Obezite kadınlarda neden daha çok görülüyor?

Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarının başında gelirken, Türkiye’de obezite sıklığı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Kişilerin sosyal hayatını da olumsuz yönde etkileyen obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, koroner arter hastalıkları, eklem rahatsızlıkları ve uyku apne sendromu gibi ek hastalıklara da neden olarak insanların yaşam süresini kısaltıyor.

Türkiye’de obezite tablosunun her geçen yıl olumsuz yönde ilerlediğini belirten Emsey Hospital’dan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Umut Barbaros konuyla ilgili bilgilendiriyor. 

“Obezite farklı hastalıklara neden olan ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır”

“Sağlığı bozabilecek derecede anormal ya da fazla yağ birikimi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının olması gereken düzeyin üstüne çıkmasıdır. Kişinin boy ve ağırlığı arasındaki ilişki bu nedenle çok önemlidir.


Kansere bağlı ölümler ve kanser artışı, obeziteye paraleldir. Özellikle erkeklerde kolon kanseri, kadınlarda da meme kanseri oranları obeziteye anlamlı derecede artmaktadır.

Günümüz hızlı yaşam koşullarında kilo almanın sebepleri:

  • Yanlış beslenme, aşırı tüketim ve fast food beslenme alışkanlığı
  • Hareketsiz yaşam
  • Genetik etmenler, hormonal ve metabolik etkiler
  • Psikolojik nedenler
  • Zararlı alışkanlıklar; sigara – alkol tüketimi
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Kadınlarda doğum sırasında ve sonrasında alınan kilolar, hormonal değişimler
  • Bilinçsizce yapılan diyetler hızla kilo alınmasına neden olabiliyor.

Obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır

Bu sağlık problemi hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sebep olan en önemli şey günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasıdır. Bu nedenle alınan enerjinin tüketilen enerjiden az olması ve bu şekilde negatif enerji dengesi oluşturulmalıdır.

Tedavisinde ise tıbbi beslenme tedavisi (diyet), egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmokolojik tedavi ve ciddi vakalarda cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir.


Şişmanlık ameliyatları ya da diğer bir sık kullanılan adıyla bariatrik cerrahi ameliyatları günümüzde başarı ile uygulanabiliyor.

Aşırı şişman hastalarda diyet ve benzeri tedavi yöntemlerinin kalıcı başarı sağlama olasılığı % 1-2 kadarıdır. Bu yüzden aşırı kilolu hastalarda cerrahi tedavi en etkili yöntemdir.

Aşırı kilolu hastalarda cerrahi yöntemlerden bazıları: 

  • Ayarlanabilir Mide Bandı
  • Tüp Mide Ameliyatı
  • Gastrik By-Pass (Roux-N-Y)
  • Klasik Biliyopankreatik Diversiyon (BPD) operasyonu olarak gerçekleştiriliyor.

Tüm ameliyatlar kapalı (Laparoskopik) uygulamakta ve hastanede yatış süresi 3 gün kadar olmaktadır.


Kalıcı kilo kontrolünde en etkili operasyonlardan olan obezite cerrahisi, diyet yöntemi ile kilo veremeyen ve sağlığı tehdit eden durumlarda hastalar için uygulanıyor. Operasyon sonrası sosyal hayatı da olumlu yönde etkileyen obezite cerrahisinde, hastalar ikinci bir hayata merhaba diyor…

Kilo veremiyorsanız sebebi insülin direnci olabilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.