Snowden’ın rolünü ABD’li aktör Joseph Gordon – Levitt canlandırırken, eski ajanın kız arkadaşı rolünü ise Shailene Woodley oynadı.
Filmin 16 Eylül’de ABD’de sinemalara gireceği belirtildi.
Eski CIA ve NSA ajanı Edward Snowden, 2013 yılında ABD ve İngiltere’nin internet üzerinden takipleriyle ilgili bazı gizli bilgileri Washington Post ve Guardian gazeteleri ile paylaşmıştı. Önce Hong Kong’a giden daha sonra Moskova’ya gelen Snowden, bir süre havalimanının transit bölgesinde yaşamak zorunda kalmıştı. Rusya, Snowden’a ABD’ye karşı faaliyetlerini durdurma şartıyla bir yıllık geçici oturma izni vermişti. Daha sonra Rusya, Snowden’a hem yurt içinde hem de yurt dışında seyahat edebileceği 3 yıllık oturma izni verdi.
***
Edward Snowden ile yapılmış haberlerden bazıları
Brüksel Saldırıları, İstihbaratla Önlenebilirdi
Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa eden eski NSA çalışanı Snowden, Brüksel’deki terör saldırılarının istihbarat servislerinin çabasıyla engellenebileceğini belirtti.
ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) gizli belgelerini medyaya ifşa eden eski NSA çalışanı Edward Snowden, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki terör saldırılarının istihbarat servislerinin çabasıyla engellenebileceğini belirtti.
“Saldırılar geleneksel istihbarat yöntemleriyle engellenebilirdi”
Edward Snowden, Rusya’dan Arizona Üniversitesi’ndeki bir toplantıya telekonferans yoluyla bağlanarak yaptığı konuşmada, “Brüksel saldırıları geleneksel istihbarat yöntemleriyle engellenebilirdi. Kaynaklar yanlış kullanıldı. Her şeyi topladığında elinde hiçbir şey olmuyor ve bir yere odaklanmıyorsun”
“Türkiye Belçika’yı saldırganlar konusunda bilgilendirmişti”
Türkiye’nin Belçika hükümetini daha önce saldırganlar konusunda bilgilendirdiği yönündeki haberlere de değinen Snowden, benzer bir durumun 2013’teki Boston saldırıları öncesinde de yaşandığını, Rusya’nın ABD’yi saldırgan Tsarnaev kardeşler konusunda bilgilendirmesine rağmen ABD’nin bu konuda gerekli adımı atmadığını belirtti.
ABD’nin küresel casusluk programını ifşa eden eski casus Edward Snowden, Almanya’nın Hannover kentinde yapılan CeBIT Bilişim Fuarı’nda konuştu.
Halen iki yıl önce iltica ettiği Rusya’da bulunan Edward Snowden, CeBIT’teki konuşmasını video konferans yoluyla yaptı.
ABD’ye dönmek istediğini belirten Snowden, yürürlükteki yasaların adil yargı imkanı sunmadığını söyledi. Snowden, avukatlarıyla ABD’li yetkililerin dönüşüne ilişkin pazarlık yaptıkları iddialarına ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı.
İfşaatından ötürü pişmanlık duymadığını belirten Snowden, “Yaptıklarımla hayatımı bitirdiğim doğru. Ama yine olsa, yine yaparım” dedi.
Söyleşinin moderatörü tarafından CeBIT Bilişim Fuarı’na bizzat gelmeye davet edilen Edward Snowden, “Bunu önce Almanya Başbakanı Angela Merkel’e sormalısınız” karşılığını verdi.
Alman hükümetine suçlama
Snowden’ın küresel casusluk programına ilişkin belgeleri teslim ettiği kişilerden ABD’li gazeteci Glenn Greenwald da CeBIT Fuarı’nda konuştu.
“Alman hükümetinin Snowden ve özgür dünyaya ihanet ettiğini” ileri süren Greenwald, “Edward Snowden’ın girdiği riskten en çok faydalanan ulus ve hükümetlerin daha sonra ona sırtlarını dönmeleri utanç ve hayal kırıklığı vericidir” ifadesini kullandı.
ABD’nin, küresel casusluk programı kapsamında aralarında Başbakan Angela Merkel’in de bulunduğu liderleri dinlediği ortaya çıkmıştı.
Glenn Greenwald, Snowden’ın ifşaatıyla gizli servislerle vatandaşlar arasındaki dengesizliğe son verdiğini söyledi. “İzlendiğimizden haberimiz yoktu” diyen Greenwald, güvenlik kurumlarının enformasyon arayışının vatandaşların tamamının gözetimini de beraberinde getirdiğini vurguladı.
Greenwald, “İyi çocukların yalnızca teröristlerin iletişimini gözetlemesini sağlayacak bir altın anahtar henüz icat edilmedi” dedi.
Snowden: ABD İHA araçları teröristleri değil cep telefonlarını hedef alıyor
Rusya’ya sığınan Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) bilgilerini ifşa eden CIA eski çalışanı Edward Snowden, ABD İHA araçlarının teröristlerden ziyade düğün masalarını hedef aldığını iddia ederek sert eleştirdi. Snowden’e göre, İHA araçlarının cep telefonlarını hedef aldığı gerekçesiyle havadan yapılan saldırıda çok sayıda sivil hayatını kaybediyor.
İsveç basınına konuşan Snowden, Washington’un terörle mücadelesini eleştirdi. CIA eski çalışanı, “Onlar somut bir vatandaşı değil cep telefonunu hedef alıyor. Kendileri de bilmiyor ki hedef aldıkları cep telefonunu tutan terörist mi yoksa annesi mi. Bu yüzden İHA araçlarının saldırıları fiyasko ile sonuçlanıyor. Bu yüzden onlar düğün masalarını bombalıyor.” diye iddiada bulundu.
Ortadoğu ülkelerini bombalamasaydık IŞİD terör örgütü ortaya çıkmazdı
Terörle mücadele bağlamında ABD’nin yararlandığı bilgilerin “tehlikeli ve yanlış ” olduğunu savunan Snowden, “Böylece ABD ve onun müttefikleri sorunları çözmekten ziyade yeni sorunlar oluşturuyor. Bu ülkeleri bombalamasaydık (Suriye ve İrak) hiç bir IŞİD de olmayacaktı. İHA araçlarından yararlanma ise teröristleri öldürmüyor, tam tersi çok teröristin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bölgede karşılaştığımız en büyük tehlikeyi kendi politikamız doğurdu” diye eleştiride bulundu.
Rusya’da en çok ailemi özlüyorum
Rusya’da nasıl bir hayat yaşadığı ile soruları da yanıtlayan Snowden, “Bunu anlatmak kolay değil. Şunu söylesem ki Rusya’da her şey iyi. Hemen diyecekler: Onun Kremlin’le aşkı, ilişkisi var! Tam tersi söylesem ki Rusya’da iyi değil. Bu sefer de şunu söyleyecekler; Rusya hayatına nefret ediyor, belli ki mutlu değil… Ama en çok ailemi özlüyorum.” şeklinde konuştu.
Edward Joseph Snowden kimdir?
21 Haziran 1983 yılında doğan Snowden, ABD’li bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı. Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, Beş Göz ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlatmıştır.
Snowden’ın gizli belgeleri ifşa etmesi Pentagon evraklarını sızdıran Daniel Ellsberg tarafından ABD tarihindeki en önemli sızıntı olarak nitelendirilmiştir. 5 Haziran 2013’te başlayan bir süreç PRISM, XKeyscore ve Tempora gibi internet izleme programlarının yanında ABD ve Avrupa’nın telefon metadatalarının alıkonulmasını ortaya çıkardı. Raporlar, Snowden’in NSA çalışanı Booz Allen Hamilton için çalışırken The Guardian ve The Washington Post’a sızdırdığı belgelere dayanmaktadr. Gazetelere yapılan siyasi baskılar sebebiyle Kasım 2013’e kadar The Guardian belgelerin yüzde birini yayımlayabildi.
Adil yargılanmayacağını düşünüp ülkeyi terk eden Snowden, başta Latin Amerika’ya kaçmayı düşünüyorken Julian Assange’ın tavsiyesiyle Rusya’ya gitti. Rusya’da havalimanında bir süre kaldıktan sonra Temmuz 2013’de 1 yıllık geçici siyasi sığınma hakkı aldı. Sürenin dolmasından sonra 1 Ağustos 2014’de 3 yıllık geçici oturum hakkı elde etti.
Bir tartışma konusu olarak Snowden çeşitli çevreler tarafından kahraman, ihbarcı, muhalif, hain ve vatansever olarak nitelendirildi. Snowden’e göre onu belgeleri sızdırmaya iten tek neden “halkı onlar adına ne yapıldığı ve onlara karşı neler yapıldığı konusunda bilgilendirmek”ti. İfşa edilen belgeler toplu gözetleme, hükümet gizliliği ve ulusal gizlilikle bilgi mahremiyeti arasındaki denge hakkındaki tartışmaları alevlendirdi. NSA ifşalarının basılmasından yedi ay sonra Snowden görevinin tamamlandığını belirtti.